7 ulkomaalaistaustaista miestä vangittu Oulussa alaikäiseen kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista – tyttöä kuljetettiin asunnolta toiselle!

Uutiset | 03.12.2018 16:20

Oulun poliisille tuli loppusyksyn aikana tieto, että alaikäistä tyttöä oli todennäköisin syin käytetty seksuaalisesti hyväksi Oulussa. Poliisi ryhtyi selvittämään tapausta ja pikkuhiljaa kokonaisuus, muun muassa epäiltyjen tekojen tekotavat ja tapahtuma-ajat, alkoi aueta.

Epäillyt seksuaalirikokset on tehty Oulun alueella yksityisasunnoissa kuluvan syksyn aikana.

Seitsemän ulkomaalaistaustaista miestä vangittiin viime keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa.

- Rikosnimikkeinä ovat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta. 

"Epäiltyjä tulee olemaan lisää"

Samana päivänä Oulun käräjäoikeudessa vangittiin hieman yli 20-vuotias ulkomaalaistaustainen mies epäiltynä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhreina on kaksi noin 14-vuotiasta tyttöä. Seksuaalirikostapaukset eivät liity toisiinsa, Kiiskinen kertoo.

Lisää kiinniottoja tapaukseen liittyen on  luvassa lähipäivinä.

- Jonkin verran epäiltyjä tulee olemaan lisää, epäityjen joukko ei tule jäämään näihin nyt vangittuihin seitsemään. Luku täsmentyy kun esitutkinta etenee. Uusilla epäillyillä tulee olemaan samankaltaiset rikosnimikkeet, Kiiskinen toteaa.

Tässä vaiheessa esitutkintaa tutkitaan seksuaalirikoksia vain yhden peruskouluikäisen tytön osalta, mutta esitutkinta on vielä alkuvaiheessa.

Nyt vangittujen miesten ikähaarukka on 20-30 vuoden välissä, vain yksi heistä on yli 30-vuotias.

Poliisi ei voi ottaa kantaa siihen, ovatko epäillyt turvapaikanhakijoita, koska hakijuus on salassa pidettävää tietoa. Poliisi ei myöskään ota sen tarkemmin kantaa vangittujen kansalaisuuksiin. Epäillyt eivät kuitenkaan ole Suomen kansalaisia. Kaikki ovat Oulun alueelta.

Kaikki epäillyt tuntevat toisensa entuudestaan. Heidän sukulaisuussuhteistaan poliisilla ei ollut tietoa.

Poliisilla ei ollut tietoa siitä, onko epäillyillä aikaisempaa rikostaustaa.

Tyttöä kierrätetty asunnolta toiselle

Esitutkinnassa poliisi selvittää, miten systemaattista tai  järjestäytynyttä epäillyt teot ovat olleet. Faktaa on, että tyttöä on kierrätetty asunnolta toiselle.

Poliisi ei ottanut kantaa siihen, miten miehet ja tyttö ovat tavanneet, eikä myöskään siihen, onko tyttö pakotettu tai houkuteltu mukaan.

Poliisi pääsi tekojen jäljille, kun eri instansseista tuli poliisille asiasta ilmoituksia, jotka  johtivat esitutkinnan käynnistämiseen. Poliisi ei täsmentänyt, mitkä viranomaiset ovat puuttuneet asioihin, milloin ja mihin asioihin.

Poliisi on tarvinnut tulkkausta pakkokeino-oikeudenkäynneissä, ja myös kuulustelut tullaan käymään tulkin välityksellä. Kaikilla epäillyillä on oululainen oikeusavustaja.

Esitutkinta tulee kestämään kuukausia.

Teksti:Ari Kettunen
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!