fbq
Ulkomaat
20.09.2022 11:51
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Kuningatar Elisabetin hautajaiset
Elisabetin hautajaisissa huomattava vieraslista - kuninkaalliset ja huippupoliitikot surivat kuningatar Elisabetin kuolemaa
Ulkomaat
20.09.2022 11:51
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Kuningatar Elisabet II on historian toiseksi pisimpään hallinnut monarkki. Hänen valtakautensa kesti 70 vuotta 214 päivää. 

 

Maanantaina (19.9.) Lontoon Westminster Abbeyn kirkkoon kerääntyi 500 vierasta jättämään viimeiset hyvästinsä kuningattarelle. Kutsuttuina oli kuninkaallisia yli 20 hovista ympäri maailman. 
 

Lue myös: Huomasitko? Prinsessa Catherine kunnioittaa kuningatarta kauniilla asusteella - kuvat

Ruotsin hallitsijapari Kaarle Kustaa ja Silvia
Ruotsin kuningaspari Kaarle Kustaa ja Silvia oli Elisabetin sukulaisia ja perheystäviä.
Norjan kuningaspari Harald ja Sonja
Kuningas Harald ja Elisabet olivat pikkuserkkuja. Kuninkaan kanssa hautajaisiin osallistui puoliso, kuningatar Sonja.

 

Lue myös: Yllätys Elisabetin hautajaisissa - uupumuksesta toipuva ruhtinatar Charlene saapui jättämään hyvästit kuningattarelle

Tanskan kuningatar Margareeta ja kruununprinssi Frederik
Elisabet oli Tanskan kuningatar Margareetalle ystävä ja esikuva hienosta hallitsijasta. Seuranaan hautajaisissa hänellä oli poikansa, kruununprinssi Frederik.

 

Bhutanin kuningas Jigme ja kuningatar Jetsun Pema
Bhutanin kuningas Jigmella oli sama kohtalo kuin Elisabetilla: hänestä tuli hallitsija vain 26-vuotiaana. Hän saapui hautajaisiin vaimonsa Jetsun Peman kanssa. Myös Japanin keisaripari Naruhito ja Masako kunnioitti kuningattaren muistoa läsnäolollaan.

 

Lue myös: Kuningas Charles valitsi kukat Elisabet-äitinsä suruseppeleeseen - kaunis viesti 75 vuoden takaa

Hollannin hallitsijapari Willem-Alexander ja Maxima
Hollannin kuningaspari Willem-Alexander ja Maxima tapasi viimeisen kerran Elisabetin neljä vuotta sitten vieraillessaan Isossa-Britanniassa.

 

Hollannin prinsessa Beatrix
Hollannin entisen hallitsijan, prinsessa Beatrixin suhde Elisabetiin oli lämmin ja läheinen.

 

Lue myös: Kiusallinen kohtaaminen Elisabetin hautajaisissa! Espanjan ex-hallitsijapari Juan Carlos ja Sofia edusti yhdessä - emerituskuningas ei kyennyt kävelemään omin voimin

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah
Elisabetin kuoltua Brunein sulttaani Hassanal Bolkiahista tuli pisimpään hallinnut yhä elossa oleva monarkki. Hän on ollut hallitsijana lähes 55 vuotta. 

 

Kreikan ex-kuningatar Anne-Marie, kruununprinssipari Pavlos ja Marie Chantal
Kreikan entinen kuningatar Anne-Marie saapui poikansa, kruununprinssi Pavlosin ja tämän vaimon Marie-Chantalin kanssa kirkkoon. Kuningattaren puoliso, ex-kuningas Konstantin ei terveyssyistä pystynyt matkustamaan Lontooseen.

 

Lue myös: Charles pidätteli kyyneleitä kuningattaren hautajaisissa - entinen miniäkin tervetullut

Luxemburgin hallitsijapari Henri ja Maria Teresa
Luxemburgin suurherttuapari Henri ja Maria Teresa saapui muistamaan kuningatarta Lontooseen. Samaan aikaan heidän kotimaassaan oli suruliputus Elisabetin muistolle.

 

Monacon ruhtinaspari Albert ja Charlene
Monacon ruhtinatar Charlene teki harvinaisen esiintymisen miehensä, ruhtinas Albertin rinnalla saapuessaan Westminster Abbeyn kirkkoon. Charlene toipuu yhä uupumuksesta ja infektiokierteestä.

 

Lue myös: Herttuatar Meghan ja prinsessa Catherine kuin kaksi marjaa - kuvat kuningattaren hautajaisista

Espanjan emerituskuningas Juan Carlos ja emeritakuningatar Sofia
Espanjan entinen hallitsijapari Juan Carlos ja Sofia nähtiin ensimmäistä kertaa yhdessä yli kahteen vuoteen. Aviopari on asunut kesästä 2020 eri valtioissa.

 

Politiikan suuria nimiä paikalla

Kuninkaallisen kerman lisäksi kuningatar Elisabetin hautajaisiin saapui joukko valtaapitäviä valtiomiehiä sekä Ison-Britannian nykyistä ja entistä poliittista johtoa.

Suomea hautajaisissa edustivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Joe ja Jill Biden
Elisabet tapasi valtakaudellaan kaikkiaan 14 Yhdysvaltain presidenttiä, viimeisenä Joe Bidenin, joka saapui siunaustilaisuuteen Jill-vaimonsa kanssa.

 

Emmanuel ja Brigitte Macron
Ranska oli Elisabetin lempimaita, ja hän puhui sujuvasti ranskan kieltä. Presidenttipari Emmanuel ja Brigitte Macron kunnioitti läsnäolollaan hallitsijan muistoa.

 

Lue myös: Kuvat: prinsessa Charlotte, 7, edustaa kuningattaren hautajaisissa kuin pikkuaikuinen - tyylikäs asuste viimeistelee asun

Justin Trudeau ja Sophie Grégoire
Kuningattarella oli lämpimät välit Kanadaan, josta hänelle tuli jäähyväiset jättämään pääministeri Justin Trudeau Sophie-vaimonsa kanssa.

 

Boris Johnson ja Carrie Rota
Entinen pääministeri Boris Johnson tapasi Elisabetin vain kaksi päivää ennen tämän kuolemaa. Johnsonin mukaan hallitsija ei enää heidän tapaamisessaan voinut hyvin. Poliitikon seurassa hautajaisissa Carrie-vaimo.

 

Lue myös: Tältä näyttää Elisabetin koruton hautapaikka - prinssi Philipin arkku siirretään kuningattaren viereen

Tony ja Cherie Blair sekä John Major
Entiset pääministerit John Major (edessä) ja Tony Blair saapuivat hautajaisiin. Seurassa myös Cherie Blair.

 

Liz Truss ja Hugh O'Leary
Ison-Britannian tuore pääministeri Liz Truss on viimeisiä henkilöitä, jotka tapasivat kuningatar Elisabetin. Kaksi päivää rouvien tapaamisesta hallitsija menehtyi. Trussin vierellä puoliso Hugh O'Leary.

 

Lue myös: Kauniit kukat koristavat arkkua - tältä kuningatar Elisabetin hautajaisissa näyttää

Tilaa Seiskan uutiskirje! »