fbq
Uutiset
09.10.2014 13:11
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Seiskan toimitus
Seiska selvitti kohuttujen katujengiläisten rajut taustat!
Seiska selvitti kohuttujen katujengiläisten rajut taustat!
Uutiset
09.10.2014 13:11
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Seiskan toimitus

Helsingin käräjäoikeus vangitsi yhteensä viisi nuorta, joiden epäillään olevan Suomea kuohuttaneiden katupahoinpitelyiden takana. Pojat ovat vangittuina muun muassa törkeistä ryöstöistä, ryöstöistä ja pahoinpitelyistä epäiltyinä. Torstaina (9.10.) vangittuina oli vielä kolme päätekijää. Seiska selvitti pelkoa levittäneen katujengin jäsenten taustat.

 

Jengin johtohahmolla ei ole aiempia tuomioita

Yksi jutun päätekijöistä on itähelsingissä asuva 16-vuotias kurdipoika, joka on ollut vangittuna kolmisen viikkoa. Pojan epäillään syyllistyneen muun muassa neljään ryöstöön ja kahteen pahoinpitelyyn. Poliisin epäilyksen mukaan hän on toiminut jengin johtohahmona ja käskenyt muita jengiläisiä hyökkäämään uhrien kimppuun.

Hänellä ei ole aikaisempia tuomioita mutta ollut asianomistajana pari vuotta sitten jutussa, jossa auto ajoi hänen ylitseen. Pojalta murtui rytäkässä nenä ja kolme etuhammasta katkesi. Lisäksi katujengiläinen sai aivotärähdyksen ja laaja-alaista asfaltti-ihottumaa.

 

Rikosepäilyjä ja varkaustuomio

Toinen päätekijä on Helsingin Itäkeskuksessa asuva suomalaissyntyinen poika, joka täytti 16 vuotta reilu viikko sitten. Syntymäpäiviään hän vietti poliisivankilassa. Poliisin mukaan hän on toiminut jengin toisena johtajana ja käskenyt hyökkäämään viattomien uhrien kimppuun. Pojalla ei ole aikaisempia tuomioita, mutta nyt hänen epäillään syyllistyneen useisiin ryöstöihin ja pahoinpitelyihin.

Vangituista vanhin on 18-vuotias arabimies, joka on vangittu törkeästä ryöstöstä epäiltynä. Hän asuu Helsingin Viikinmäessä, ja hänellä on myös aikaisempaa rikostaustaa. Hänet on tuomittu muun muassa varkaudesta. Tuomio tuli tapauksesta, jossa hän tunkeutui erääseen liikekiinteistöön ja vei paikan makeisautomaatit mennessään. Hänellä on lisäksi tuomio toisen henkilön luvattomasta kännykän käytöstä.
 

Uhrista pahoinpitelijäksi

Törkeästä ryöstöstä vangittiin myös 16-vuotias kantasuomalainen poika, jolla ei ole aikaisempia tuomioita, mutta hän on myös itse joutunut katuväkivallan uhriksi. Hän on nimittäin ollut asianomistajana pari vuotta sitten kolmessa eri jutussa, kun hän joutui itse toistuvasti pahoinpidellyksi kadulla.

Porukan kuopus on 15-vuotias somalipoika, jonka epäillään syyllistyneen törkeään ryöstöön. Hänellä ei ole aikaisempia tuomioita. Hän asuu helsinkiläisessä lastenkodissa yhdessä edellä mainitun 16-vuotiaan suomalaispojan kanssa.

 

Sairasta leikkiä

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että nuoret ovat suunnitelleet pahoinpitelyjä sosiaalisessa mediassa ja jakaneet pisteitä väkivallan rajuuden perusteella. Jos uhrin on saanut maahan ensimmäisellä lyönnillä tai tätä on potkittu päähän, saa pisteitä. Uhreina ovat olleet sattumanvaraiset lapset ja nuoret, joista nuorin on ollut 13-vuotias.

Teoissa on käytetty myös raakaa väkivaltaa. Uhreille on tullut pistohaavoja ja luunmurtumia. Epäiltyjä tekoja on poliisin mukaan ollut noin 70, mutta todellisuudessa luku saattaa olla huomattavasti suurempi.
 

Tutkintaan on panostettu

Poliisi vahvisti Seiskalle, että poikkeuksellisen vastenmielinen rikossarja alkaa olla tutkinnan osalta purkissa.

- Iso osa on selvitetty, Helsingin poliisin ylikomisario Tuomo Lotta kertoi Seiskalle.

Lotan mukaan poliisi on panostanut erityisesti tähän juttuun ja vastaavien ennaltaehkäisyyn.

- Meillä on ollut esimerkiksi tässä jutussa kesästä asti oma tutkintaryhmä, Lotta kertoi.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »