Uutiset

Tässä ovat Suomen 8 etsityintä rikollista – kuvat! Jos tunnistat, heti yhteys poliisiin!

23.12.2017 08:25

Keskusrikospoliisi julkaisi alun perin listan kymmenestä Suomen etsityimmästä rikollisesta jo vuonna 2015. Listan tarkoituksena on tavoittaa kauan kadoksissa olleita rikollisia yleisövihjeiden perusteella. Listasta on ollut apua, sillä viime vuonna kuusi listalla ollutta henkilöä otettiin kiinni ja tänä vuonna kolme.

– Viime vuonna etsittyjä otettiin enemmän kiinni yleisövihjeiden perusteella, mutta tänä vuonna on ollut haasteellisempaa, rikoskomisario Ritva Santtila kertoo Seiskalle.

Santtila pyytää ihmisiä pitämään silmänsä auki etenkin nyt joulun aikaan, koska hänen mukaansa on rikolliset ovat todennäköisemmin liikkeellä.

– He saattavat liikkua sukulaisia tapaamaan, Santtila toteaa.

Uusi nimi Ruotsista

Kolmesta tänä vuonna kiinniotetusta kuuluisin on paloittelumurhaajana tunnettu Markus Pönkä, joka saatiin kiinni Tukholman lähistöltä. Pönkä löytyi yleisövihjeiden perusteella, ja kiinnioton tekivät Ruotsin keskusrikospoliisin NOA:n FAST-yksikkö ja Tukholman poliisin erikoisyksikkö.

Yleisövihjeet veivät myös taposta tuomitun Seppo Lindemanin jäljille, ja hänet otettiin kiinni Mänttä-Vilppulassa heinäkuussa. Törkeästä petoksesta epäilty Adam Nilsen puolestaan jäi kiinni marraskuussa Saksan ja Tanskan rajalla rajatarkastuksen yhteydessä. Hänet luovutettiin Suomeen.

Kolmen listalta poistetun tilalle on nostettu vain yksi nimi: Jani Juhani Kellokumpu. Hän on Ruotsin kansalainen, joka mahdollisesti oleilee Suomessa. Hänet on tuomittu törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

– Pyyntö lisätä Kellokumpu listalle tuli Ruotsista, Santtila perustelee.

60 kiinni vuodessa

Santtila ei osaa nostaa listalta ketään Suomen etsityimmäksi.

– Listalle pääsyyn edellyttää epäilty syyllisyys törkeisiin rikoksiin sekä se, että rikoksella aiheutetun vahingon pitää olla kohtalaisen suuri. Ei siellä tällä hetkellä ole todella kovan luokan rikollisia, mutta monta sellaista, jotka ovat olleet pitkään kateissa ja joita viranomaiset kaipaavat.

Suomen kansainvälisesti etsintäkuuluttamia henkilöitä on otettu kiinni vuoden 2017 aikana 60. Ulkomaille Suomesta puolestaan on luovutettu 48 etsintäkuulutettua henkilöä.

1. EESKIVI, Kalev. Viron kansalainen

Eeskivi

2. LINHO, Erkki Olavi. Suomen kansalainen

Linho

3. HYTTI, Svetlana Aleksandrovna. Venäjän kansalainen

Hytti

4. KELLOKUMPU, Jani Juhani. Ruotsin kansalainen

Kellokumpu

5. MUHAMAD, Ammar. Irakin kansalainen

Muhamad

6. ALINKO, Arman Enrique. Irakin kansalainen

Alinko

7. ALI, Israr. Pakistanin kansalainen

Ali

8. KOHNEPUSHI, Aram. Iranin kansalainen

Kohnepushi

Teksti:Sami Sinokki
Kuvat:Poliisi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!