Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
Matti Nykänen saatettiin viimeiselle matkalleen.

Näin Matti Nykänen saatettiin viimeiselle matkalleen: Pia-leski istui ruumisauton etupenkillä – kuvat!

Matti Nykäselle ei lopulta järjestetty valtiollisia hautajaisia, vaikka valtio hautajaiskuluihin osallistuikin. Tunnelma Jyväskylässä viime lauantaina oli kuitenkin sellainen, että se täytti kaikki valtiollisten hautajaisten kriteerit.

Matin viimeistä matkaa, läpi kotikaupunkinsa kierrellyttä surusaattoa, oli saapunut seuraamaan valtava määrä kansalaisia. Oli selvää, että nyt kunnioitettiin historiallista suurmiestä, jollainen maailman kaikkien aikojen mäkihyppääjä eittämättä olikin.

Jyväskylän vanhaa hautausmaata ympäröiville muurille oli saapunut usea sata silmäparia seuraamaan Matin viimeistä matkaa.
Jyväskylän vanhaa hautausmaata ympäröiville muurille oli saapunut usea sata silmäparia seuraamaan Matin viimeistä matkaa.

 

Jo ennen siunaustilaisuuden alkua useita uteliaita silmäpareja oli kerääntynyt Jyväskylän vanhan hautausmaan liepeille. Siunaustilaisuuden lähestyessä loppuaan hautausmaan muhkeat muurit olivat jo täysin vuorattu väenpaljoudella.

Sadat ihmiset suuntasivat katseensa Taulumäen kauniille kappelille. Osa väestä joutui jopa kipuamaan läheisen pienen nyppylän laelle nähdäkseen, kun muurien reunustalle ei enää mahtunut todistamaan tapahtumia.

Pia Nykänen istui ruumisauton kyydissä.
Pia Nykänen istui ruumisauton kyydissä.

 

Lue myös: Matti Nykäsen paras ystävä Ari Saarinen muistelee: ”Silloin tajusin ensimmäisen kerran, ettei kaikki ole kunnossa…”

Kohti hyppyreitä

Kappelilta käynnistynyt surusaatto lipui arvokkaasti halki Jyväskylän. Se kiersi Tuomiojärven ympäri ja nousi hiljalleen Laajavuoreen, Matti Nykäsen nimikkohyppyrimäelle.

Jyväskylän Laajavuorella sijaitsee kaikkien aikojen mäkimiehen nimikkomäki, Matti Nykäsen mäki.
Jyväskylän Laajavuorella sijaitsee kaikkien aikojen mäkimiehen nimikkomäki, Matti Nykäsen mäki.

 

Usean kilometrin mittainen matka osoitti konkreettisesti kaikkien aikojen mäkikotkan arvostuksen. Katujen reunustalla Matin viimeistä matkaa todisti tuhansia ihmisiä.

Lukemattomat olivat ne kerrat, jotka Matti Nykänen nousi Laajavuoren hyppyrimäille hypätäkseen sieltä heti alas. Loppumattomat harjoitusvedot ja treenikerrat kaikkine ponnistuksineen olivat intensiivisiä, mutta tällä kertaa kiirettä ei enää ollut.

Jo ennalta oli tiedossa, että hautajaissaattue pysähtyisi hyppyrimäillä minuutin mittaiselle hiljaiselle hetkelle. Valtaosa paikalla olleista kuitenkin yllättyi siitä, ettei pysähdys tapahtunutkaan aivan hyppyrimäkien kohdalla vaan hieman niiden jälkeen, tien noustessa ohi mäkien.

Se aiheutti pienimuotoisen yleisöryntäyksen, kun monet juoksivat tietä pitkin ylös lähemmäs pysähtynyttä saattuetta. Se kannatti, sillä hiljaista hetkeä todisti lopulta runsaslukuinen joukko.

Lue myös: Tällainen oli Matti Nykäsen muistotilaisuus - Pia Nykänen: Hyvän ystävän tarina Matista ja Muhammad Alista jäi erityisesti mieleen

"Ikoninen legenda"

Ja kun hautajaissaattue sitten jatkoi matkaa, se synnytti läsnäolijoiden keskuudessa spontaanit ja runsaat, arvokkaat aplodit.

– Halusimme tulla kunnioittamaan ikonista legendaa, Jämsästä Jyväskylään saapunut Rasse sai sanotuksi Seiskalle Laajavuorella.

Seiskan toimittaja Eetu Ampuja haastatteli jämsäläisen Rassen, joka oli saapunut seuraamaan surusaattoa.
Seiskan toimittaja Eetu Ampuja haastatteli jämsäläisen Rassen, joka oli saapunut seuraamaan surusaattoa.

 

Hän oli monien muiden tavoin syvän liikutuksen vallassa.

– Matti ansaitsee kaiken tämän kunnioituksen.

LIITY UUTEEN SEISKA KLUBIIN JA LUE MEHUKKAITA JULKKISUUTISIA, JOIHIN PÄÄSET KÄSIKSI VAIN KLUBIN JÄSENENÄ! REKISTERÖIDY KÄYTTÄJÄKSI TÄSTÄ LINKISTÄ!


Teksti:
Eetu Ampuja
Kuvat:
Timo Korhonen ja Matti Matikainen

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!