fbq
Uutiset
27.09.2017 09:37
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus
Hans Välimäki
Legendaarinen Palace-ravintola palaa - huippukokki Hans Välimäki puikkoihin: Palo fine diningiin syttyi uudelleen!
Uutiset
27.09.2017 09:37
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus

Suomen kaikkien aikojen menestynein keittiömestari Hans Välimäki, 47, on viettänyt neljän vuoden sapattivapaan luksusravintoloista eli fine diningista. Tällä viikolla hän viimein ilmoitti palaavansa fine diningin pariin uudelleen avattavan ravintola Palacen keittiömestarina.

Herrasväen suosima Palace sai ensimmäisenä Suomessa Michelin-tähden. Hansin Chez Dominique puolestaan on yhä Suomen historian ainoa kaksi tähteä saavuttanut ravintola.

Yrittäjästä duunariksi

Tähdet eivät kuitenkaan ole Hansin suurin innostaja vaan ilo ruuan tekemisestä mahdollisimman hyvin.

– Chez Dominiquen jälkeen olin henkisesti ja fyysisesti ihan lopussa, mutta palo fine diningiin syttyi nopeasti uudelleen, Hans kertoo Seiskalle.

Tulevassa pestissään Hans siirtyy yrittäjästä duunariksi. Se on hänelle ok.

– Yrittäjät saavat liksaa vain, kun sattuu olemaan hyvä kuukausi. Tässä houkutti myös se, että minulla on vapaat kädet ja pääsen

tekemään jotain, mitä Suomessa ei ole aiemmin nähty.

Toki Hans tunnustaa, että tähdet vähän hivelisivät itsetuntoa.

– Jos niitä joskus olisi täyskädellinen, voisin varmaan vaihtaa alaa.

”Kuin avioliitto”

Chez Dominiquen Hans aikoinaan lopetti, koska kolmas tähti vaikutti mahdottomalta.

– Se oli kuin avioliitto. Ensimmäinen tähti oli ensimmäinen lapsi ja toinen yhdessä rakennettu talo. Sen jälkeen suhde tasaantui ja alkoi alamäki. Menimme avioliittoneuvojalle, kun meillä kävi vuonna 2012 eläkkeelle jäänyt Michelin-tarkastaja konsultoimassa, miten saisimme sen kolmannen. Hänen arvionsa mukaan Dominique oli kolmen tähden arvoinen.

Silloin Hans sanoi henkilökunnalle, että show loppuu, jos kolmatta tähteä ei tule. Tähteä ei tullut, ja ravintola suljettiin.
Hans ei tuolloin uskonut, että kolmatta tähteä olisi Suomessa mahdollista saada, mutta sittemmin tilanne on muuttunut.

– Muissa Pohjoismaissa on kolmen tähden ravintoloita, emmekä me Suomessa ole yhtään sen huonompia.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »