fbqJanita Lukkarinen sai rauhan, syöpä mursi Jope Ruonansuun – monet vuonna 2020 menehtyneet tunnetut suomalaiset taistelivat pitkään vaikean sairauden kanssa | Seiska
Kotimaiset kuolleet

Janita Lukkarinen sai rauhan, syöpä mursi Jope Ruonansuun – monet vuonna 2020 menehtyneet tunnetut suomalaiset taistelivat pitkään vaikean sairauden kanssa

Uutiset | 27.12.2020 13:03

Syöpää vastaan kaksi vuotta taistellut ja Seiskan lukijoille tuttu Janita Lukkarinen hävisi sairaudelleen, kuten hän oli osannut odottaa. Janita oli jo kerran kuullut parantuneensa sairaudesta. Toiseen maailmaan hän lähti 27. marraskuuta vain 27-vuotiaana. Janitan viimeiseksi somepostaukseksi jäi sairaalassa otettu kuva, jossa hän tekee sydänmerkin käsillään.

– Kiitos kaikille, olette olleet loistavia, Janita kirjoitti vähäeleisesti.

Katso koskettava minidokumentti, jossa Janita kertoo tunnelmiaan tietäessään kuolevansa:

Lue myös: Janita Lukkarinen on kuollut - katso koskettavan jäähyväisvideon toteutunut ennustus: ”Kuolen 27-vuotiaana”

Syöpä mursi Jopen

Jope Ruonansuu

Jorma ”Jope” Ruonansuu kuoli 54-vuotiaana vaikean ruokatorvisyöpätaistelun jälkeen heinäkuussa. 40-vuotisen uran viihdetaiteilijana tehnyt tähti esitti ensimmäisen stand up -keikkansa vain 16-vuotiaana.

Koko kansan rakastama viihdetaitelija kertoi Seiskalle päässeensä yli koulukiusaamisen aiheuttamasta katkeruudesta. Ahkerana kiusattujen puolestapuhujanakin tunnettu Jope kehotti kiusattuja kääntämään kiusaamisen voimavaraksi ja näyttämisen haluksi.

Värikkään elämänsä viimeiset vuodet huumorimies vietti tiiviisti perheensä rinnalla. Kuolemansa jälkeen Jopea on muisteltu lämpimästi, ja kaipaamaan jäivät muun muassa puoliso Mari, lapset ja lukuisat ystävät.

Lue myös: Tässä on Jope Ruonansuun viimeinen leposija: kukkameri täytti hautapaikan – katso kuva!

Sairaus vei Vexin nopeasti

Vexi Salmi

Veikko ”Vexi” Salmi poistui keskuudestamme 77-vuotiaana nopeasti edenneeseen sairauteen syyskuun alussa. Suomi-iskelmän puurtaja teki arviolta 5 000–8 000 sanoitusta, joista yli 3 000 levytettiin. Sanataituri tuli alkujaan tunnetuksi lapsuudenystävänsä Irwin Goodmanin ikivihreistä, mutta Vexin kynästä lähti kappaleita myös muille tähdille Vesa-Matti Loirista aina Laura Voutilaiseen.

Lue myös: Sanoittajamestari Vexi Salmi siunattiin haudan lepoon – leskeltä herkkä muistokirjoitus: ”Kaikki oli niin hellää ja hyvää”

Viimeinen mammutti

Jörn Donnes

Jörn Donner kuoli 86-vuotiaana pitkäaikaiseen keuhkosairauteen tammikuun lopulla. Suorasanainen kulttuuripersoona oli kirjailija, poliitikko, elokuvaohjaaja ja -tuottaja. Hän on myös toistaiseksi ainoa suomalainen Oscar-voittaja. Pystin hän pokkasi vuonna 1984 tuottamalla Fanny ja Alexander -elokuvan. Jörn ehti olla naimisissa kolmesti, ja lapsia hänelle siunaantui kuusi kappaletta.

Lue myös: STT: Jörn Donner on kuollut

Pentti eli kuten opetti

Pentti Linkola

Luonnonsuojelija ja ihmisvihaajaksikin kutsuttu Pentti Linkola kuoli 87-vuotiaana huhtikuussa. Ehdottomasta ja luonnonläheisestä elintavastaan Pentti piti kiinni loppuun asti osallistuen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän ei piitannut kohteliaisuussäännöistä, ja esimerkiksi kieltäytyi osallistumasta Linnan juhliin vuonna 2018.

Sarkooma kuihdutti kauneuskuningattaren

Kirsi Westerlund

Vuoden 1992 Miss Suomi Kirsi Westerlund (o.s. Syrjänen) menehtyi sarkoomasyöpään vain 50-vuotiaana. Toukokuussa kuollut missi meni kihloihin laulaja Kurt Westerlundin kanssa tämän kosittua häntä suorassa Miss Suomi -lähetyksessä vuonna 1993. Naimisiin he menivät vasta yli 10 vuotta myöhemmin. Äitiään jäivät kaipaamaan myös kaksi lasta.

Lue myös: Kirsi Westerlundin elämä oli tunteiden vuoristorataa: Tv-kihlaus oli koko kansan jymyuutinen - syvä tragedia esikoisen kanssa

Alzheimer uuvutti moottoriturvan

Raimo Häyrinen

Suomen legendaarisimpiin urheiluselostajiin kuulunut Raimo ”Höyry” Häyrinen, 79, nukkui pois pitkän Alzheimerin taudin heikentämänä toukokuussa. Hänet ehdittiin urallaan valita kymmeniä kertoja vuoden suosituimmaksi urheiluselostajaksi ja äänestää parhaaksi radioääneksi lukuisia kertoja. Höyry oli Guinnessin ennätysten kirjan mukaan myös Suomen nopein radioselostaja.

Lue myös: Jorma Pulkkinen muistelee selostajalegenda Raimo ”Höyry” Häyristä: Hän oli omalaatuinen ja ystävällinen!”

60 vuotta näyttämöllä

Ritva Valkama

Näyttelijä Ritva Valkama kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 87-vuotiaana toukokuun alkupuoliskolla. Hän oli yksi maamme suosituimpia koomikoita ja teki myös lähes 60-vuotisen uran teatterissa. Ritva jäi leskeksi vuonna 2010, kun hänen puolisonsa Pertti Palo nukkui pois. Teatteritaiteen valtionpalkinnonkin saanut näyttelijä teki viimeisen teatteriroolinsa 80-vuotiaana.

Menetimme myös heidät

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt

Ministeri Raimo Sailas

Musiikkineuvos Klaus Järvinen

Iskelmälaulaja Kari Piironen

Muusikko Olli Heikkinen

Näyttelijä Juha Muje

Musiikkimanageri Seppo Vesterinen

Huippukokki Matti Jämsén

Armi Kuuselan poika Jussi Hilario

Teksti:Ida Herranen
Kuvat:Seiskan arkisto ja All Over Press

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!