Julkkiskokki Henri Alén jyrähtää Suomen Michelin-valinnoista: En edes haluaisi sitä tähteä!

Tomi Björckin tavoin MasterChef Suomessa nähtävä Henri Alén, 40, suomalaisesta ravintolatilanteesta.
– Tällä hetkellä näyttää tosi hyvältä. Voi sanoa, että ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 on ihan selkeä nousukausi meneillään.
Siitä osoituksena Suomeen saatiin hiljattain uusi Michelin-ravintola, kun helsinkiläinen Grön liittyi Askin, Demon, Olon ja Oran seuraan yhden Michelin-tähden ravintolaksi.
– Mielestäni Suomeen tulee edelleen liian nihkeästi tähtiä. Kävin juuri New Yorkissa monessa tähtipaikassa, ja jos rehellisiä ollaan, Suomessa ruoka on monesti paljon parempaa, Henri pamauttaa.
Ansaitsisivatko omat ravintolasi tähtiä?
– Finnjävel olisi ehdottomasti ansainnut, vaikka kaksikin tähteä. Mutta pop-up-paikkojahan ei perinteisesti arvostella.
– Muutoin ravintolani eivät ole yhtään Michelin-tyylisiä. Ja toivon, etteivät ne myöskään saisi tähtiä, koska tähden myötä asiakkaat ajattelevat ruoan olevan jotain aivan käsittämätöntä, vaikka taso olisi sama kuin aina ennenkin.
Henri Alén taitaa verosuunnittelun – emoyhtiöllä huimat miljoonavarat!
Vaikka Henri pyörittää neljää ravintolaa Helsingin keskustassa, hän viihtyy parhaiten kauhan varressa.
– Haluan olla keittiössä. Päivän paras hetki on, kun saan tehdä ruokaa, ja ikävin, kun joudun vastaamaan puhelimeen ja sähköposteihin.