Huippukokki Henri Alén avautuu rajusta romahduksestaan – söi useita vahvoja lääkkeitä päällekkäin: ”Tuli seinä vastaan!”

Uutiset | 17.07.2018 11:24

Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén kertoi häpeilemättä vauhdikkaan uran aiheuttamista haasteista.Henri Alén on ollut mukana monessa projektissa. Hän on tähdittänyt eri tv-ohjelmia, kirjoittanut ruokakirjoja ja työskennellyt omien ravintolaprojektiensa parissa.

Henri kertoi LinkedIn-sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa polttaneensa itsensä loppuun vuonna 2006.

2006 tein Aamu-tv:tä, kokkasin illat ravintola Savoyssa ja välissä kirjoitin kirjaa. Työpäivä oli siis 06:00-00:30. Ajattelin että nyt pitää painaa kun on nuori ja jaksaa. Lopulta seinä tuli vastaan Espanjassa paniikkihäiriö kohtauksen myötä. Hotellihuoneesta ei uskaltanut poistua, ja kotiin palaaminenkaan ei oloa helpottanut, Henri kirjoitti.

Lue myös: Paha uupumus ja unettomuus riivaa Selviytyjät-voittaja Sampo Kaulasta – ”Tällä hetkellä on semi-burnout päällä!”

Tilanne huononi entisestään

Henri kirjoitti etsineensä mielenrauhaa pakenemalla metsään. Hän kertoi olonsa helpottuneen hieman, koska metsässä kukaan ei vaadi mitään.

Sairausloman sijaan Henri päätti tehdä entistä enemmän töitä, koska alle 30-vuotiaana ”pitää vain kestää ja kokata”.

Tilanne paheni. Tein edelleen televisio ohjelmia ja kokin töitä rinnakkain. Sokkokokki ohjelmaa kuvatessa aloin ymmärtää ensimmäistä kertaa että mieltä ei voi hallita kuten lihasta... Eräänä aamuna pitkään päivään lähtiessä katsoin peiliin. Mustat silmänaluset, vartalo kuihtunut langanlaihaksi ja vartalo täynnä tulehduksia. Otin jokapäiväiset lääkkeet: Propralia sydämentykytyksiin, Seroxatia paniikkihäiriöön, Arcoxia lihaskipuihin, Esomeprasolia vatsansuojaksi ja lopuksi joskus juuri ennen kuvausta jonkin rauhoittavan lääkkeen.

Lue myös: Julkkiskokki Henri Alén jyrähtää Suomen Michelin-valinnoista: En edes haluaisi sitä tähteä!

 

Tärkeä viesti nuorille kokeille

Henrille hänen kuvailemansa päivä oli hetki, jolloin tilanteen oli muututtava. Hän ymmärsi, että tilanne oli vienyt hänen luovuutensa, ilonsa ja mahdollisesti perheen, mikäli tilanne ei muuttuisi.

Henri kirjoitti, että vaikka hänen työtahtinsa ei juurikaan hidastunut, antoi huippukokki itselleen luvan olla väsynyt, välillä keskinkertainen.

Toivonkin vilpittömästi että nuoret kokit ymmärtävät että ensisijainen juttu menestymiseen ei ole se paljonko teet, vaan mitä saat aikaan pitkällä tähtäimellä. Liian monta superlahjakkuutta on poistunut keittiöstä sen vuoksi että pää ei kestä. Se on liian kova hinta mistä tahansa ruoasta.

 

Teksti:Antero Alhonen
Kuvat:Ari Lahti
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!