fbq
Ulkomaat
09.09.2022 12:16
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Kuningas Charles, Sussexin herttuapari Harry ja Meghan sekä prinssi Andrew
Charlesin harteilla korjata perheriidat - toteuttaako kuningattaren kuolema herttuatar Meghanin toiveen? Entä häädetäänkö kohu-Andrew lopullisesti hovista?
Ulkomaat
09.09.2022 12:16
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Kuningatar Elisabetin kuoleman myötä päättyi pitkä aikakausi. Se myös käynnistää muutosten vyöryn, joista olennaisin on hallitsijan vaihtuminen. 

On sanottu, että kuningas Charles III:n tärkein tehtävä hallitsijana tulee olemaan brittimonarkian modernisointi.

Lue myös: Cambridgen herttuaparin tulevaisuus on Charlesin käsissä - kansalla toivomus Catherinen suhteen

Vaikka Elisabet lähti uudella vuosituhannella mukaan digitaaliseen muutokseen, oli hän monissa asioissa perinteitä kunnioittava ja tapoihinsa juuttunut. Mutta Elisabet oli rakastettu ja kunnioitettu, häneltä ei odotettu radikaaleja muutoksia, kuten hänen seuraajaltaan Charlesilta. 

Prinssi Charles ja kuningatar Elisabet
Charlesin uskotaan uudistavan kuningashuonetta. Hän ei välttämättä ole yhtä myötämielinen perheen kohujäseniä kohtaan kuin Elisabet oli.

 

Yksi seuraavien viikkojen ja kuukausien kiinnostavimmista asioista tulee olemaan kuninkaallisen perheen sisäinen dynamiikka. Elisabet oli perheensä matriarkka ja tukipilari. Charles saattoi hyvinkin olla monessa mielessä eri linjoilla äitinsä kanssa, kuten veljensä, kohuprinssi Andrew’n suhteen. 

Andrew’n seksiskandaali oli vakava kolahdus monarkian uskottavuudelle ja maineelle. Prinssillä oli kuitenkin suojelija, hänen äitinsä Elisabet. Tämän lempilapsena hän saattoi skandaalin myrskyissä piiloutua kuningattaren suojiin, eikä kellään ollut siihen nokan koputtamista. 

Kuningatar Elisabet ja prinssi Andrew
Elisabet ja Andrew saapuivat yhdessä viime huhtikuussa pidettyyn prinssi Philipin muistojumalanpalvelukseen.

 

Lue myös: Prinssi Harry ei ehtinyt kuningattaren rinnalle

Entä nyt, kun vallan kahvassa on Charles, joka ei brittimedioiden mukaan katso suopein silmin veljensä vehkeilyjä?

Pitkin kevättä brittimedioissa on huhuttu, että Andrew yrittäisi tehdä paluun hovielämään. The Mirror -lehti uutisoi kesällä, että Charles ja prinssi William ovat tyrmänneet ajatuksen, että Andrew vielä tulevaisuudesa edustaisi kuningashuonetta. Lehden lähteiden mukaan Elisabet oli toivonut Andrew’n osallistuvan kesäkuussa sukkanauharitarikunnan seremonioihin, mutta perunut suunnitelman Charlesin ja Williamin vastustuksesta. 

Charles päättää lastenlapsistaan

Charlesin on myös päätettävä, miten toimia ongelmallisen Sussexin herttuapari Harryn ja Meghanin kanssa. 

Sussexin herttuapari Harry ja Meghan
Harry ja Meghan ovat antaneet julkisuuteen ikävän kuvan Charlesista. Pian nähdään, onko puheilla vaikutusta Charlesin päätöksiin.

 

Viime vuonna Meghan valitti Oprah Winfreyn kohuhaastattelussa, ettei hovi halunnut antaa hänen pojalleen Archielle prinssin arvonimeä, vaikka Cambridgen herttuapari Williamin ja Catherinen kolmella lapsella arvonimet ovat.

Elisabetin kuolema voi toteuttaa Meghanin haaveen. Nimittäin Charlesin noustua valtaistuimelle on myös Harryn lapsilla, Archiella ja Lilibetillä, mahdollisuus kantaa HRH-arvonimeä. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan päätösvalta arvonimistä on kuninkaalla. 

Harry ja Meghan ovat toistuvasti loukanneet julkisesti Charlesia ja kuninkaallista perheettä, joten nähtäväksi jää, miten pariskuntaan suhtaudutaan Elisabetin kuoleman jälkeen. 

Lue myös: Kuningas Charles teki historiaa jo ensimmäisenä hallitsijapäivänään