fbq
Telkkari
01.02.2022 16:09
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: C MORE
olga temonen, olli rahkonen
Poliisiauto kaahasi hurjaa vauhtia taajamassa Olga Temonen kyydissään: "Oli aika hurjaa"
Telkkari
01.02.2022 16:09
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: C MORE

Harjunpää-rikosdraamasarja alkaa helmikuussa C More -suoratoistopalvelussa.

Matti Yrjänä Joensuun suosittuihin Harjunpää-klassikkodekkareihin pohjautuvassa uutuussarjassa kesäinen Helsinki näyttäytyy murharyhmän tutkijoiden Timo Harjunpään (Olli Rahkonen) ja Onerva Nykäsen (Olga Temonen) kautta erilaisin silmin, kun ihmiset eivät ole turvassa kaduilla tai edes kodeissaan.

Kahdeksanosaisen sarjan pohjana ovat Joensuun kirjat Ahdistelija, Poliisin poika, Kiusantekijät ja Rautahuone. Sarjan on käsikirjoittanut ja tuonut nykypäivään Harri Virtanen, jonka aikaisempiin töihin lukeutuvat muun muassa Karppi ja Kylmäverisesti sinun. Ohjauksesta vastaa Matti Kinnunen.

Synkkään maailmaan hyppääminen ja murharyhmän tutkijan näytteleminen oli Olga Temoselle mieluisaa. Käsikirjoitus meni myös tunteisiin, sillä sarja pureutuu vahvasti rikoksentekijän motiiveihin ja tarinaan.

Lue myös: Olga Temonen häkeltyi yleisö-Jussista: Olen saanut satoja viestejä – osasin odottaa elokuvan liikuttaneen ihmisiä

- Välillä oli aika sydäntäsärkevää ja riipaisevaa eläytyä eri tilanteisiin. Varsinkin, jos kyseessä oli lapsiin liittyviä asioita. Sarja onnistuu loistavasti kuvaamaan tätä aikaa ja synkkää maailmankuvaa.

Olgaa sarjassa viehätti tuntemuksien ristiriitaisuus.

- Siinä kuvataan aika paljon niitä rikoksentekijöitä ja avataan syitä, miksi joku ajautuu tilanteeseen, jossa tappaa. Jotenkin siinä tulee sellainen olo, että vähän jopa ymmärtää ihmisen motiivia, mutta samalla inhoaa sitä tyyppiä. Se on tosi ristiriitaista ja koukuttavaa. Sarjassa on myös sellaista kaihoa ja suomalaista melankolisuutta.

Olga ei tunnustaudu dekkareiden ystäväksi. Takavuosina häneltä jäi Harjunpää-dekkari kesken.

- En lukenut puoliakaan, kun en ymmärtänyt siitä yhtään mitään. Se oli niin vaikea ja outo kirja, Olga nauraa.

Roolikiinnityksen myötä Olga tutustui Harjunpää-dekkareihin uudella innolla.

- Kun sain kiinni kirjailijan ideasta ja opin tulkitsemaan lukemaani, niin sitten ne kyllä kolahtivat. Tarinat ovat hienoja ja inhimillisiä. Rakastan Harjunpään hahmoa, kun hän ymmärtää aina ihmistä kaiken kauheuden keskellä.

Vauhdin huumaa

Olga näyttelee sarjassa rikoksia ratkovaa, leskeksi jäänyttä esiteini-ikäisen pojan yksinhuoltajaäitiä.

- Helsingin keskustassa asuva, kovia kokenut Onerva on aavistuksen verran naisasiamimmi, sillä hän tulee seksuaalirikospuolelta. Hän on erakkomaisempi, kylmempi ja kyynisempi sekä vaikeammin lähestyttävä kuin työparinsa. Harjunpää taas asuu kivassa puutalossa omakotitaloalueella kahden pienen lapsensa ja vaimonsa kanssa.

Olga Temonen
Sarjassa Onerva ratkoo rikoksia työparinsa kanssa.

Olga valmistautui rooliinsa muun muassa kohentamalla kuntoaan.

- Ajattelin, että kun olen poliisi, niin minun pitäisi olla hyvässä kunnossa. Treenasin vähän salilla ja juoksin.

Hän osallistui myös poliisien treeneihin. Olga pääsi opettelemaan näyttelijäkollegansa kanssa aseiden käsittelyä ampumisharjoituksissa.

- Melkein tekisi mieli sanoa, että osuin tauluun melkein yhtä hyvin kuin Olli, Olga nauraa.

Sarjan kuvauksissa hauskinta Olgalle oli kaahaavaan poliisiauton kyydissä oleminen.

Sarjassa on muutamia takaa-ajokohtauksia, joissa stuntkuskit ajavat autoja. Eräässä kohtauksessa Olga istui pelkääjän paikalla, kun "vale-Harjunpää" ohjasi autoa. Olga on nauttinut vauhdin huumasta moottoriteillä, mutta poliisiauton kyytiläisenä yli 120 kilometrin tuntivauhdissa taajamassa oli hänelle uusi elämys.

- Mentiin aika lujaa tuolla jossain Itä-Helsingissä Herttoniemen kulmilla kaksikaistaisella tiellä. Olihan se hurjaa, kun se tapahtui kaupunkialueella. Siinä vaan huristeltiin suojateiden yli, Olga naurahtaa.

Todellisuudessa poliisiauto pyyhälsi vain noin 200 metrin matkan. Alueen muu liikenne pistettiin poikki ja kävelytiet suljettiin kuvausten ajaksi.

- Sähköautot kiihtyvät tosi nopeasti. Se oli mulle ihan uusi kokemus, Olga hihkuu.

Harjunpää C More -suoratoistopalvelussa 17. helmikuuta alkaen. Sarjaa julkaistaan ensimmäisellä viikolla kaksi jaksoa, sitten jakso viikossa torstaisin.