fbq
Ulkomaat
15.11.2022 13:09
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: All Over Press
Bulldog (Tuna)
Bulldoggi kävi kasvojenkohotuksessa
Ulkomaat
15.11.2022 13:09
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: All Over Press

Bulldoggi Tuna joutui kasvojenkohotusleikkaukseen lyttykuononsa takia. Lyhytkuonoisiksi jalostetut koirarodut ovat tunnettuja siitä, että niillä on lukuisia terveysongelmia.

Yksivuotias Tuna-bulldoggi kärsi pahoista hengitysvaikeuksista ja joutui nukkumaan yöt tyynyn kanssa, jotta paine sen hengitysteissä vähenisi.

Vaikka Tuna on vasta nuori koira, se joutuu käymään läpi useita operaatioita, jotta se voi nauttia tavallisesta koiranelämästä. Terveysongelmat liittyvät vain ja ainoastaan jalostukseen.

Kasvojenkohotusoperaatio oli onnistunut. Leikkauksessa Tunan kasvojen ja kuonon lörpöttävää ihoa poistettiin ja sieraimia laajennettiin. Tunan elämä tulee kuitenkin aina olemaan vaikeaa.

Lue myös: Miljoonat koiralle? Ivana Trumpin jättiperintö puhuttaa

Bulldog (Tuna)
Tuna ennen "kasvojenkohotusta".

Ison-Britannian suurimmassa eläinsuojeluyhdistyksessä RSPCA:ssa toimiva eläinlääkäri Katherine Maling kertoo, että roikkuva iho nenän ympärillä aiheutti esimerkiksi kipeää ihoa ja infektioita.

- Ihon paino myös veti sen silmäluomia alas, mikä sai silmät vuotamaan. Kesällä ongelma oli erityisen paha, ja jouduin jatkuvasti putsaamaan ja kuivaamaan sitä aluetta, eikä Tuna tykännyt siitä, hän kertoo.

- Tunan leikkaukset ovat tuhansien puntien arvoisia, ja se on vasta 14 kuukautta vanha. Se on todella onnekas, kun pääsee osaavalle eläinlääkärille. Nämä leikkaukset ovat erittäin monimutkaisia ja uskomattoman kalliita.

Katherine on sitä mieltä, että koirien jalostus pitäisi lopettaa.

- On oksettavaa, että sen täytyy käydä läpi nämä leikkaukset voidakseen hengittää ja elää elämäänsä. En voi uskoa, että ihmiset tarkoituksella jalostavat koiria tällaisiksi.

Tuna on ollut leikkauksen jälkeen paljon onnellisempi.

Lue myös: Janina Fry lähti matkalle - koiravahtina Ed Sheeran

Bulldog (Tuna)
Tuna heti operaation jälkeen.

RSPCA:n koiran hyvinvoinnin asiantuntija tohtori Samantha Gaines on samoilla linjoilla.

- Meidän fokuksemme koirien ulkonäköön ja halumme söpöihin naamoihin on saanut jalostajat valikoimaan yhä lyttynaamaisemmat koirat jatkamaan sukuja. Se on aiheuttanut tietyillä kokonaisen sukupolven, joilla kaikilla on hengitysvaikeuksia.

- Jotkut koirat eivät pysty nukkumaan, ja joillekin liikunta tuottaa hankaluuksia, sillä ne väsyvät ja hengästyvät. Jotkut eivät pysty juoksemaan ja leikkimään koirakavereidensa kanssa, Samantha kertoo.

Lue myös: Kuningas Charles ei välitä corgeista - hovitoimittaja: "Elisabetin koirille löytyi uusi koti"

Bulldog (Tuna)
Tuna on onnellisempi leikkauksen jälkeen.

Kennelliiton mukaan lyhyt kuono on sidoksissa hengitysteiden epämuodostumiin, kuten ahtaisiin, puristuneisiin sieraimiin, pitkänomaiseen ja paksuuntuneeseen pehmeään kitalakeen, sekä henkitorven ja keuhkoputkien vajaakehitykseen. Tätä kutsutaan brakykefaaliseksi oireyhtymäksi. Vain 10 prosenttia brakykefaalisista koirista hengittää normaalisti. 

Suosittuihin lyhytkuonoisiin koirarotuihin lukeutuvat esimerkiksi mopsi, englanninbulldoggi, ranskanbulldoggi, bostoninterrieri ja shih tzu.

Lue myös: Muistatko Lady Gagan koirakohun? Ulkoiluttajaa ammuttiin ja ranskanbulldoggit vietiin – yhdelle vankilatuomio, toinen syytettynä murhan yrityksestä

Tilaa Seiskan uutiskirje! »