Uutiset

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari "Brother Christmas" Koponen käräjillä - syytteet rahankeräysrikoksista!

03.09.2019 12:53

Nykyisin perussuomalaisten kansanedustajana toimivan Ari "Brother Christmas" Koposen taannoinen hyväntekeväisyystoiminta ja rahaliikenne joutui suuren huomion kohteeksi vuonna 2018, kun Helsingin Sanomat julkaisi kohua herättäneen artikkelin hyväntekijähahmon yhdistyksen rahankäytön mahdollisista epäselvyyksistä.

Tapahtumat johtivat esitutkinnan alkamiseen. Aluksi poliisi epäili Koposta törkeästä kirjanpitorikoksesta, kavalluksesta sekä rahankeräysrikoksista. Myöhemmin raskaimmat rikosepäilyt kaatuivat, mutta syyttäjä päätti nostaa jutun kahdesta epäillystä rahankeräysrikoksesta. Jutun käsittely alkoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tiistaina 3. päivä syyskuuta.

Kansanedustaja Koposelle (ps) ja kahdelle muulle henkilölle luettiin syytteet rahankeräysrikoksesta.

Syyte 1

Ensimmäinen syytekohta koskee Ari Koposta, joka on epäilyjen mukaan pyörittänyt laitonta rahankerästä toiminimellään.

Ari Koponen on toiminimellä Tmi Ari Koponen Events tahallaan toimeenpannut rahankeräyksen ilman rahankeräyslaissa tarkoitettua lupaa ja vastoin rahankeräyslain 9 §:ssä säädettyä kieltoa järjestää rahankeräys tavalla, jossa kaupankäynti ja rahankeräys ovat ilmeisessä vaarassa sekoittua keskenään.

Rahankeräys on toteutettu www.mesenaatti.me -internetsivustolla. Tarkoituksena on ollut toteuttaa jouluna 2016 avustustempauksia suomalaisille perheille. Keräys tuottanut 23.840,00 euroa ja keräykseen on osallistunut 493 eri tahoa, haastehakemuksessa lukee. 

Kampanjan viestintä on viitannut selkeästi siihen, että toiminnassa on pyritty saamaan rahalahjoituksia ja siinä on vedottu yleisöön lahjoituksien saamiseksi. Toiminta on pyritty esittämään vastikkeellisena siten, että lahjoittaja on saanut jonkin vastikkeenomaisen suorituksen lahjoittamaansa summaa vastaan. 

Lahjoitusta vastaan on summasta riippuen voinut saada esimerkiksi rintanapin, kirjeen tai puhelinsoiton haluamalleen henkilölle tai sähköpostiin valokuvan.

Vastikkeet ovat olleet sellaisia, että pyydettyyn rahasummaan verrattuna vastikkeen arvo on ollut mitätön, jolloin rahanantaja on helposti mieltänyt antavansa lahjoituksen, taikka ostavansa hyödykkeen ja antavansa sen lisäksi lahjoituksen. Toimintaa ei ole voitu pitää aidosti vastikkeellisena. Edellä kuvattu toiminta on ollut rahankeräystä, johon Tmi Ari Koponen Events:llä ei ole ollut lupaa, syyteessä lukee. 

Koponen Ari

Ari Koponen esiintyi kohun aikana Brother Christmas-hahmon parran takaa. Kuva vuodelta 2018.

Syyte 2

Toinen syytekohta koskee Koposen lisäksi myös kahta muuta vastaajaa. Epäilyn mukaan Brother Christmas ry on järjestänyt laittoman rahankeräyksen.
 
Ari Koponen (ja kaksi muuta yhdistykseen kuuluvaa henkilöä) ovat Brother Christmas ry:n hallituksen jäseninä tahallaan toimeenpanneet yhdistyksen toiminnassa rahankeräyksen ilman rahankeräyslaissa tarkoitettua lupaa ja vastoin rahankeräyslain 9 §:ssä säädettyä kieltoa järjestäneet rahankeräyksen 3 tavalla, jossa kaupankäynti ja rahankeräys ovat ilmeisessä vaarassa sekoittua keskenään. 

Koponen on toiminut Brother Christmas ry:n hallituksen puheenjohtajana ja yhdistyksen käytännön toiminnasta tosiasiallisesti vastaavana henkilönä.

Yhdistys on keräysvetoomusten yhteydessä markkinoinut pinssejä, rintanappeja ja rannekkeita siten, että tuotteita on myyty vaihtuvilla hinnoilla 10-25 euroa/kpl ja lisäksi niin sanotuilla minimihinnoilla, joka on mahdollistanut minkä tahansa summan lahjoittamisen.

Hinnoittelu ja kampanjan viestintä on viitannut selkeästi siihen, että toiminnassa on pyritty saamaan rahalahjoituksia ja siinä on vedottu yleisöön lahjoituksien saamiseksi. 

Toiminta on pyritty esittämään vastikkeellisena. Vastikkeet ovat olleet sellaisia, että pyydettyyn rahasummaan verrattuna vastikkeen arvo on ollut mitätön, jolloin rahanantaja on helposti mieltänyt antavansa lahjoituksen taikka ostavansa hyödykkeen ja antavansa sen lisäksi lahjoituksen.

Useissa tapauksissa lahjoittajat eivät ole halunneet vastiketta rahoilleen, vaan ovat halunneet tehdä pelkän rahalahjoituksen.
Tekoaikana yhdistyksen tilille on lahjoitettu rahaa noin 180.000,00 euroa, josta vain noin 20.000,00 euron osalta on haluttu joku tuote vastineeksi lahjoituksesta. Lähtökohtaisesti toimintaa ei ole voitu pitää aidosti vastikkeellisena. Edellä kuvattu toiminta on ollut rahankeräystä, johon yhdistyksellä ei ole tekoaikana ollut lupaa, syytteessä lukee. 

Syyttäjä vaatii Koposelle ja kahdelle muulle vastaajalle sakkorangaistusta. 

Teksti:Pauli Poutanen
Kuvat:All over press, seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!