fbq
Uutiset
03.07.2018 19:16
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Timo Korhonen
Akseli Herlevi antaa vinkit burgeribileisiin.
Huippukokki Akseli Herlevin vinkit burgeribileisiin: Jäätelöä ja Nutellaa sämpylän väliin!
Uutiset
03.07.2018 19:16
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Timo Korhonen

Huippukokki Akseli Herlevi, 32, on elementissään, kun virittää hiiligrilliä tulille. Burgerimiehen jopa 400-asteinen työkalu tottelee varmaotteista isäntäänsä.

Burgeribileet ovat valmiina alkamaan!

– Esivalmistelut ovat grillijuhlien perusta. Salaatit, kasvikset, kastikkeet ja marinadit voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kun grillaus alkaa, siitä ei enää säntäillä mihinkään, Akseli neuvoo.

Yleensä Akseli laittaa tykötarpeet valmiiksi tarjolle pöydälle. Siitä jokainen voi koota mieleisensä burgerin.

– Usein kysytään, mitä tarjota niiden lisäksi. Jotain helppoa, kuten salaattia.

– Hauska idea on myös pekoniin käärityt sipulirenkaat, ja niitä voi laittaa myös burgereiden väliin. Usein siinä käy kuitenkin niin, että porukka syö pelkästään hampurilaisia.

Tehokkaan hiiligrillin kanssa saa olla tarkkana, ettei polta itseään.
Tehokkaan hiiligrillin kanssa saa olla tarkkana, ettei polta itseään.

Lue myös: Akseli Herlevi haastaa Seiskan lukijat – loihdi oma lempiburgeri! Video!

Ei pullamössöä

Tajunnanräjäyttävän burgerin kasaaminen alkaa Akselin ja Vaasan Oy:n yhdessä kehittämien The BRGR -sämpylöiden paahtamisesta. Akselin mielestä hampurilaisleipä ei saa olla liian kova muttei kuitenkaan myöskään höttöistä pullamössöä.

– Paahdettunakaan leipä ei saa murentua, vaan sen pitää olla pehmeä ja elastinen. Mielestäni burgeri syödään aina käsin. Jos leipä on liian kova, täytteet puristuvat syödessä ulos. Sämpylän ajatus on pitää kaikki kastikkeet ja mehukkuudet sisällään, Akseli luennoi.

Burgerimiehen pihveihin painetaan aina monttu. – Kun pihvin grillaa, se kohoaa keskeltä. Montun avulla kypsästä pihvistä tulee tasainen.
Burgerimiehen pihveihin painetaan aina monttu. – Kun pihvin grillaa, se kohoaa keskeltä. Montun avulla kypsästä pihvistä tulee tasainen.

Lue myös: Akseli Herlevi rakentaa huimaa ravintolaimperiumia – Naughty Brgr teki voittoa 663 000 euroa!

Vältä vaivaamista

Täytteiden osalta Akseli ei ole puritaani. Hänen mielestään sämpylöiden väliin mahtuu koko maailma.

– Burgeri ei ole ronkeli siitä, mitä väliin laittaa. Jos jauheliha kyllästyttää, voi kokeilla esimerkiksi ylikypsää possunkylkeä kaalin kanssa. Kana ja lohi toimivat grillattuina myös erinomaisesti, tai kasvikset paahdetun vuohenjuuston kanssa. Jälkkäriburgerikin on täysin mahdollinen: jäätelöä ja Nutellaa väliin!

– Jos kuitenkin haluaa tehdä perinteiset jauhelihapihvit, niitä ei missään nimessä hierota mausteiden kanssa astiassa, koska niin syntyy vain mureketta. Mitä vähemmän pihviä vaivataan ja taputellaan, sitä parempi tulee.

Valmista tuli! Akselin mielestä burgereiden ja hodareiden kanssa ei lisäkkeitä tarvita.
Valmista tuli! Akselin mielestä burgereiden ja hodareiden kanssa ei lisäkkeitä tarvita.

Lue myös: Kauniit naiset piirittivät tähtikokki Akseli Herleviä!

Mielikuvitusta sooseihin

Hyvän sämpylän ja laadukkaan lihan lisäksi pääosaa onnistuneessa burgerissa esittää kastike.

– Naughty BRGR:n Base Aioli on suunniteltu niin, että siitä voi johdattaa erilaisia sooseja. Lisäämällä pestoa saadaan pestomajoneesia, joka toimii kanan ja kalan kanssa. Murskattu sipsi sopii myös majoneesiin, Akseli neuvoo.

Kastikkeiden kanssa rajana on vain oma mielikuvitus.

– Testaamme ravintolassani jatkuvasti erilaisia makuyhdistelmiä, kuten vaikka jauhelihapihviä ja suklaata. Rohkeasti vaan kokeilemaan!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »