fbqArman Alizadin lapsuuden maisema rapistuu – tässä ovat palkitun tv-persoonan suosikkipaikat Espoossa | Seiska
Katso videot!

Arman Alizadin lapsuuden maisema rapistuu – tässä ovat palkitun tv-persoonan suosikkipaikat Espoossa

Uutiset | 03.01.2021 12:02

Tv-seikkailija Arman Alizadin, 49, tie Suomeen ei ole tavallisimmasta päästä. Hän pakeni perheineen islamistista vallankumousta Iranin Teheranista Yhdysvaltoihin vuonna 1979. Phoenxissä Arizonassa Armanin vanhemmat päättivät kuitenkin jatkaa matkaa Suomeen, missä oli asunut Alizadeja jo 1960-luvulta lähtien.

Koti löytyi puutarhakaupunkina tunnetusta Tapiolasta Espoosta. Vaikka Arman oli vieraillut Suomessa jo 1970-luvulta lähtien, siirto Arizonan helteistä talviseen Tapiolaan oli kulttuurisokki.

– Ensimmäinen yllätys oli se, kuinka paljon suomalaisilla on lemmikkejä. Myös saunaperinne vaati totuttelua. Keskiviikkoiltaisin kaverini koko perhe meni yhtäkkiä alasti kylpyhuoneeseen, Arman muistelee nauraen.

Lue myös: Tältä Arman Alizad näytti tullessaan Suomeen 40 vuotta sitten: "Tää on paras paikka maan päällä elää!"

Persialainen poika kotiutui Suomeen kuitenkin nopeasti. Hän sai leikkiseuraa kiinnittämällä kaveripyynnön taloyhtiön ilmoitustaululle. Arman oppi kielen nopeasti ja kasvoi identiteetiltään espoolaiseksi.

Moni ulkopaikkakuntalainen usein ihmettelee, miksi kukaan haluaisi asua Espoossa, jossa ei ole edes kunnollista keskusta.

– Nykyään sanoisin, että ehkä juuri siksi. En halua enää mitään hälinää ympärilleni, ja se oli tärkein syy, miksi muutin takaisin Espooseen. Lapsuudenmaisemiin palaaminen tuntuu myös siltä, että ympyrä on sulkeutunut.

Seuraavaksi Arman esittelee Seiskalle seitsemän rakkainta paikkaa Espoossa.

Leppävaaran skeittipuisto

Veräjäpellonkatu 17

Arman Alizad viihtyy nykyään skeittipuistossa tyttäriensä kanssa. He harrastavat skuuttausta eli potkulautailua.
Arman Alizad viihtyy nykyään skeittipuistossa tyttäriensä kanssa. He harrastavat skuuttausta eli potkulautailua.

Arman ihastui skeittaamiseen jo 1970-luvulla amerikkamielisessä Iranissa. Suomessa harrastus syveni hiphop-kulttuurin ympärillä pyöriväksi elämäntavaksi, ja Arman oli esimerkiksi ensimmäisiä suomalaisia räppäreitä. Hän lopetti skeittaamisen vasta armeijan jälkeen.

Arman

– Skeittaamisesta kaikki alkoi, rullalautailijana minusta tehtiin ensimmäiset lehtijututkin. Vietin käytännössä koko teini-ikäni Helsingin legendaarisessa Lepakossa. Nykyään en varmaan uskaltaisi edes nousta rullalaudan päälle ilman kaikkia suojuksia.

Arman eli 1980-luvun lopulla kuin ammattiskeittaaja. Lajin suomalaisena pioneerina hänellä oli muun muassa sponsorointisopimus Statum-merkin kanssa.
Arman eli 1980-luvun lopulla kuin ammattiskeittaaja. Lajin suomalaisena pioneerina hänellä oli muun muassa sponsorointisopimus Statum-merkin kanssa.

Tänä päivänä Arman käy Leppävaaran skeittipuistossa lastensa kanssa, jotka harrastavat skuuttaamista. Paikan yhteydessä on myös Angry Birds -teemaleikkipuisto, jossa viihtyvät myös pienemmät lapset.

Lue myös: Yhdessä skeittaamaan! Arman Alizad kertoo Vahid-isästään: Muistoissani syömme puistossa pähkinöitä –kuvat tv-seikkailijan lapsuudesta!

Tapiolan uimahalli

Kirkkopolku 4

Uimahalli

Tapiolan uimahalli on osa arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemaa Tapiola-visiota. Se on viime vuosina ollut otsikoissa lähinnä kosteusongelmiensa takia, ja paikka on tälläkin hetkellä suljettuna. Espoon kaupunki kuitenkin päätti, että purkukuntoiseksi väitetty uimahalli korjataan.

Armanille uimahalli on rakas osa Tapiolaa, ja hän kertoo oppineensa siellä uimaan.

– Erityisesti Tapiolan ulkouimallas on jäänyt mieleeni. Siellä vietin lapsena kaikki kesälomat aamusta iltaan.

