Kari, 38, alkoi kuulla krapulassa outoja ääniä – päätyi suljetulle osastolle samana päivänä!

Uutiset | 30.12.2017 12:48

Kari Malin, 38, oli krapulassa, kun hän alkoi kuulla ääniä. Pelästyneenä hän sulki puhelimensa ja lähti hakemaan kaupasta kaljaa sekä tupakkaa. Palattuaan Karin huolestunut tyttöystävä vei hänet lääkäriin. Sieltä matka jatkui suoraan suljetulle osastolle.

– Äänet sanoivat, että olen terroristi. Pelasin mafiapelejä, joissa ammuin siviilejä ja poliiseja. Äänet väittivät, että pelin tapahtumat olivat totta. Olin FBI:n etsityin rikollinen ja joutuisin vankilaan, Kari muistelee.

Äänien ensimmäisestä puheenvuorosta on nyt kymmenen vuotta. Alkutaival oli harhojen kyllästämää helvettiä. Kari esimerkiksi luuli, että häntä olisi sairaalassa kidutettu sahaamalla jalat poikki.

– Seuraavana päivänä käveleminen oli hankalaa katkotuilla luilla. Aamiaisella puuron syöminen oli vaikeaa, koska kurkkuni oli leikattu auki. Ruokailun jälkeen menin takaisin nukkumaan – ja herätessäni kaikki olikin kunnossa. Sitten sain diagnoosin. Lääkäri ilmoitti, että minulla on paranoidinen skitsofrenia.

Kirjoitin kirjan

Sairastuttuaan Kari oli ensiksi kaksi vuotta mielisairaalassa ennen kuin hänet siirrettiin hoitokotiin. Siellä hän vietti yhteensä yli kahdeksan vuotta. Matkan varrella Kari on ottanut niskalenkin äänistä, jotka käskivät häntä aluksi tekemään pahaa itselleen ja muille.

– Lääkitystäni on vaihdettu moneen kertaan ennen kuin löytyi oikea ratkaisu. Samoihin aikoihin sanoin äänille suorat sanat. Ne olivat väittäneet, että isäni on koko universumin toisiksi pahin paholainen ja pappa pahin. Totesin, että ettehän te silloin uskalla käydä kimppuuni. Sitten äänet laantuivat ja lopettivat uhkailut kokonaan, Kari selittää varsin omintakeiseen tyyliinsä.

Karin paranemista helpotti myös kirjoittaminen. Rakas harrastus muuttui hoitokodissa kirjaksi, joka kantaa nimeä Kari Malin – Elämäni.

Omakustannekirjassaan hän kuvailee harhojaan ja värikkäitä vaiheitaan ennen sairastumista.

– Toivoisin, että muut skitsofreenikot lukisivat kirjan ja vertailisivat kokemuksiaan. Olisi kiinnostavaa tietää, millaisia ääniä kohtalotoverini kuulevat.

Mikä tauti?

Paranoidinen skitsofrenia on yleisin skitsofrenian muoto. Sairautta hallitsevat usein vainoavat harhaluulot, joihin liittyy varsinkin kuulemiseen liittyviä aistiharhoja. Skitsofreniaa sairastaa noin yksi prosentti ihmisistä.

Vaikka skitsofrenia on tunnetuin psykoottisista häiriöistä, sen perimmäistä syytä ei vielä tiedetä. Skitsofrenian puhkeamiseen vaikuttavat ainakin perinnöllisyys, sosiaaliset suhteet ja elinympäristön stressitekijät.

Sairauteen liittyy runsaasti valheellisia myyttejä. Yleisesti esimerkiksi luullaan, että skitsofreenikotovat väkivaltaisia, mutta todellisuudessa he ovat yleensä rauhallisia ja vaaraksi vain itselleen.

Monelta skitsofreenikolta puuttuu sairaudentunto, minkä takia he eivät hakeudu ajoissa hoitoon.

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Ari Lahti
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!