fbq
Uutiset
12.03.2017 14:55
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan toimitus
Räppäri Elinkautinen eli Sonny Nyman
Murhasta tuomittu räppäri Elinkautinen vapautetaan: Toivon, että saan pyytää anteeksi!
Uutiset
12.03.2017 14:55
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan toimitus

Helsingin hovioikeus hyväksyi viime viikolla räppäri Elinkautisen eli Sonny Nymanin hakemuksen ehdonalaiseen vapauteen.

Nyman tuomittiin elinkautiseen vankeuteen nuoren naisen murhasta vuonna 2005. Hän murhasi tuolloin 19-vuotiaan naisen lyömällä tätä veitsellä 19 kertaa.

Ennen tekoa kaksikko oli käyttänyt huumeita ja viettänyt yhteistä iltaa Helsingin Laajasalossa.

Nyman vapautuu oikeuden päätöksellä vankilasta 1. huhtikuuta 2018. Puoli vuotta ennen ehdonalaista hän pääsee koevapauteen.

Seiskan haastattelema Nyman sanoo, että ratkaisun jälkeen hänelle tuli lopulta rauhallinen olo.

– Nyt tiedän päivän, jolloin pääsen vankilasta pois. Tässä on menty 12 vuotta epätietoisuudessa. Ratkaisu on myös osoitus siitä, että toimintani vankilassa on ollut sellaista, että voin päästä takaisin tämän yhteiskunnan jäseneksi, Nyman sanoo.

Olin nuori ja tyhmä

Oikeuden mukaan vapautumista puolsi hänen vankeusajan toimintansa. Nyman on opiskellut nuoriso-ohjaajaksi, ja hänellä on valmiina sekä asunto että työpaikka. Vankilassa alkoi myös Nymanin ura räppäri Elinkautisena.

– Olin nuori ja tyhmä, kun jouduin vankilaan 21-vuotiaana. Päihteet hallitsivat elämääni. Tuomion aikana oli paljon aikaa miettiä tekosiaan ja sitä, mihin päihteet johtivat. Raitistuminen oli tärkein asia, josta pystyin aloittamaan muutoksen. Nyt siviiliin on kävelemässä aikuinen mies, jolla on päämääriä, Nyman kuvailee.

Sovitteluprosessi kesken

Tulevasta vapautumisestaan huolimatta Nyman ei koe, että hän olisi vankila-aikanaan hyvittänyt tekoaan.

– Eihän sellaista tekoa voi ikinä sovittaa. Ei sitä soviteta edes sillä tavalla, että ihminen olisi koko elämänsä vankilassa. Tämä on fakta, joka pitää hyväksyä, hän pohtii.

Elinkautisen päättymisestä huolimatta Nyman toivoo, että hän pääsisi vielä pyytämään anteeksi uhrin omaisilta.

– Minulla on ollut muutamia vuosia vireillä vakavien rikosten sovitteluvaihe. Prosessi on kesken, ja toivon, että saan siihen mahdollisuuden. En halua tehdä sitä itseäni varten, vaan uhrin omaisten takia. Anteeksipyyntö on vähintä, mitä ihminen voi tehdä.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »