Kirsi, 51, menetti kioskibisneksessä säästönsä ja elämäntyönsä – näin R-kioski Oy:n toimitusjohtaja kommentoi yrityksen franchise-käytäntöjä!

Uutiset | 17.04.2018 15:33

Kirsi Leppälä, 51, kertoi Seiskalle tarinansa. Hän ryhtyi R-kioski-yrittäjäksi ja teki ketjun kanssa franchising-sopimuksen, jota varten hän sijoitti omaa rahaa 9 000 euroa, lisäksi hän sai yrityspankista 5 000 euron lainan ja 25 000 euron pankkitakauksen.

Ongelmat alkoivat pian avajaisten jälkeen maaliskuussa 2016. Vain noin kuukausi sopimuksen jälkeen Kirsi kutsuttiin palaveriin Lappeenrannan tyhjälle raviradalle. Siellä kaksi esimiestä vaati irtisanomispapereiden allekirjoittamista.

Lue lisää: Kioskiyrittäjyys ajoi Kirsin, 51, henkilökohtaiseen konkurssiin: Menetin kaikki säästöni ja mielenterveyteni – lue pysäyttävä tarina!

R-kioski Oy:n toimitusjohtaja Teemu Rissanen kommentoi yrityksensä franchisekäytäntöjä Seiskalle:

Jokaisen yrittäjän tarina on yksilöllinen, eikä R-kioski Oy lähde kommentoimaan tai käymään keskustelua yksittäisiin yrittäjiin liittyvissä asioissa julkisessa mediassa. R-kioskilla on pitkät perinteet jo vuodesta 1910, kuten myös franchising-toiminnallamme vuodesta 1987. Toimimme siis pitkällä jänteellä ja tavoitteena on menestyminen yhdessä kauppiaidemme kanssa. Järjestämme kauppiaillemme kattavan koulutuksen ja perehdytyksen ennen aloittamista, jotta hänellä on hyvät valmiudet toimia ja palvella asiakkaita. Aito halu ja kyky palvella asiakkaita, kun on kauppiaana menestymisen ja viihtymisen edellytys.

Koulutusta ja monipuolista tukea kauppiaat saavat myös aloittamisen jälkeen. Tutkimme kauppiaidemme tyytyväisyyttä kaksi kertaa vuodessa. Näiden perusteella voin sanoa, että valtaosa kauppiaistamme on tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä.

Kauppiaat ja myyjät tekevät erinomaista työtä asiakaspalvelussa, olen heistä erittäin ylpeä.

Mikä on franchise-sopimus?

• Franchise- eli toimilupasopimus on menettely, jossa yrittäjä hankkii oikeuden käyttää tiettyä tavaramerkkiä ja menetelmiä harjoittamassaan yritystoiminnassa.

• Tästä oikeudesta yrittäjä suorittaa korvauksen, joka voi olla vuosimaksu tai prosentuaalinen osuus myynnistä tai voitosta.

• Yleisimpiä franchise-yrityksiä ovat esimerkiksi hampurilaisravintolat ja elintarvikekioskit.

• Franchising-ottaja sitoutuu noudattamaan toimintaohjeita ja suuntaviivoja sekä täyttämään laatuvaatimukset. Lisäksi hän kantaa yrittäjäriskin.

Lähde: Suomen Franchising Yhdistys ry

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:Anne Pennanen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!