fbqCannonball-jengiin kytkeytyvässä veropetosjutussa luettiin tuomioita - satoja tuhansia euroja valtiolta pöytälaatikkofirmoille! | Seiska
Uutiset
02.10.2019 19:07
Teksti: Pauli Poutanen|Kuvat: Seiskan toimitus
rikos
Cannonball-jengiin kytkeytyvässä veropetosjutussa luettiin tuomioita - satoja tuhansia euroja valtiolta pöytälaatikkofirmoille!
Uutiset
02.10.2019 19:07
Teksti: Pauli Poutanen|Kuvat: Seiskan toimitus

Vuonna 2016 poliisi teki pääkaupunkiseudulla näyttäviä ratsioita, 
joiden kohteena oli moottoripyöräjengi Cannonballiin kytkeytyviä henkilöitä.

Tutkinnan keskiössä oli nippu törkeitä veropetoksia. Poliisin mukaan jengiläiset olivat pöytälaatikkoyhtiöitä käyttämällä hakeneet verottajalta perusteettomia arvonlisäveron palautuksia ja onnistuneet varastamaan valtiolta huomattavia rahasummia. 

Samaan aikaan, keväällä 2016, Nelonen näytti Arman Alizadin toimittaman kohudokumentin kyseisestä moottoripyöräkerhosta. 

Nyt kolme ja puoli vuotta myöhemmin, alv-petoksista on luettu tuomioita.  

TV:stä tuttu

Yksi tuomituista on Armanin ohjelmassa esiintynyt, vuonna 1985 syntynyt mies, joka on sittemmin jo eronnut jengistä. Käräjäoikeus katsoi, että hän syyllistyi törkeään veropetokseen, josta hyötyi on noin 47 000 euroa.

Koska miehellä ei ole kontollaan aiempia rötöksiä ja hän tunnusti rikoksensa, hän selviää ehdollisella vankeustuomiolla. Sen lisäksi oikeus langetti vastaajalle viiden vuoden liiketoimintakiellon. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Ote käräjäoikeuden tuomiolauselmasta

Vastaajan syyksi luetussa teossa on tavoiteltu noin 61 000 euron hyötyä. 
Seuraamusta ankaroittavana on otettava huomioon tekoon liittynyt suunnitelmallisuus sekä siinä tehdyt näennäisjärjestelyt eli se, että yhtiötä on käytetty puhtaasti rikoksentekovälineenä.

Käräjäoikeus toteaa, että oikeudenmukainen seuraamus menettelystä ennen koventamisperusteen ja lievennetyn asteikon soveltamista olisi noin 10 kuukautta vankeutta. Vastaaja on tunnustanut tehneensä rikoksen osana Cannonball MC:n toimintaa.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan CMC on laissa tarkoitettu on laissa tarkoitettu jäsentynyt yhteenliittymä, joka moottoripyöriin liittyvän harrastamisen ohessa toimii yhteistuumin tehdäkseen laissa tarkoitettuja rikoksia...

..tätä seikkaa ei ole myöskään oikeudenkäynnissä riitautettu. Käräjäoikeus ottaa koventamisperusteen soveltamisessa huomioon sen, että XX on sittemmin eronnut CMC:stä.

Ehdollisen tuomion ja liiketoimintakiellon lisäksi vastaaja tuomittiin maksamaan rikoksella hankitut eurot takaisin verottajalle, korkojen kera.

Korvauksia ja liiketoimintakieltoja

Keskiviikkona 2.10 annetuissa tuomioissa vastaajia oli kaikkiaan 14.

Tuomiot koskivat petos- ja rahanpesurikoksia, joista lankesi pääosin ehdollista vankeutta. Kokonaisuuden rikoshyöty nousee satoihin tuhansiin euroihin.

Suurelle osalle vastaajista käräjäoikeus langetti rangaistusten lisäksi liiketoimintakiellot. Suurin yksittäinen verottajalle maksettavaksi tuomittu saaminen oli määrältään noin 73 000 euroa korkoineen.

Yksi puuttuu joukosta

Petoskokonaisuuden pääsuunnittelijaksi sekä suurimman rikoshyödyn kerääjäksi epäillään julkisuudessa taajaan esiintynyttä Janne "Nacci" Tranbergia.

Uutuuskirja: Näin karmealla tavalla Cannonball MC antoi potkut Janne ”Nacci” Tranbergille!

Häntä ei ole toistaiseksi saatu vastaamaan syytteisiin, sillä hän pakoilee lain kouraa ulkomailla. Elämänkertakirjankin julkaissut ex-jengipomo on oleillut tiettävästi Espanjassa ja Ranskassa.