Näin paistat parhaan joulukinkun: Vältä tätä yleistä virhettä - legendaarinen lihakauppias Veijo Votkin kertoo vinkit!

Veijo Votkin paistaa kinkkua.
Mainos
Mainos päättyy

Lihakauppias Veijo Votkin, 69, toivottaa Seiskan tervetulleeksi Espoon perukoilla sijaitsevaan hulppeaan omakotitaloonsa. Hän on luvannut opastaa Seiskan lukijoille, miten paistaa paras mahdollinen kinkku kotioloissa.

Veijon omistama lihatukku myi viime jouluna 192 tonnia kinkkuja, ja tänä vuonna tarkoitus olisi myydä yli 200 tonnia. Veijo jos kuka siis tietää joulukinkuista kaiken.

– Hotellit ja ravintolat ovat siirtyneet valmiskinkkuihin, mutta kuluttajat ostavat yhä raakakinkkuja. Parasta tulee, kun itse paistaa. Itse paistettu on taidonnäyte, Veijo toteaa.

Kinkkujen paistossa on kahta koulukuntaa. Toiset tekevät kinkkuun sinappikuorrutuksen, toiset paistavat sellaisenaan. Veijo kuuluu jälkimmäisten joukkoon, ja kuorruttamaton kinkku syödään hänen mukaansa kylmänä sinapin kanssa.

Veijo Votkin paistaa kinkkua.
Mainos
Mainos päättyy

– Vaimoni Irja tykkää kuorrutetusta, mutta minun mielestäni lääkäri peittää epäonnistumisen mullalla ja kokki kuorrutteella, Veijo murjaisee.

Seiskalle Veijo paistaa kaksi kinkkua, toisen puu- ja toisen sähköuunissa. Kotonaan Veijo paistaa yleensä sähköllä.

– Puuhellassa on niin iso työ, vaikka siinä mielestäni tuleekin paljon parempaa.

Kahdeksankiloiset testikinkut Veijo paistaa uunista riippumatta samaan tapaan.

– Lämmitän uunin 150 asteeseen ennen kuin laitan kinkun sisään. Pidän kinkkua siinä suunnilleen puoli tuntia ja sitten pudotan lämmön 100 asteeseen.

Sanotaan, että paistoaika on tunti per kilo plus yksi tunti, mutta minä en kellosta välitä. Luotan ainoastaan paistolämpömittariin.

– Paistan kinkun mieluummin vähän ylikypsäksi, eli sisälämpötilan 80 asteeseen. Moni on sitä mieltä, että sen kuuluu olla 78, 76 tai jopa 74 astetta, mutta minulle hyvä on tasan 80. Paistamisen jälkeen kinkku saa jäähtyä rauhassa, mutta foliolla sitä ei saisi peittää, koska se ei hengitä.

Mainos
Mainos päättyy
Ladataan