Interpol etsii näitä kadonneita suomalaisia – oletko nähnyt Sari Hannelea?

Uutiset | 24.01.2017 11:30

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol pitää varsin tunnettua listaa maailman etsityimmistä rikollisista. Tämän lisäksi Interpol tavoittelee maailmanlaajuisesti myös kadonneita henkilöitä. 

Keskusrikospoliisin tiedusteluosaston rikostarkastajan Hannu Kauton mukaan tällä hetkellä kadonneeksi on kuulutettu 31 suomalaista, joista neljä on järjestön julkisella listalla. Kansainvälisellä listalla on yhteensä noin 60 000 nimeä, ja vuosittain tulee jopa 3 000 lisää.

– Jos viranomaisella on katoamisilmoituksen yhteydessä tiedossa, että kadonnut on poistunut Suomesta, hänet voidaan kuuluttaa kansainvälisesti. Ei ole erityisen tyypillistä, että kadonneen henkilön epäillään joutuneen rikoksen uhriksi, mutta myös vapaaehtoisesti kadonneita henkilöitä kuulutetaan, Hannu Kautto toteaa.

Eroja ikäryhmissä

Interpolin etsimät suomalaiset ovat olleet tyypillisesti varsin kauan kadoksissa. Tuorein nimi julkisella listalla on nelivuotiaana kadonneen Karim Karbabin tapaus. Kauton mukaan eri ikäryhmien häviämisissä on tyypillisiä kaavoja.

– Kun ihan pieniä lapsia katoaa, niihin liittyy usein kaappaamisen tai omavaltaisen huostaanoton elementtejä. Pääsääntöisesti kyse on parisuhteen päättymisestä tai muista vanhempien keskinäisistä erimielisyyksistä. Nuorilla taas on tyypillistä, että he ovat lähteneet kavereiden kanssa tai omin päin reissuun. Aikuiset puolestaan ovat joutuneet useammin rikoksen uhriksi, Kautto selvittää.

Katoavat Eurooppaan

Interpolin kadonneeksi kuuluttamia suomalaisista on löydetty vuosina 2015–2016 alle kymmenen. Löytymispaikat ovat olleet itäisessä Euroopassa ja Lähi-idässä. 

– Samaan aikaan Schengen-alueen omiin kuulutuksiin, joista osa on myös Interpolin listalla, on tullut noin 60 osumaa. Voi siis sanoa, että suomalaiset katoavat pääosin Eurooppaan, Kautto arvioi.

Omaisille ei kerrota

Toisinaan katoamisessa voi kuitenkin olla kyse myös niin sanotusta vapaaehtoisesta katoamisesta. Tällöin ihminen vain haluaa jättää Suomen ja aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä.

– Lainsäädännön mukaan ihmisellä on oikeus kadota. Jos kadonnut ihminen tavataan jossain päin maailmaa, ja hän toteaa, ettei halua sijainnistaan ilmoitettavan kenellekään, prosessi päättyy siihen. Omaisille ilmoitetaan, että henkilö on löydetty hyvässä kunnossa, mutta hän ei halua pitää kehenkään yhteyttä, Kautto sanoo.

Poikkeuksena vapaaehtoisesti kadonneiden kategoriassa ovat henkilöt, jotka eivät pysty huolehtimaan itsestään sairautensa tai lääkityksensä vuoksi.

– Näissä tapauksissa meillä on Euroopan laajuisesti käytössä kuulutusluokka, jossa henkilö voidaan toimittaa tilanteen niin vaatiessa vastentahtoisesti terveydenhuollon piiriin.

HE OVAT KATEISSA:

Interpolin etsimä Sari Hannele Kainulainen.

SARI HANNELE KAINULAINEN
Ikä nyt: 50
Katosi: 1.1.2004 Helsingissä
Mitä tiedetään? Sukulaiset ilmoittivat hänet kadonneeksi, eikä ole tiedossa, että asiaan liittyisi rikosta. MTV:n uutisen mukaan poliisi uskoo, että Kainulainen saattaa olla Tanskassa, mutta asiasta ei ole varmuutta.

Inteprolin etsimä Seppo Tapio Tirkkonen.

SEPPO TAPIO TIRKKONEN
Ikä nyt: 56
Katosi: 14.12.2011 Sipoossa
Mitä tiedetään? MTV:n uutisen mukaan Tirkkonen katosi pientaloalueella sijainneesta kodistaan jäljettömiin viisi vuotta sitten. Viimeinen ulkopuolinen näköhavainto miehestä oli hänen kotinsa keittiössä. Tapaukseen epäillään liittyvän hämäriä talokauppoja virolaisen pariskunnan kanssa. Asiaa on tutkittu murhana.

Interpolin etsimä Vesa-Matti Frantsila.

VESA-MATTI FRANTSILA
Ikä nyt: 72
Katosi: 6.7.2001 Porissa
Mitä tiedetään? Frantsila matkusti loppukesästä pakettimatkalla Kreetalle. Matka jatkui sieltä Kreikan mantereelle, mistä hän päätyi saman vuoden elokuussa Puolan Varsovaan. Siellä hän oli käynyt Suomen suurlähetystössä, jossa kertoi joutuneensa ryöstetyksi. Frantsila sanoi hukanneensa passin, rahansa ja junalipun Riikaan, mutta hän ei ollut valmis tekemään yhteistyötä suurlähetystön kanssa. Tämän jälkeen hänestä ei ole mitään havaintoja.

Interpolin etsimä Karim Karbab.

KARIM KARBAB
Ikä nyt: 6
Katosi: 20.10.2014 Vantaalla
Mitä tiedetään? Poika poistui isänsä kanssa Suomesta, ja asiaa tutkitaan lapsikaappauksena ja törkeänä vapaudenriistona. Pojalla on suomalainen äiti. Tutkinnanjohtajan mukaan poliisilla on näkemyksiä eri maista, joissa kaksikko saattaisi liikkua.

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Interpol
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!