Eränkävijät-Aki oli kuolla lumimyrskyyn: En saanut happea!

Uutiset | 21.03.2019 08:29

Ylen supersuositusta Eränkävijät -sarjasta tuttu Aki Huhtanen tiedetään kokeneeksi luonnossa liikkujaksi. Kertaalleen hänkin on silti tosissaan pelännyt luontoäidin armoilla.

– Jokunen vuosi sitten lähdimme hakemaan Emilian kanssa asiakkaita pilkkimökeistä kaukaa tunturista. Sinä päivänä tuuli oli varmaan 45 metriä sekunnissa.

– Odotimme ja odotimme, että keli paranisi. Mietimme pitkään, lähdemmekö lainkaan liikenteeseen. Sitten sää parani sen verran, että uskalsimme lähteä.

Se oli koitua kohtalokkaaksi virheeksi.

Tuuli teki tepposet

Dramaattiset tapahtumat sijoittuvat 800 metrin korkeuteen aivan Käsivarren kärkeen. Syrjäisessä tunturierämaassa lähellä Haltia ja Toskaljärveä on valtava tunturipuron muodostama kuru, jota pitkin moottorikelkkareitit monesti menevät.

– Normaalisti sellaista on kiva körötellä moottorikelkalla. Sillä kertaa kova tuuli oli kuitenkin työntänyt lähes koko kurun täyteen lunta, Aki muistelee.

Kuru oli kuutisen metriä syvä ja yhtä leveä. Aivan sen toisessa reunassa oli kelkanmentävä, kapea käytävä.

– Tuuli niin lujaa, että näkyvyys oli korkeintaan viisi metriä. Niinpä köröttelimme kelkoilla aivan kävelyvauhtia siihen käytävään.

Tunturierämaahan ei ole mitään asiaa, jos tuulet yltyvät liian koviksi. – Näillä leveysasteilla on pakko seurata säätiedotuksia, Aki alleviivaa. Kohtalokas lumimyrsky tapahtui muutama vuosi sitten Suomen korkeimman kohdan Halti-tunturin läheisyydessä.
Tunturierämaahan ei ole mitään asiaa, jos tuulet yltyvät liian koviksi. – Näillä leveysasteilla on pakko seurata säätiedotuksia, Aki alleviivaa. Kohtalokas lumimyrsky tapahtui muutama vuosi sitten Suomen korkeimman kohdan Halti-tunturin läheisyydessä.

 

Ajoi suoraan ansaan

Syvään lumikäytävään päästyään Aki tajusi välittömästi, ettei sinne kannattaisi mennä.

– Aloin heti viittilöidä Emilialle, ettei tulisi perässäni enää pidemmälle.

Se oli kuitenkin jo liian myöhäistä.

– Tunsin, miten kelkka lähti vajoamaan altani ja hautautui syvälle lumeen. Upposin itse perässä. Pian tuntui, kuin olisin ollut lumipesukoneessa. Joka paikasta tuli niin paljon lunta, etten voinut hengittää. En myöskään nähnyt yhtään mitään.

Lue myös: Eränkävijät taistelee Kultaisesta Venlasta: supersuosittu Äijä-koira jättää gaalan väliin - "Se katsoo lähetyksen Elsa-tyttöystävänsä kanssa kotona!"

Sokeana myrskyssä

Kun henki ei kulkenut ja koko mies oli mukkelis makkelis, paniikki alkoi vallata kaiken kokeneen erämiehenkin mielen.

– En saanut happea ja mietin, että tässäkö tämä oli. Se oli oikeasti sellainen paikka, että jopa minua alkoi pelottaa.

Aikaa ei ollut hetkeäkään hukattavaksi. Niinpä erämies sukelsi sokkona lumeen ja alkoi pelkällä käsikopelolla etsiä kelkkaansa.

– Onnistuin siinä. Seuraavaksi sain Emilialta liinan, jonka sidoin kelkkaan kiinni.

Aki Huhtanen selvisi säikähdyksellä luonnon lumipesukoneesta. – Silloin tajusi, ettei luonnon kanssa ole leikkimistä. Sitä pitää kunnioittaa.
Aki Huhtanen selvisi säikähdyksellä luonnon lumipesukoneesta. – Silloin tajusi, ettei luonnon kanssa ole leikkimistä. Sitä pitää kunnioittaa.

 

Lue myös: Kultaiset Venlat on jaettu: yksi ohjelma putsasi palkintopöydän - katso lista ja kuvat voittajista!

Asiakkaatkin pelkäsivät

Kuin ihmeen kaupalla kaksikon onnistui hinata mies ja kadotetuksi luultu kelkka ylös kurusta. Senkään jälkeen lumimyrskystä selviäminen ei ollut vielä selviö.

– Kurulta ei ollut kuin 300 metriä autiotuvalle, muttemme meinanneet millään löytää sitä. GPS pelasti meidät.

– Siellä sitten kuivateltiin 4–5 tuntia. Sinä aikana sää parani niin, että uskalsimme lopulta noutaa asiakkaat pois tunturista.

Myös asiakkaat olivat saaneet rahoilleen vastinetta.

– Kertoivat, että oli ollut melkoinen luonnonnäytelmä. Lunta oli tullut niin paljon ja tuullut niin rajusti, että koko eräkämppä oli heilunut. Edes ulkohuussiin ei kuulemma uskaltanut lähteä, vaikka sinne oli matkaa vain 10 metriä!

Varauduttava pahimpaan

Harva edes tajuaa, millaisia sääoloja Suomessakin saattaa syntyä. Varsinkin Käsivarressa tuulet yltyvät pahimmillaan hirmumyrskylukemiin.

– Tuuli pääsee keräämään voimaa ja nostattamaan lunta ilmaan, kun lähimmät puut ja pensaat ovat 50 kilometrin päässä, Aki hymähtää.

– Tapaus opetti jälleen kerran sen, ettei koskaan pitäisi lähteä tunturiin, jos yhtään epäilee kykyjään. Vaikka lähtisi vain päiväksi liikkeelle, niin aina pitää olla vähintään hyvä makuupussi ja suojapeite, jotta voi tarvittaessa tehdä hätämajoituksen hankeen.

Lue Eränkävijät-sarjan Akin elämäntarina torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ!

Seiska Kilpisjärvellä!

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Timo Korhonen ja Eetu Ampuja
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!