fbq
Ulkomaat
13.07.2022 08:30
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Sini Ariellin kotialbumi
Sini Ariell, Stuart Bonds
Sini Ariell pakeni Australiassa tulvaa viime hetkellä - kotitila veden vankina: "Naapurimme soitti tunti lähtömme jälkeen..."
Ulkomaat
13.07.2022 08:30
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Sini Ariellin kotialbumi

Tatuointitaiteilija Sini Ariell, 40, asuu perheineen maatilalla Singletonin kaupungissa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Australiassa. Rankkasateet ovat koetelleet Kaakkois-Australiaa ja kymmenille tuhansille ihmisille on annettu evakuointikehotus. Sinin perhe pakeni tulvaa viime hetkellä. Perheelle tuli äkkilähtö viime viikon keskiviikkona.

Sini kuvasi tulvavesiä autostaan:

- Jouduimme pakenemaan kotoa, kun kotiimme kulkeva 22 kilometriä pitkä tie menee tulva-aikaan poikki. Tilalta ei pääse pois, jos sieltä ei lähde aikaisin, Sini taustoittaa Seiskalle.

- Naapurimme soitti tunti lähtömme jälkeen, että nyt siellä on jo silta veden alla, Sini kertoo.

Lue myös: Sini Ariellin kondomipäivitys herättää hilpeyttä: "Mikä tulee ensimmäisenä mieleen"

Vesi on tuhonnut ainakin tilan aitoja sekä sata metriä Sinin kotitilan hiekkatiestä. Tien kunnostukseen meni edellisen tulvan aikaan Sinin laskujen mukaan 18 000 Australian dollaria (reilut 12 000 euroa).

- Australiassa vakuutusyhtiöt eivät ole niin huolehtivia kuin Suomessa. Ne pesevät kätensä ja sanovat, että itsepähän olette farminne joen viereen laittaneet, Sini puhahtaa.

Muista vahingoista ei ole vielä tietoa, sillä kulku tilalle on edelleen poikki.

- Eläimemme ovat onneksi turvassa. Ehdimme siirtää lehmämme ylös korkealle laitumelle, jossa niille on tarpeeksi ruokaa, Sini kertoo.

Lue myös: Sini Ariell karisti raskauskilot ilman treeniä - pääsi takaisin mallin mittoihin: "Olkoon miten pinnallista hyvänsä..."

australia
Joet tulvivat Kaakkois-Australiassa.
australia
Vesi on saartanut liikennemerkinkin.

Evakossa anoppilassa

Sinin perhe ajoi 3,5 tunnin matkan tulvaa pakoon. Sinin aviomiehen, Stuart Bondsin vanhemmat asuvat Old Barin rannikkokaupungissa isossa kartanossa, jossa on hyvin tilaa lapsiperheelle. Sinin ja Stuartin lapset, neljävuotias Penny ja syyskuussa vuoden täyttävä Indy ovat päässeet nauttimaan kotoisten peltomaisemien sijaan merellisistä tunnelmista, sillä mummolasta hiekkarannalle on vain 50 metrin matka.

Perhe aikoo kuitenkin palata takaisin kotiin tämän viikon torstaina, sillä Stuartin täytyy palata töihin kaivokseen. Singletonin valtavat avokaivokset ovat olleet suljettuina, sillä niihinkin kerääntyi valtavasti tulvavettä.

Lue myös: Sini Ariell sai Australian kansalaisuuden – suomalaiskaunottarella kaksi vaihtoehtoa

Siniä jännittää, mitä kovia kokeneella maatilalla perhettä odottaa. Heillä on tilalla kaksi taloa, vanha ja uusi. Kylmillä säillä sekä tulva-aikaan hiiret ovat pesineet rakennuksiin.

- Luulen, että meidän uudella talolla on nyt suuri hiiriparaati. Vuosi sitten meillä oli siellä viimeksi valtava hiiripandemia, Sini naurahtaa.

Sini Ariell
Sini Ariellilla on lämpimät välit anoppiinsa, jonka hoteisiin perhe pakeni.

Outo ilmasto

Seitsemän vuotta Australiassa asunut Sini ihmettelee kotimaansa muuttunutta ilmastoa. Australiaa ovat viime vuosina riivanneet sään ääri-ilmiöt, jotka ovat aiheuttaneet pahoja metsäpaloja ja suuria tulvia.

Alkuvuonna tulvat veivät mennessään paljon kotieläimiä aina lehmistä hevosiin ja koiriin. Sinin anoppilan edustalle selviytyi tuolloin merestä 12 lehmää, jotka olivat kulkeutuneet sinne jokia pitkin. Myös kuolleiden eläinten ruhoja löytyi pitkin jokia.

- Se oli ihan hirveää, Sini huokaa.

Lue myös: Sini Ariell tehokuurilla: Palaan mallimittoihin

australia
Leikkipuistokin joutui veden valtaamaksi.

Luonnonkatastrofeissa kärsineiden villieläinten avuksi on perustettu monenlaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Sinin veljen perhe vieraili Sinin luona tammikuussa. Tuolloin suunnitelmana oli päästä road tripille, mutta tulvat olivat katkoneet tiet. Paria vuotta aiemmin sama porukka joutui luovimaan road tripillä metsäpalojen keskellä.

Kulttuurierot hämmentävät

Australiassa lämpöä riittää ykdeksän kuukautta vuodessa. Talvisin lämpötila on päivisin +17 asteen tienoilla, mutta yöllä mittari voi painua pakkasen puolelle.

- Heikosti rakennettujen talojen sisällä lämpötila on usein vajaa +15 astetta ja lattiat ovat kylmiä kaakelilattioita. Se vaati eniten totuttelua, kun on tottunut Suomen asuntoihin, joissa ei ikinä palella, Sini sanoo.

Lue myös: Sini Ariell pakeni evakkoon – ”Jouduimme jättämään kotimme”

Australialaiset eivät Sinin mukaan ole tottuneet pakkaskeleihin, koska sellainen on ollut hyvin harvinaista.

- Australialaiset eivät osaa skrapata auton ikkunoita, vaan he heittävät kiehuvaa vettä tuulilasin päälle. Olen pyöritellyt tälle touhulle päätäni, märät ikkunathan jäätyvät uudestaan! Sini nauraa.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »