fbq
Ulkomaat
08.09.2022 22:22
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Cambridgen herttuapari William ja Catherine
Cambridgen herttuaparin tulevaisuus on Charlesin käsissä - kansalla toivomus Catherinen suhteen
Ulkomaat
08.09.2022 22:22
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Kuningatar Elisabetin kuolema tuli yllättäen. Vielä tiistaina hyväntuulinen hallitsija otti vastaan Balmoralin linnassa virastaan luopuneen Boris Johnsonin ja maan uuden pääministerin Liz Trussin

Vain kaksi päivää tapaamisen jälkeen Buckinghamin palatsi tiedotti lääkärien olevan huolissaan kuningattaren terveydentilasta.

Lue myös: Kuningatar Elisabet, 96, on kuollut

Tilanne Balmoralissa oli vakava. Torstai-iltapäivän aikana kuningattaren vuoteen äärelle saapuivat kaikki hänen lapsensa, Charles, Anne, Andrew ja Edward, sekä prinssi William. Jopa prinssi Harry, joka parhaillaan on Meghan-vaimonsa kanssa hyväntekeväisyyskiertueella Euroopassa, keskeytti työnsä ja lensi Skotlantiin perheensä luokse. 

Kuningatar Elisabet
Tämä viime tiistaina otettu kuva jäi viimeiseksi kuningatar Elisabetista. 

Cambridgen herttuatar Catherine jäi huolehtimaan perheen lapsista uuteen kotiin Adelaide Cottageen Windsoriin. Meghan jäi odottamaan puolisoaan Lontooseen, missä herttuattaren oli tarkoitus esiintyä hyväntekeväisyysjärjestön palkintogaalassa. Sussexin herttuaparin tiedottajan mukaan pariskunta kuitenkin perui osallistumisensa saatuaan tietää hallitsijan vakavasta tilasta.

Kuningatar Elisabet kuoli rauhallisesti kello 20:30 Suomen aikaa läheistensä ympäröimänä. 

Lue myös: Kuninkaallinen perhe kiirehtii Elisabetin luokse - koko Britannia huolissaan ja järkyttynyt

Williamin asema muuttuu

Enää ei Isoa-Britanniaa hallitse kuningatar, vaan kuningas Charles. Myös prinssi Williamin asema ja arvonimi tulevat muuttumaan. 

Cambridgen herttuapari William ja Catherine sekä prinssi George ja prinsessa Charlotte
William ja Catherine saattoivat tällä viikolla lapsensa Georgen, Louis'n ja Charlotten uuteen kouluun.

William on toiminut täysipäiväisesti työtä tekevänä kuninkaallisena 35-vuotiaasta saakka, kun hän vuonna 2017 jätti ambulanssihelikopteripilotin tehtävät Walesissa. 

Lue myös: Prinssi Harry pikahälytyksellä kuningattaren luokse - Meghan vaikeuttaa tilannetta: mykkäkoulu jatkuu

Viime vuodet hän on aktiivisesti osallistunut Catherinen kanssa hovin edustustehtäviin. Erityisen lähellä Williamin sydäntä on mielenterveys ja häpeän leiman häivyttäminen psyykkisten sairauksien ympäriltä. 

Williamin odotetaan perivän isältään Walesin prinssin arvonimen. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan uusi hallitsija päättää arvonimestä.     

Katesta prinsessa?

Elisabetin kuolema lisää paineita Williamille ja hänen perillisilleen.

Charles täyttää marraskuussa jo 74 vuotta. On selvää, ettei hänen hallitsijakaudestaan tule erityisen pitkä. Tosin jos hän on perinyt vanhempiensa, Elisabetin ja prinssi Philipin, geenit, hallitsee hän vielä toistakymmentä vuotta.

Cambridgen herttuatar Catherine
Catherinen suosio on noussut hovin sisäisten skandaalien myötä. Häntä pidetään kuninkaallisen perheen sovittelijana.

Joka tapauksessa Williamin esikoispoika, 9-vuotias prinssi George nousi torstaina kruununperimysjärjestyksessä toiseksi heti isänsä jälkeen. Georgen jälkeen tulevat hänen sisaruksensa, prinsessa Charlotte, 7, ja prinssi Louis, 4. 

Englantilaiset odottavat kuumeisesti, saako rakastettu ja ihailtu Cambridgen herttuatar Catherine prinsessan arvonimen. Kansan sydämissä hän on jo prinsessa.

Lue myös: Kuningatar Elisabetin terveydessä dramaattinen käänne - lääkäri kiidätettiin linnaan

Tilaa Seiskan uutiskirje! »