Somesota: Olet mitä syöt -ohjelmalle armotonta kritiikkiä – Ylen Jenny Lehtinen ärähti Esko Eerikäiselle ohjelman haitoista!

Uutiset | 09.11.2018 18:35

Maikkarin Olet mitä syöt -ohjelma on joutunut armottoman kritiikin kohteeksi.

Olet mitä syöt -ohjelmassa nähdään ihmisiä, jotka haluavat muuttaa elämäntapojaan. Ohjelmassa ravintoterapeutti Pippa Laukka ruotii ihmisten ruokavalioita ja auttaa heitä pudottamaan painoaan.

Lue myös: Olet mitä syöt: Minttu Kaulanen lihoi 10 vuodessa lähes 20 kiloa - ulostenäyte aiheuttaa haasteita: "Kakkani on killuvaa höttöä"

Suomen Syömishäiriöliitto julkaisi nettisivuillaan kirjoituksen, jossa tv-ohjelman konseptia kritisoidaan armottomasti.

Kyseenalaistamme vahvasti ohjelman painonpudotukseen ja osallistujien kehon negatiiviseen kommentointiin tähtäävän konseptin. Olet mitä syöt välittää vahingollista ja syyllistävää suhdetta omaan kehoon ja ruokaan. Laihdutus altistaa aina häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle ja jopa syömishäiriöille. Se, kenellä sairaus lopulta puhkeaa, on usein arpapeliä ja monen asian summa. Toivomme, että ohjelmaan valitut on esihaastateltu hyvin ja heidän alttiutensa syömishäiriöön sairastumiselle on kartoitettu. Varmaa seulaahan ei ole, joten on erittäin todennäköistä, että joku osallistuja alkaa kärsiä ohjelman seurauksena häiriintyneestä keho- tai ruokasuhteesta, sivustolla kerrotaan.

Pippa Laukka valittiin Syömishäiriöliiton kummiksi muutama vuosi sitten. Tuolloin hän kertoi avoimesti omasta syömishäiriötaustastaan. Pipan armottomaksi ja tunteettomaksi kuvailtu rooli Olet mitä syöt -ohjelmassa huolestuttaa Syömishäiriöliittoa.

Laukan nykyinen rooli Olet mitä syöt -ohjelman epäsensitiivisenä ja syyllistävänä asiantuntijana ei vastaa Syömishäiriöliiton arvomaailmaa. Syömishäiriöliitto haluaa jatkossakin työskennellä sellaisen yhteiskunnan puolesta, jossa kaikenkokoiset ja -muotoiset ihmiset voisivat kokea olevansa arvokkaita omana itsenään.

Ylen juontaja kritisoi

Ohjelman ensimmäisessä jaksossa nähtiin radiojuontaja Esko Eerikäinen. Hän kommentoi sarjan nostattamaa kohua Facebook-kirjoituksessaan.

Pippa jeesaa ihmisiä laihduttamaan ja jengi sekoaa ja syömishäiriöliitto tarttuu asiaan , Martina postaa kuvan hylätyllä radalla ja jengi flippaa ja vr kertoo kuinka se on vastuutonta. Jos vielä puututtaisiin vaikka oikeisiin ongelmiin ja tehtäisiin sen eteen asioita. Mitä sä olet tehnyt auttaaksesi tämän vkonlopun aikana ketään ?. Se että sä purat vihasi nimettömänä nettiin ei auta juuri ketään ja mitään, Esko kirjoitti.

Vaakakapina-ohjelmaa luotsannut Ylen juontaja Jenny Lehtinen kommentoi Eskon postausta ja kertoi oman kantansa asiaan.

On tosi mahtavaa, jos olet saanut ohjelmasta hyvän avun itsellesi, mutta totuus noiden ohjelmien "toimivuudesta" on suuressa mittakaavassa täysin toinen, ja siksi siitä puhutaan. Nuo keinot joita käytetään ja tahti jolla painoa pudotetaan on nykytietämyksellä pitkällä tähtäimellä toimimatonta, ja usein jopa haitallista. Surullisinta toki on, että siinä kohtaa kun homma liian tiukan, ulkoapäin sanellun dieetin jälkeen alkaa kyntämään, ja esim. nälkähormoonit on niin tapissa, että syömisen vastustaminen on käytännössä mahdotonta, ihminen ei syytä niitä huonoja keinoja, vaan itseään, Jenny kommentoi.

Tässä ohjelmassa ei ollut kyse siitä kuka pudottaa eniten ja ennätysajassa vaan se kuinka epäterveelliset elämäntavat voi viedä ennenaikaisesti hautaan . Olen todellakin sitä mieltä mitä kirjoitin . Tässä opetettiin löytämään oikea balanssi ja nimenomaan mitä se että tekee ihmedieettejä voi pahimmillaan saada aikaan . Mä todella sain oivalluksia tästä ja olen iloinen että uskalsin lähteä mukaan . Ja kyllä olen sitä mieltä että syömishäiriöliitto haukkuu nyt tässä väärää puuta .Olet mitä syöt ja tällä sun esimerkki ohjelmalla ei ole mitään tekemistä keskenään , mun kohdalla sain hyvää oppia siitä miten oikeasti voi syödä ja treenata niin ettei tarvitse mennä niihin ääripäähän ja silti voida hyvin, Esko puolustautui.

Kyllä näillä on paljon tekemistä keskenään. Jo se asenne ihmistä kohtaan, lihavia saa haukkua jne. On todella vahingollista käytöstä. Jos lihavaa saa kutsua valtamerilaivan kokoiseksi, mitä muita ihmisryhmiä saisi nimitellä vastaavalla tavalla. Lisäksi 20kg pudotus kahdeksassa viikossa on pikadieetti, vaikka sitä miten päin kääntäisi. Ja erittäin huono juttu on se, että puolen kilon viikkotahti sitten on liian vähän ja ” homma ei etene”, Jenny vastasi.

 

Teksti:Antero Alhonen
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!