fbq
Uutiset
06.09.2017 11:02
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus
Auri Hakomaa
Auri Hakomaa teki Virossa sen, mihin Sedu Koskinenkaan ei pystynyt: Sedun yritys kaatui ymmärtämättömyyteen!
Uutiset
06.09.2017 11:02
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus

40 Tallinnassa asunut Auri Hakomaa, 63, on Viron tunnetuin suomalainen. 

TAUSTAA: MILJONÄÄRI AURI HAKOMAA ON VIRON TUNNETUIN SUOMALAINEN: LED ZEPPELIN -TÄHTI ROBERT PLANTKIN FANITTAA!

Erikoinen liikemies saapui Neuvosto-Viroon alun perin maallikkosaarnaajana 1970-luvun lopussa,
Ateistisessa neuvostodiktatuurissa kristinuskon levittäminen suomalaisena ei ollut ihan helppoa. Aurin oli opeteltava virolaiseksi.

– Opettelin jopa kävelemään kuin virolaiset. Pystyn tunnistamaan suomalaisen Tallinnassa monen sadan metrin päästä pelkästä kävelytyylistä, Auri kertoo.

Auri Hakomaa

Maallikkosaarnaaja muuttui kuitenkin pian liikemieheksi, joka on ollut monessa mukana. Hän on pyörittänyt hapankaalitehdasta, suolapähkinäbisnestä, perustanut Viron ensimmäisen etnisen ravintolan ja ensimmäisen länsimaisen kaupan. 

Maksanut miljoonia veroja

Auri on siinä mielessä poikkeuksellinen suomalainen, että hän on pärjännyt Virossa. Monet ovat yrittäneet ja lähes yhtä monet epäonnistuneet.

Sedu Koskinen teki tänne nopean rantautumisen. Hän saapui ajatellen, että tämä on Suomi, joka tämä ei todellakaan ole. Se kaatui ymmärtämättömyyteen paikallisesta kulttuurista, Auri arvelee.

Auri Hakomaa

Hän poikkeaa myös siinä, että ainakin omien sanojen mukaansa hän maksaa kaikki veronsa.

– Kuulun siihen kolmeen prosenttiin, jotka täällä maksavat veronsa. Olen maksanut miljoonia tämän maan kassaan, Auri sanoo ylpeänä.

Menetti kaiken

Auri on joutunut oppimaan kantapään kautta. 1990-luvun alussa Viron itsenäistyttyä hän perusti ensimmäisen länsimaisen ruokamarketin, joka menestyi ja laajeni ketjuksi. Hän ei kuitenkaan osannut varautua tiettyihin kulttuurisidonnaisiin ongelmiin. Siihen aikaan Virossa pankit ottivat yrityksistä osuutensa laittamalla oman miehensä yrityksen hallitukseen. Auri ei ”kiristykseen” suostunut, ja maksuliikenne tyssäsi saman tien.

Auri Hakomaa

– Pankki jäädytti yrityksen tilit, eivätkä tavarantoimittajat saaneet rahojaan. Tekosyynä pankki käytti lainanlyhennyserää, jota en ollut maksanut, vaikka asiasta oli suullisesti sovittu. Kyse oli pienestä 300 000 kruunun erästä, kun yrityksen liikevaihto oli 300 miljoonaa kruunua. Lopulta jouduin myymään yrityksen nimellisellä yhden kruunun hinnalla, Auri muistelee.

Sen jälkeen Aurilla oli pelkkää velkaa. Virossa yrittäjä joutuu kuitenkin epäonnistumaan monessa ennen kuin menestyy jossain. Hän taisteli itsensä täysin rahattomasta takaisin pinnalle ja nousi Olde Hansan myötä ehkä Viron tunnetuimmaksi ravintoloitsijaksi.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »