fbq
Uutiset
29.05.2019 11:18
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: Pasi Murto
Sebastian Tynkkynen
Oho! Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen aloitti politikoinnin: moittii eduskunnan etuja ja kulukorvauksia, haluaa kuittien pistotarkastukset kansanedustajille!
Uutiset
29.05.2019 11:18
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: Pasi Murto

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen julkaisi Facebook-sivustollaan videon, jossa hän kertoo kansanedustajien nauttimista eduista. Sebastianin mielestä osa eduista on täysin perusteettomia ja erittäin kalliita.

Sebastian hämmentyi etenkin kansanedustajien kulukorvauksiin liittyvistä asioista.

- 6 614 euron kuukausipalkkion päälle kansanedustajalle maksetaan verotonta kulukorvausta karkeasti sanottuna 1 000 euroa pääkaupunkiseutulaisille, 1 300 kauempana Uudellamaalla asuville ja 1 800 euroa jos asuu muualla Suomessa. Kulukorvauksen tarkoituksena on kattaa kaikki työasunnosta, kansalaistapaamisista, työvälineistä, liikkumisesta ja muusta edustajan tehtävän hoitamisesta aiheutuvat kulut joka kuukausi, Sebastian luettelee.

Piilotettuja etuja!

Hän jatkaa, että kansanedustajat saavat ilmaiseksi asioita, jotka oikeasti kuuluisivat kulukorvauksen piiriin.

- Heti ensimmäisenä meille lätkäistiin käteen työpuhelin. Sen lisäksi saimme iPadin ja kannettavan tietokoneen. Jos osasi neuvotella oikein, sai kotiinsa vielä tulostimen eduskunnan piikkiin. Myöskään työhuoneisiin ei tarvinnut verotonta kulukorvausta, koska ne maksetaan eduskunnan pussista.

Lue myös: Jännittävä vaali-ilta uuvutti eduskuntaan nouseen Sebastian Tynkkysen ja Alan-rakkaan: "Mäkkärin kautta nukkumaan"

Taksimatkoja ilman huolen häivää

Sebastianin mielestä etenkin matkustaminen on asia, johon kulukorvausta voisi ajatella käytettävän. Näin ei kuitenkaan ole.

- Taksikorttien käyttöä ei vähennetä kulukorvauksista, vaan sitä höylätään kulukorvausten päälle. Kansanedustajalle annetaan vielä Helsingin sisäinen joukkoliikennekortti – myös helsinkiläisille kansanedustajille, hän huokaa.

- Esimerkiksi vanhuksia hoivaava hoitaja ei voi pienestä palkastaan huolimatta kuuna päivänä kysyä työnantajaltaan, voisiko hän saada joukkoliikennekortin, jotta palkasta jäisi käteen edes muutama kymppi enemmän. Mutta moninkertaisesti enemmän palkkaa saavalle kansanedustajalle pitää maksaa kortti yhteisistä verorahoista, jotta työnteko olisi mahdollista. Tämän lisäksi kaikki Matkahuollon bussimatkat ovat kansanedustajalle ilmaisia – samoin junamatkat. Niihinkään ei tarvitse käyttää kulukorvausta.

- Lisäksi minulle tuli yllätyksenä, että eduskunnassa on palvelutori, josta voi käydä hakemassa toimistotarvikkeita. Niihinkään ei tarvitse käyttää kulukorvausta.

Lue myös: Perussuomalaisille taas vihapuhetuomio: Tynkkyselle sakkotuomio some-kirjoittelusta!

”Palkankorotus” keupulikonstein

Eduskunnan verkkosivuilla kerrotaan, että kulukorvausta on käytettävä kansanedustajan työstä aiheutuvien kulujen kattamiseksi. Sebastian on kuullut kulukorvauksen olevan monelle helppo tapa saada enemmän rahaa.

- Moni paremmissa piireissä elävä ihminen on naureskellut ja sanonut: ”Kyllähän sinä hyvä mies ymmärrät, että sillä pystytään nostamaan kansanedustajan tienaaminen korkeammalle tasolle niin, että se näyttää kansalaiselle pienemmältä.” Jos tuohon samaan yrittäisi päästä korottamalla verollista palkkiota, nousisi summa niin suureksi, etteivät kansalaiset hyväksyisi sitä. Jos se on verotonta kulukorvausta kansanedustajan työstä aiheutuvien kulujen kattamiseksi, kuten eduskunnan verkkosivuilla lukee, niin kansalaisille ei voi viestiä toisin ja todellisuudessa tarkoittaa jotain muuta. 

Lue myös: Poliitikko Sebastian Tynkkynen juhli homobaarissa: tanssi miehen kanssa!

Ehdottaa pistotarkastuksia

Sebastian paljasti, ettei kulukorvauksia valvota millään tavalla.

- Tätä selitetään sillä, että byrokratiaan menisi liikaa resursseja, jos 200 kansanedustajan kuitteja tarkistettaisiin. Tämän vaikeuden voisi ohittaa helposti niin, että joka vuosi arvottaisiin tarkastus viidelle kansanedustajalle ja katsottaisiin, miten he ovat käyttäneet kulukorvausta. Se ei lisäisi hallinnon taakkaa, mutta silloin jokainen kansanedustaja alkaisi varmasti säilyttää kuitit.

Sebastian aikoo julkaista omilla verkkosivuillaan taulukon, jossa hän kertoo oman kulukorvauksensa käytön.

- Sitten vuoden lopussa palauttaisin eduskunnalle summan, jota en ole kulukorvauksista käyttänyt, enkä ota sitä itselleni kuuluvana palkkana, koska se ei ole sitä. Se on kulukorvausta, eikä siitä tarvitse maksaa veroa.

Katso Sebastianin video alta:

 

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »