Maailmantähtien suosiman helsinkiläisravintolan keittiöpäällikkö Ari Ruoho: Metsästän riistan asiakkailleni!

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruohon, 45, rakkain harrastus on viime vuodet ollut metsästys.
– Se alkoi armeijassa, kun Upinniemen varuskunnassa sotilaskodin ilmoitustaululla kerrottiin mahdollisuudesta suorittaa metsästystutkinto.
Nykyään Ari metsästää monipuolisesti. Hän käy vesilinnustamassa ja jahdeissa, joissa saaliina on esimerkiksi rusakkoa, kaurista, valkohäntäpeuraa ja hirveä.
– Moni luulee, että metsästäminen tarkoittaa samoilua Lapissa, mutta Etelä-Suomessa on todella hyvin riistaa. Viime vuonna ammuin esimerkiksi kauriin ja peuran Espoossa, keittäjä kehaisee.

Harrastuksen hedelmiä on tarjolla myös Nokassa. Ari on todennäköisesti Suomen ainoa huippukokki, joka tarjoaa ravintolassaan myös itse metsästämäänsä riistaa.
– Tänä syksynä olen tuonut Nokkaan jo viisi peuraa. Tarkoitus on lähteä pian myös hirvijahtiin, Ari suunnittelee.

– Ei se ole kovinkaan tavatonta, että koko pöytäseurue nauttii saaliistani. Jos asiakas epäilee, näytän heille kuvia jahdista.
Ed Sheeran nautti lounasta Helsingissä: salainen vierailu laaturavintolassa - kuva!
Ulkomailla suomalaista ruokaa on arvostettu jo pitkään. Keväällä Ari matkusti Japaniin, jossa hän avasi muutamaksi päiväksi Nokan pop-up-ravintolan.
– Tokiolaiset olivat ihan äimänkäkenä, kun tarjosin heille puikulamuusia, riistalientä ja pakasteilmakuivattuja puolukoita. Lopuksi raastoin annokseen salamia, joka oli tehty ampumastani hirvestä. Asiakkaista oli uskomatonta, että suomalainen metsästäjä oli tullut syöttämään heitä.

Nokassa käy myös runsaasti ulkomaalaisia vieraita. Toistaiseksi heistä tunnetuin on supertähti Ed Sheeran. Suomen-keikkojensa välissä punatukkainen poppari tahtoi käydä maistamassa suomalaista ruokaa.
– Aterian jälkeen Sheeran halusi ottaa selfien henkilökunnan kanssa. Se oli todella makea juttu, meidän porukka oli aivan innoissaan, Ari myöntää.
Arilla ja hänen vaimollaan, miehensä tavoin Vuoden kokki -palkinnon voittaneella Peppi Aralehdolla on kuusi- ja yhdeksänvuotiaat pojat. Kahden huippukokin kodissa lapsia on totutettu riistan vahvaan makuun.
– Meillä riistasta tehdään ihan tavallista kotiruokaa. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta parhaiten lapsille menee kaupaksi hirven tai peuran jauhelihasta tehty makaronilaatikko. Yritän olla tuputtamatta liikaa tätä omaa maailmaa, mutta pojat ovat olleet jo mukana esimerkiksi peurajahdeissa.
Suomalaisen ruoan ilosanoman välittäminen on Arille sydämen asia. Hän pitää esimerkiksi Nokassa säännöllisesti tutustumispäiviä jopa päiväkotiryhmille.
– Olen tarjonnut lapsille esimerkiksi lahnaa, peuraa, riekkoa ja sorsaa. Ehkä jossakin mukulassa syntyy työni kautta arvostus kotimaista ruokaa kohtaan.