Hyppää pääsisältöön
Päätoimittajan kommentti Aku Hirviniemen tapauksesta.

Päätoimittajan kommentti: Oikeus salasi Aku Hirviniemen ahdistelutapauksen yksityiskohtia – uhrien suojeleminen rikosuutisoinnin keskeisimpiä periaatteita!

"Aku on syytön!", "Media jahtaa Akua!", "Tytöt yrittävät rahastaa Akulla!"

Nämä eivät ole suoria sitaatteja Aku Hirviniemen ympärillä velloneen ahdistelukohun kirvoittamista kommenteista, mutta ovat tiivistetty keihäänkärki siitä palautteesta, jota media saa osakseen, kun julkisuudesta tutun ja pidetyn henkilön uutisoidaan olevan rikosepäilyn kohteena.

Lue myös: Aku Hirviniemen syytteet seksuaalisesta ahdistelusta hylättiin käräjillä - kiittää Facebookissa saamastaan tuesta!

Syyttömyysolettama on paitsi suomalaisen oikeusvaltion niin myös median keskeinen periaate rikosasioista kirjoitettassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun rikosepäilystä uutisoidaan, ei epäiltyä saa millään sanavalinnalla tai ilmaisulla väittää tai pitää syyllisenä.

Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, että lukijoita kiinnostavia tietoja ja yksityiskohtia tapahtumista kerrotaan julkisuuteen.

Syyllisyydestä ja syyttömyydestä päättää aina oikeuslaitos. Aku Hirviniemen tapauksessa syytteiden hylkäämisestä päätti Kanta-Hämeen käräjäoikeus.

Lue myös: Aku Hirviniemen ahdistelukohu alkoi yöllisestä soitosta hätäkeskukseen - näyttelijän humalatila toi poliisit kotiin!

Median vastuu rikosuutisoinnissa käsittää myös sen, että kerran uutisoitu rikosepäily tulee seurata loppuun saakka. Joissain tapauksissa epäily ei johda syytteeseen ja osassa syyte johtaa tuomioon. Tästä vastuusta johtuen esimerkiksi juuri Hirviniemen tapauksessa osa lukijoista saattaa ajatella, että asiaa käsitellään "turhaan" syytteiden tultua hylätyiksi.

Keskeinen teema rikosuutisoinnissa on myös uhrien suojeleminen. Hirviniemen tapauksessa Kanta-Hämeen käräjäoikeus otti tähänkin voimakkaasti kantaa määräämällä asianomistajien henkilöön ja terveyteen liittyvät tiedot salaisiksi vuoteen 2078 saakka. Tällä turvataan se, ettei rikosilmoitukseen johtaneella hetkellä alle 18-vuotiaiden tyttöjen tarvitse pelätä yksityisyytensä puolesta.

Vastaava päätoimittaja Sami Hernesaho
Vastaava päätoimittaja Sami Hernesaho

 

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!


Teksti:
Sami Hernesaho
Kuvat:
Seiskan arkisto

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!