Vain Seiskassa!
Lehkonen, Armia & Kotkaniemi.

Nöyriä NHL-miljonäärejä! Montrealin ”suomalaismafia” hengailee jos huvittaa ja ajelee vaatimattomilla autoilla – 19-vuotias porilaistähti Seiskalle: ”Aika väsyneitä äijiä”

02.11.2019 15:41

Vuonna 1909 perustettu Club de hockey Canadien eli Montreal Canadiens (ransk. Canadiens de Montréal) on NHL:n vanhin ja menestynein seura. Quebecin provinssin suurimmassa kaupungissa on juhlittu peräti 24 kertaa Stanley Cupia.

Edelliskerrasta alkaa kuitenkin olla aikaa. Viimeksi kiekkohullussa Montrealissa nosteltiin mestaruuskannua kesällä 1993, jolloin Les Habitantsin kovimman ytimen muodostivat sellaiset pelurit kuin Patrick Roy, Vincent Damphousse, Denis Savard, Kirk Muller, Eric Desjardins, Brian Bellows ja Guy Carbonneau.

Nykyinen Canadiens luottaa kannujahdissaan peräti kolmeen suomalaiseen. Joel Armia, Artturi Lehkonen ja Jesperi Kotkaniemi saavat kaikki tasaisesti vastuuta tarunhohtoisen seuran tulosyksiköissä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

He scores! Armian Joppe eli Joel Armia on tehnyt tuhoisaa jälkeä alkukaudella NHL:ssä.
He scores! Armian Joppe eli Joel Armia on tehnyt tuhoisaa jälkeä alkukaudella NHL:ssä.

Armian pyssy laulaa

Kolmikosta Armiaa voisi tällä hetkellä luonnehtia Montrealin ”suomalaismafian” Don Vitoksi. Vuosikausia alemmissa telaketjuissa rouhinut laitahyökkääjä on jopa jakanut kärkipaikkaa Canadiensin sisäisessä maalipörssissä. Tällä hetkellä porilaisen vyöltä löytyy kuusi kihausta.

Myös Lehkonen ja Kotkaniemi ovat esiintyneet edukseen, vaikka tehopisteiden valossa koneet ovat vasta jyrähtelemässä käyntiin. Homma siis toimii kapeassa kaukalossa, mutta Jesperin mukaan Canadiensin suomalaiset viihtyvät keskenään myös vapaa-ajalla. Siis silloin kun huvittaa.

– Jonkin verran tulee hengattua. Asumme aika lähekkäin ja puuhailemme jotain, jos jaksamme, Kotkaniemi avaa Seiskalle ja naurahtaa perään:

– Aika väsyneitä äijiä.

Lue myös: 19-vuotias Jesperi Kotkaniemi elää NHL-unelmaa Montrealissa – ”Hyvää ruokaa ja hyvännäköisiä tyttöjä!”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vasta 19-kesäinen Jesperi Kotkaniemi on NHL-kaukaloiden ilopilleri.
Vasta 19-kesäinen Jesperi Kotkaniemi on NHL-kaukaloiden ilopilleri.

Isäukko treenaa kuntoon

Monen härmäläisen aamukahvit menivät vuosi sitten väärään kurkkuun, kun teksti-tv:n sivulla 235 alkoi vilkkua uppo-outo NHL-nimi. Kotkaniemi? Eikös se ollut se Porin Ässien teinitähti?

Kyllä vaan – ja sama kaveri murtautui heti ensiyrittämällä Canadiensin vakiokokoonpanoon. Avauskausi NHL:ssä oli opettavainen Jesperille, joka kertoo hankkineensa kesän aikana lisää lihasta luiden ympärille.

– Voimaa tuli hankittua lisää. Penkkiä ja kyykkyä, hän kuvailee salitreenejään.

Lue myös: Tiesitkö?! Näyttelijäkaunotar Saara Kotkaniemen veli on tunnettu jääkiekkovalmentaja – veljenpoika on NHL-superlupaus!

Montrealin teinisensaation kesäharjoitteista vastaa hänen oma isänsä, Ässien liigajoukkuettakin valmentanut Mikael Kotkaniemi.

– Kyllä. Samasta taloudesta on tullut apu jo jonkin aikaa. Se on toiminut hyvin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nuori herra Kotkaniemi paukutti heti avauskaudellaan NHL:ssä tulokkaalle hyvinkin kelvolliset 11+23=34 tehopistettä.
Nuori herra Kotkaniemi paukutti heti avauskaudellaan NHL:ssä tulokkaalle hyvinkin kelvolliset 11+23=34 tehopistettä. Ja vieläpä vaativalla sentterin tontilla.

Ei ihmeellisiä autoja

Mutta millaista elämä on koko jääkiekon Mekaksi kutsutussa Montrealissa? Jesperinkin voisi kuvitella viihtyvän, kun rikkaan nuorukaisen käteen lyödään alati sykkivän miljoonakaupungin avaimet.

– Onhan siinä pieni ero Porin ja Montrealin välillä. Jokainen voi itse kokeilla, Jesperi naureskelee.

– Siellä (Montrealissa) on hyvää ruokaa ja hyvännäköisiä tyttöjä. Heitä on kiva katsella kaupungilla ajellessa.

Lue myös: Kukapa olisi uskonut? Tämä kaupunki on yksi NHL:n suosituimmista - suomalainen NHL-miljonääri hehkuttaa Seiskalle: "Parhaimpia paikkoja pelata lätkää!"

Kysyttäessä, minkälaisella menopelillä Kotkaniemi kaupungilla kurvailee, tulee vaatimaton vastaus:

– On minulla auto, mutta ei se mikään ihmeellinen ole, hän hymähtää.

Yhtä nöyrää linjaa noudattaa toinenkin porilainen. Yhdestä NHL-kaudesta 2,5 miljoonaa euroa kuittaava Armia on kertonut ajelevansa Opelilla. Lehkosen valinnasta ei ole tietoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jesperi kertoo opettelevansa ranskaa, vaikkei se olekaan helppoa. - Se on hyvä kunnioitus maata ja kaupunkia kohtaan, hän perustelee.
Jesperi kertoo opettelevansa ranskaa, vaikkei se olekaan helppoa. - Se on hyvä kunnioitus maata ja kaupunkia kohtaan, hän perustelee.

Ranska vaikeaa porilaiselle

Sikäli sopeutuminen Montrealiin on sujunut hyvin, että myös Kanadassa talvet ovat kylmiä.

– Oli tiedossa, että aika kylmä voi olla. Luntakin voi tulla yhdessä yössä ihan reippaasti, Jesperi kertoo.

Kotimaata muistuttavissa olosuhteissa on puolensa.

– Takapihallani on pieni ulkojää. Siinä on tullut käytyä höntsäämässä aika useinkin.

Lue myös: NHL-tähti Erik Haula esittelee tyrmäävän kauniin Kristen-rakkaansa: Kesähäät Las Vegasissa!

Jesperi paljastaa Seiskalle myös opiskelevansa ranskaa, joka on Quebecin pääkieli.

– Se on hyvä kunnioitus maata ja kaupunkia kohtaan, että osaa vähän tapoja, kulttuuria ja kieltä. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus ottaa ranskaa paremminkin haltuun, mutta siihen voi mennä tovi, Jesperi arvelee.

– Olen käynyt muutaman kurssinkin ja opetellut termejä, mutta on se aika vaikeaa näin porilaiselle!

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Eetu Ampuja
Kuvat: Rex Features

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!