fbq
Uutiset
27.07.2018 15:45
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus
Joni virtanen
Kahteen vähemmistöön kuuluva tosi-tv-tähti Joni Virtanen ehdolla vuoden homoksi: Haluan puhua asioista, joista romaniyhteisössä vaietaan!
Uutiset
27.07.2018 15:45
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus

Muun muassa Hottikset-tosi-tv-sarjassa nähty Joni Virtanen on yksi kuudesta ehdokkaasta vuoden homoksi QX Awards -tapahtumassa. Ehdokkaiksi valitaan ihmisiä, jotka ovat kuluneen vuoden aikana olleet esillä seksuaalisuutensa vuoksi, tehneet näkyväksi epäkohtia, joita sateenkari-ihmisten oikeuksien esteenä on ja vaatineet asiaan muutosta.

– Olin rippijuhlissa kirkossa, kun sain puhelimeeni sähköpostin, jossa kerrottiin ehdokkuudestani. En aluksi ollut uskoa sitä, mutta pienen shokin jälkeen hypin innosta. Tämä on todella suuri kunnia, Seiskan tavoittama Joni hehkuttaa.

Joni on joutunut kokemaan poikkeuksellisen paljon syrjintää, sillä hän kuuluu kahteen usein syrjittyyn väestöryhmään. Hän on sekä homoseksuaali että romani. 

LUE LISÄÄ: TOSI-TV-TÄHTI JONI VIRTANEN AVAUTUU SEISKAN POIKKEUKSELLISESSA VIDEOHAASTATTELUSSA ELÄMÄSTÄÄN HOMONA ROMANINA: MINUT UHATTIIN TAPPAA JA HAKATA SAIRAALAKUNTOON!

– Romanitaustani takia olen kokenut enemmän syrjintää lapsena, mutta sen jälkeen syrjintä on tullut lähinnä romaneilta homoseksuaalisuuteni takia, Joni kommentoi.

”Tuntemani homot romanit ovat kaapissa”

Jos Joni valitaan vuoden homoksi, hän haluaakin tuoda mahdollisimman näkyvästi esiin asioita, joista romaniyhteisössä vaietaan ja millainen asema seksuaalivähemmistöillä yhteisön sisällä on.

– Tiedän muutamia romaneja, jotka ovat kaapissa seksuaalisuutensa vuoksi. He eivät ole uskaltaneet tuoda seksuaalisuuttaan julki, koska pelkäävät menettävänsä perheensä tai tulevansa hakatuksi, Joni toteaa.

Seksuaalisuus on romaniyhteisössä valtava tabu. Joni avautui Seiskalle viime vuonna kasvamisesta homoseksuaalina romanikulttuurissa.

LUE LISÄÄ: MUUT ROMANIT SYRJIVÄT JONI VIRTASTA, 27, HOMOUDEN TAKIA – NÄIN VASTAA ROMANIYHDISTYS: HOMOUS ON TABU!

LUE LISÄÄ: JONI VIRTASEN, 27, ELÄMÄ ROMANIYHTEISÖSSÄ MUUTTUI PIINAKSI HOMOUDEN TAKIA: JOUDUIN NAIMISIIN NAISEN KANSSA – SALAAMINEN OLI RASKASTA!

Joni on tunnetuin ja mahdollisesti jopa ainoa julkisuudessa homoseksuaalisuudestaan avoimesti puhunut romani. Seksuaalisen suuntautumisensa takia hänet tosin suljettiin täysin romaniyhteisön ulkopuolelle.

LUE LISÄÄ: JONI VIRTANEN, 27, SULJETTIIN ULOS ROMANIYHTEISÖSTÄ HOMOUDEN TAKIA: LÄHISUKULAINEN UHKASI TAPPAA MINUT!

”Helsingissä elämme kuplassa”

Joni kertoo saaneensa Seiskan haastattelun jälkeen negatiivista palautetta romaniyhteisöstä, mutta muilta ihmisiltä tuli paljon positiivista. Hänen mukaansa seksuaalivähemmistöjen asemassa on paljon parannettavaa muuallakin kuin pelkässä romaniyhteisössä.

– Homojen syrjintä on vielä täysin tätä päivää ja on paljon yhteisöjä, perheitä ja kulttuureita, joissa homoja ei hyväksytä. Jopa maaseudulla on usein vaikea tulla kaapista ulos. Helsingissä elämme kuplassa, jossa olemme tasa-arvoisessa asemassa, mutta muualla Suomessa ja monessa paikassa maailmalla asia ei ole niin, Joni toteaa.

Muut viisi ehdokasta vuoden homoksi ovat dj-tuottaja Antti Eho, huippunyrkkeilijä Elina Gustafsson, tv-juontaja Kristoffer Ignatius, bloggaaja Janne Naakka ja kulttuuriammattilainen Kristiina Puukko. Lisäksi vuoden trans -palkinnon saajaksi on ehdolla Seiskasta hyvin tuttu Sofia Immonen. Voittajat valitaan suoralla yleisöäänestyksellä, joka alkaa 8. elokuuta ja heidät julkistetaan QX Awards -tapahtumassa Helsingin Gloriassa 25. elokuuta.