Toimittaja Arman Alizad, 46, suuntasi lokakuun lopulla Afrikkaan. Hän oli liikkeellä kuvausryhmän kanssa, sillä matkalla dokumentoitiin Sambiassa rehottavaa lapsivaimo-ongelmaa. Lastenjärjestö Unicefin mukaan peräti 31 prosenttia sambialaisista on naimisissa ennen kuin he täyttävät 18 vuotta.
Arman on tutkinut yhteistyössä Plan-järjestön kanssa lasten-oikeusongelmia maailmalla ennenkin. Silti Sambian tilanne löi miehen ällikällä. Lapsiavioliitot katkaisevat maassa tyttöjen koulunkäynnin ja tulevaisuuden – käytännössä kaiken.
– Siihen vaikuttaa oikeastaan kolme asiaa. Ensimmäinen syy on köyhyys, joka laittaa perheet naittamaan tyttöjä myötäjäisten takia. Lapsiavioliittoihin liittyy vahvasti myös heimoperinteet, joiden näkökulmasta tyttö tulee naiseksi kuukautisten alkaessa. Lisäksi ehkäisyvälineiden puute johtaa lapsiavioliittoihin: tyttö tulee yksinkertaisesti raskaaksi ensimmäisistä seksikokeiluistaan tai joutuessaan raiskatuksi, Arman listaa.
”Ei jumalauta!”
Kuvausmatkallaan Arman tapasi 13-vuotiaan Fridahin, joka asuu vanhempiensa kanssa.
– Kun menimme tapaamaan tyttöä, hän oli keinumassa muiden lasten kanssa. Hetken päästä hän juoksi sisälle imettämään vauvaansa ja palasi sitten takaisin leikkimään. Silloin ajattelin, että ei jumalauta.

Fridah oli tavannut isänsä kesäapulaisena olleen 15-vuotiaan pojan. Kun lapsen isä kuuli, että tyttö on raskaana, hän karkasi.
– Isää ei varmasti nähdä lapsen elämässä koskaan. Siitä huolimatta Fridah oli iloinen ja hymyilevä tyttö. Hän odotti kovasti pääsevänsä takaisin kouluun.
Abortti on laiton
Raskaus katkaisee paitsi tyttöjen koulunkäynnin, se myös on terveydellisesti valtava riski.
– Kun kävimme terveysklinikalla, kysyin ensimmäiseksi, miksei tytöille tehdä aborttia. Sambia on kristitty maa, joten siellä se on laitonta. Joku niitä varmasti heimoyhteisössä suorittaa, mutta sekin on hengenvaarallista.
Jutussa nimet on muutettu.