fbq
Uutiset
03.01.2021 20:03
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Timo Korhonen
Juhani Tamminen
Aurinkokuningas esittelee valtakuntansa: Juhani Tamminen vie Seiskan Turkuun – ”Näillä maileilla ei viitsi eksyä räkälöihin”
Uutiset
03.01.2021 20:03
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Timo Korhonen

Aurinkokuninkaan viittaankin kietoutunut Juhani Tamminen on yksi Turun kiekkolegendoista. Tamin ja muiden vanhan liiton turkulaisten mielestä Kupittaan urheilupuisto on entisen pääkaupungin ainoa urheilupyhättö.

– Paikka on ensinnäkin aivan keskellä kaupunkia, sijainti ei enää parempi voisi olla. Toisekseen puitteet ovat viimeisen päälle, parkkitilaa löytyy vaikka muille jakaa ja urheiluhallikin sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä, Tami tuumii ihaillen.

Lue lisää: Juhani Tamminen palasi urotekojensa näyttämölle – ”Heitin jo koulupeleissä hattutemppuja”

Kun Aurinkokuninkaan urheilupyhättö on esitelty, lähtee kiekkoleijona esittelemään valtakuntansa muita osia.

Kuuvuoren portaat

Portaat

Uskallan väittää treenanneeni siellä enemmän kuin kaikki nykypelaajat yhteensä. Nousin TPS:n ykkösketjuun 1966, ja aloin jo silloin käyttää Kuuvuoren portaita oppi-isäni Juuso Wahlstenin kanssa. Juuso – joka oli kaikella tavalla viisas edelläkävijä – tajusi, että puuportaat ovat jalkaystävälliset ja kiviportaita turvallisemmat.

Siihen aikaan viikon viimeinen harjoitus oli myös koko viikon kovin. Kyllä se sellainen treeni oli, että jos ja kun sen veti tosissaan, niin kyllä ne iltapäivällä kiskaistut maksalaatikot löytyivät nopeasti lähimmästä viidakosta.

Mariankatu 10

Keskuspalatsi

Vanhempani ostivat aivan Turun ydinkeskustasta liikehuoneiston sekä osakehuoneiston, jonne muutimme syksyllä 1955. Osakeyhtiön nimi on yhä tänäkin päivänä Keskuspalatsi. Tuolloin Parkin kentästä tuli kotikenttäni ja koulutieni alkoi viereisestä Puolalan kansakoulusta.

Ja koska olin jo tuolloin liikunnallisesti lahjakas, tunnille ehtimisessä oli kyse sekuntitaistelusta – näillä jaloilla ei nimittäin tarvinnut lähteä yhtään liian ajoissa kouluun!

Kansallinen Kirjakauppa

Kirjakauppa

Turun ylivoimaisesti paras ja perinteisin kirjakauppa on sijainnut samalla paikalla jo varmaan vuosisadan. Muistan, miten jo edesmenneet vanhempani hankkivat sieltä työkäyttöön kuittivihot, tilauspäiväkirjat sun muut. Isäni kanssa hankimme sieltä myös urheilukirjat kovaan käyttöömme. Olemme vaimoni kanssa jatkaneet tätä perinnettä ja hankkineet sieltä kaikki mahdolliset lahjakirjat.

Kirjakauppa

River Bank (Old Bank)

River Bank

Näillä maileilla ei enää viitsi eksyä räkälöihin. Vanha Pankki on todella tyylikäs herrasmiesten paikka. Se on myös hieman varttuneemman väen paikka otsikolla ”Sivistynyttä ja kivaa seuraa.” Siellä saa olla rauhassa jopa näinkin julkisella profiililla. Tiskille en mene muuten kuin tilaamaan, koska muuten se johtaa kaaokseen.

Urheilupuisto

Urheilupuisto

Isäni oli entinen huippu-urheilija, ja itse jo pikkujätkänä todellinen enthustiasti. Niinpä oli vain luonnollista, että kävimme Urheilupuistossa katsomassa käytännössä kaikki sen ajan yleisurheilukilpailut ja jalkapallon mestaruussarjan ottelut. Niitä kertyi varmasti satoja.

Ylivoimainen muisto on vuodelta 1957, jolloin kolme Olavia, Salsola, Salonen ja Vuorisalo, juoksivat 1 500 metrin maailmanennätyksen. Se kolmikko oli aivan omassa kastissaan, pyhätössä täydellinen hurmio ja me olimme siellä hurraamassa isäni kanssa. Silloin heitimme kyllä kotiin mennessä lakkia ilmaan!

Marina Palace

Marina Palace

Kaupungin lähestulkoon ykköshotelli. Käymme rakkaan vaimoni kanssa täällä usein lounaalla ja illallisella. Ja mikä parasta, parkkitilaa löytyy aina. Sijainti on fantastinen. Voi vain kuvitella, miten upeasti Aurajoki ja teatteri heijastuvat tänne iltavalaistuksessa... Ja Tuomiokirkkokin on vain hyvän lyöntilaukauksen päässä!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »