Kari Malin, 38, sairastaa paranoidista skitsofreniaa – hurjien harhojen taustalla päihteet ja imppaaminen: Olen jutellut ampiaisten ja merenneitojen kanssa!

Uutiset | 02.01.2018 18:12

Seiska kertoi viime viikolla paranoidista skitsofreniaa sairastavasta Kari Malinista.

Lue lisää: Kari, 38, alkoi kuulla krapulassa outoja ääniä – päätyi suljetulle osastolle samana päivänä: Äänet sanoivat, että olen terroristi!

Tähän päivään mennessä Kari ei ole saanut järkevää selitystä sille, miksi hän sairastui. Perintötekijöistä skitsofrenia ei ainakaan johdu. Yksi syy voi olla jo 13-vuotiaana alkanut runsas päihteiden käyttö.

– Aivosoluni ovat tuhoutuneet erityisesti bensan pömppäämisestä eli imppaamisesta. Siitä aiheutui näkö- ja kuuloharhoja. Muistan jutelleeni ampiaisten ja merenneitojen kanssa.

Päihdeongelmat aiheuttivat Karille myös itsetuhoisuutta. Miehen otsassa olevat jäljet muistuttavat eräästä huuruisesta illasta 2000-luvun alusta.

– Lähdin baarista, ja menin makaamaan kadulle. Jäin auton alle ja kuolin. Silloinen tyttöystäväni kuitenkin elvytti minut henkiin. Heräsin sairaalasta sidottuna, ja niskani oli murtunut kolmesta kohtaa. Minulla oli viisi vuotta sellainen häkkyrä päässä.

Mikä tauti?

Paranoidinen skitsofrenia on yleisin skitsofrenian muoto. Sairautta hallitsevat usein vainoavat harhaluulot, joihin liittyy varsinkin kuulemiseen liittyviä aistiharhoja. Skitsofreniaa sairastaa noin yksi prosentti ihmisistä.

Vaikka skitsofrenia on tunnetuin psykoottisista häiriöistä, sen perimmäistä syytä ei vielä tiedetä. Skitsofrenian puhkeamiseen vaikuttavat ainakin perinnöllisyys, sosiaaliset suhteet ja elinympäristön stressitekijät.

Sairauteen liittyy runsaasti valheellisia myyttejä. Yleisesti esimerkiksi luullaan, että skitsofreenikotovat väkivaltaisia, mutta todellisuudessa he ovat yleensä rauhallisia ja vaaraksi vain itselleen.

Monelta skitsofreenikolta puuttuu sairaudentunto, minkä takia he eivät hakeudu ajoissa hoitoon.

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Ari Lahti
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!