Persian Ravintola

Harakantie 20

Ravintola

Ruoka on ollut Alizadien perheessä silta synnyinmaahan. Arman muistaa, miten Aida-äiti teki aina hänen suosikkiruokaansa ghormeh sabzia, joka on yrttinen pata lampaista ja pavuista.

– En osaa tehdä näitä ruokia, mutta äidin kuoleman jälkeen olen saanut tuttuja makuja Persian Ravintolasta. Se on vakkaripaikkani, tv-persoona sanoo.

Persialainen ruoka on mausteista muttei tulista, ja keittiöön kuuluvat myös lihavartaat. Matkailijat usein sanovat, että iranilaiset ovat maailman vieraanvaraisin kansa.

– Käytämme sanaa taarof, joka tarkoittaa ylitsevuotavaa vieraanvaraisuutta ja kohteliaisuutta. Jos Iranissa vierailee jonkun kotona, sieltä ei pääse lähtemään ilman ruokailua. Herkkujen tyrkyttäminen on sosiaalinen tapa, jossa tarjoaja saattaa jopa olettaa toisen kieltäytyvän, Arman kuvailee.

Grilli Toro

Louhentie 16

Grilli Toro

Pohjois-Tapiolassa sijaitseva ravintola Grilli Toro on kenties koko Espoon kuuluisin ravintola. Vuonna 1970 avattu pihvipaikka nauttii kulttimainetta, ja siellä moni espoolainen on käynyt jo useassa eri polvessa.

– Muistan, kuinka lapsena sitä joutui oikein säästämään viikkorahoja, että pääsi kavereiden kanssa Toroon, Arman kertoo.

Ravintola tunnetaan valtavista annoksistaan ja konstailemattomista annoksista, jotka henkivät edellistä vuosituhatta.

– Käyn siellä edelleenkin silloin tällöin, ja aina se on yhtä päräyttävää, kun pöytään kannetaan valtava grillipihvi ja ainakin kilo ranskalaisia. Kaikki kuitenkin maistuu niin hyvältä, ettei lautaselle jää muruakaan.

Lue myös: Arman Alizad ja Senay Coco nimesivät lapsensa - somekansa riemastui: "Onko rautaturvaistuin jo taottu?"

Kino Tapiola

Mäntyviita 2

Kino Tapiola

Espoossa on ollut oma elokuvateatteri vuodesta 1955. Kino Tapiolan säilyttämiseksi syntyi muutama vuosi sitten jopa oma kansanliike, ja siellä esitetään edellään leffoja.
Tavallisten näytösten lisäksi järjestetään muun muassa leffailtoja, joissa on anniskelua.

Armanilla on lämpimiä muistoja espoolaisten omasta leffateatterista.

 – Olin lapsena todellinen leffanörtti, jolle erityisen suuri rakkaus oli Tähtien sota. Muistan nähneeni Kino Tapiolassa esimerkiksi Gandhin, joka oli niin pitkä, että siinä oli tauko, hän kertoo.

Heikintori

Tapiontori 3A

Heikintori

Heikintori on Suomen vanhin kauppakeskus, ja se aloitti toimintansa vuonna 1968. Muun 60-luvun Tapiolan tavoin myös Heikintorin tulevaisuus on ollut vaakalaudalla. Paikasta onkin kaavailtu jopa toimistorakennusta.

– Kun nykyään käyn Tapiolassa, tunnen nostalgiaa, vaikka missään ei näytä enää samalta kuin lapsena. Onhan se vähän surullista, että tällainen paikka rapistuu käsiin, Arman myöntää.

Lapsena Arman vietti Heikintorilla paljon aikaa sen kuuluisassa lelukaupassa Niksulassa.

– Sinne tuli jopa Darth Vader, kun uusi Star Wars ilmestyi. Olin kärppänä paikalla pyytämässä langenneen jediritarin nimmaria. Tosin puvun sisällä taisi olla joku suomalainen kaveri – varmaankin Pera Skywalker! Arman sanoo nauraen.

– Heikintorilla tärkeitä olivat myös kolikkopelit, joista tuhlasin erityisesti Tempestiin. Heikintorilla on edelleen myös Grilli Ribis, joka on mahtava, vanhanliiton lounaspaikka.

Lue myös: Pintaliito jäi! Arman Alizadin elämä muuttunut perin pohjin: Olin nuorena aivan pihalla!

Tapiolan keilahalli

Kauppamiehentie 6

Keilahalli

Myös Tapiolan keilahallin tulevaisuus on näyttänyt viime vuosina synkältä, kun sen päälle on haluttu rakentaa muun muassa kerrostaloja. Keilahalli on kuitenkin selvinnyt tähän saakka vaikeuksista. Arman on asiasta iloinen.

– Ennen skeittausta olin innokas keilaaja. Ala-asteen lopulla kävin Tapiolan keilahallissa tosi usein. Täällä käyminen on todellinen nostalgriatrippi!

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Atte Kajova ja Armanin albumi

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!