Matti Paasonen kertoo juhannussään.

Tällainen on juhannuksen sää – ahvenprofessori Matti Paasonen paljastaa: ”Siinä on 2-3 häiriöpäivää, mutta…”

22.05.2018 15:40

Mäntyharjulainen vanhan kansan meteorologi Matti Paasonen, 72, ennustaa sään kutuahvenen selkäevästä. Matti katsoo ahvenen harjasta koko vuoden sään ja merkitsee joka päivälle ahvenen kertoman ilman.

Lue myös: Ahvenprofessori Matti Paasonen ennustaa koko vuoden sään ahvenen selkäevästä – näin ennuste syntyy: ”Maine on kasvanut, kun ennustus osunut niin usein oikeaan!”

Nyt kelpaa lomailla

Kutuahven kertoi Matille, että tulevasta kesästä on tulossa yksi kaikkien aikojen parhaista koko Suomessa.

– Näin voi sanoa. Edessä on pitkiä, lämpimiä poutajaksoja. Ne alkoivat jo toukokuussa. Hellerajaa kolkutellaan koko kesä, Matti Paasonen ennustaa.

– Ei ole väliä, missä kuussa lomailee, sillä joka kuukauteen osuu puolentoista tai kahden viikon kuuma jakso. Rantakelejä piisaa ja paidatta saa kulkea.

Lue myös: ”Kesästä tulossa todella lämmin ja kaunis!” Ahvenprofessori Matti Paasonen ennustaa sään kalan selkäevästä – katso video!

Ukonilmat uhkana

Lämpöä riittää Matin mukaan elokuun lopulle saakka.

– Ennen juhannuksen aatonaattoa on 2–3 häiriöpäivää, mutta itse juhannus on miltei koko Suomessa lämmin ja kaunis. Sää on myös alati kuivaa, joskin ukonilmat saattavat etenkin keski- ja loppukesästä poutaa sotkea. Ukkosia ei ahvenen harja näytä.

Syyskuussa lämpö laskee, mutta ei suuremmin.

– Siellä on pari kovempaa tuulta luvassa.

Viime kesä oli sateinen ja kolea, ja senkin Matti ennusti oikein.

– Säät vaihtelevat aina. Ilmastonmuutosta en ahvenesta ole havainnut. Muutokset ovat sen verran pieniä, etteivät ne meillä merkittävästi vielä näy.

 

Teksti: Kalle Kangas
Kuvat: Matti Matikainen

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!