Big Brother -tähti Ella Toivaisella kesti vuosia ymmärtää olevansa transnainen: ”Ulostulo oli erittäin pelottava hetki”

Uutiset | 02.12.2020 13:45

Big Brotherista tuttu Ella Toivainen, 23, alkoi elää avoimesti transsukupuolisena vuonna 2018, mistä lähtien hän on tuntenut olevansa onnellisempi. Takana on kuitenkin vuosien kivinen tie, jonka varrella Ella on joutunut tekemään kipeitäkin ratkaisuja.

Ella on kotoisin Jyväskylästä. Onnellista lapsuutta luonnon lähellä seurasi vaikea teini-ikä, ja lukiossa ahdistuksen tunne alkoi käydä sietämättömäksi.

Ella alkoi tuntea, että häneen kohdistui liian jäykkiä odotuksia.

– Tarvitsin tilaa pohtia sukupuoli-identiteettiäni ilman ulkopuolisten hämmennystä. Ahdistus oli jo niin kova, että minun oli muutettava muualle. Jos olisin jatkanut niissä samoissa piireissä, en olisi luultavasti selvinnyt hengissä.

Lapsuudenkoti Jyväskylässä on Ellalle mieluisa paikka. – Tykkään tervehtiä siellä ystäviä, perhettä ja lemmikkejä, mutta en enää asuisi siellä. Helsingistä on tullut minun kotini.
Lapsuudenkoti Jyväskylässä on Ellalle mieluisa paikka. – Tykkään tervehtiä siellä ystäviä, perhettä ja lemmikkejä, mutta en enää asuisi siellä. Helsingistä on tullut minun kotini.

Lue myös: Muutto muutti elämän! Big Brotherista tuttu Ella Toivainen ahdistui kotipaikkakunnallaan: En olisi selvinnyt hengissä Jyväskylässä

Muutto muutti elämän

Syksyllä 2017 Ella sai opiskelupaikan ja muutti Helsinkiin. Hän kertoo ymmärtäneensä silloin, että ahdistus kotikaupungissa johtui pitkälti siitä, ettei hän voinut olla avoimesti transnainen.

– Tutkiskelin itseäni paljon ja otin asioista selvää netissä. Aloin hiljalleen toteuttaa itseäni muuttamalla tyyliäni naisellisempaan suuntaan, koska se tuntui oikealta. Vaati aikaa hahmottaa, että mieleni ei sovi omaan kehoon.

Ellan mielestä on mahtavaa, jos vaikuttaa muiden asenteisiin. –  Ihmiset eivät ehkä tiedä tarpeeksi siitä, miten sukupuolen korjaus etenee. Olen sisältä sama tyyppi, vaikka olenkin vuosien mittaan muuttunut.
Ellan mielestä on mahtavaa, jos vaikuttaa muiden asenteisiin. –  Ihmiset eivät ehkä tiedä tarpeeksi siitä, miten sukupuolen korjaus etenee. Olen sisältä sama tyyppi, vaikka olenkin vuosien mittaan muuttunut.

Lue myös: Suomen Big Brotherissa historiaa tehnyt transnainen Ella Toivainen avoimena: Koulussa kiusattiin ja armeijassa vähäteltiin ongelmiani

Ella tarvitsi aikaa myös siihen, että hän uskalsi kertoa asiasta vanhemmilleen.

– Ulostulo oli erittäin pelottava hetki, mutta samaan aikaan myös helpottava ja vapauttava. Se oli paitsi käännekohta, myös kohokohta, sekä sosiaalisesti että mielenterveyteni kannalta.

Lopulta Ella tunsi, ettei hänen tarvinnut enää peitellä mitään.

– Vaati paljon rohkeutta tuoda asia esiin ja puhua suoraan, vaikka muutos näkyi jo selvästi ulkoisestikin.

Näyttävää tyyliä rakastava Ella kertoo kiinnostuneensa kauneudenhoitoalan AMK-opinnoista. – Kosmetiikka kiinnostaa, ja siksi ala viehättää.
Näyttävää tyyliä rakastava Ella kertoo kiinnostuneensa kauneudenhoitoalan AMK-opinnoista. – Kosmetiikka kiinnostaa, ja siksi ala viehättää.

Lue myös: Transsukupuolinen Big Brother -tähti Ella Toivainen kipeästä ratkaisustaan: Jouduin hylkäämään rakkaan harrastukseni

Kun Ella oli kertonut myös ystäville ja muille läheisilleen transsukupuolisuudestaan, hän sanoo ajatelleensa, ettei ole mitään, mistä hän ei selviäisi.

– Ajattelin, että mikään ei pysäytä minua, kun olin selvinnyt suurimmasta pelostani. On ollut helpompaa elää, kun voi olla avoimesti oma itsensä. Voin pukeutua miten haluan ja mikä tuntuu hyvältä.

– Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuu, jos on piilotellut tärkeää asiaa parikymmentä vuotta. Kun siitä tunteesta pääsee irti, olo on mahtava.

Lue myös: Sukupuolensa korjaava BB-Ella haluaa kivat rinnat – ”Niiden pitää olla pyöreät ja terhakkaat”

Termit kuntoon

• Transihmiset-käsite kattaa esimerkiksi transsukupuoliset ja muunsukupuoliset henkilöt.

• Sukupuoli-identiteetti tarkoittaa ihmisen omaa kokemusta sukupuolestaan tai sukupuolettomuudestaan.

• Transsukupuolisen henkilön identiteetti ei vastaa hänelle syntymässä määritettyä sukupuolta.

• Transsukupuolinen ihminen voi korjata kehoaan vastaamaan omaa sukupuoli-identiteettiään.

• Tämä tarkoittaa yleensä lääketieteellisiä toimia, mutta prosessiin kuuluu myös juridinen ja sosiaalinen puoli.

Lähteet: Seta ja Trasek

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:Atte Kajova ja Ellan albumi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!