Mikko Alatalo ja Kikka

Kikan nänneistä jättikohu ja Ylen pomo uhkaili porttikiellolla! Mikko Alatalo muistelee Seiskalle televisiouraansa

Telkkari | 02.02.2021 07:16

Vappuna 70 vuotta täyttävä Mikko Alatalo kuuluu kiistattomasti kotimaisen viihdemusiikin pioneereihin. Lukuisista listaykkösistään tunnettu hittinikkari mielletään myös keskustan entiseksi kansanedustajaksi, mutta miehellä on myös vakuuttava ura toimittajana.

Harva edes tajuaa Mikon tehneet peräti 40 vuoden uran televisiossa. Näköradiohommat saivat alkusysäyksensä aikoinaan Kiimingissä, missä Mikko tapitti 1960-luvun lopulla Ajankohtaista kakkosta.

– Ihailin ohjelman teräviä toimittajia, jotka paljastivat yhteiskunnallisia epäkohtia. Lukiopoikana innostuin kovasti siitä, että tuollaista minäkin haluan tehdä elääkseni: toimittaa hyviä juttuja telkkariin erilaisista epäkohdista, Mikko muistelee Seiskalle.

Pääsi heti Pasilaan

Nuori Alatalo ei vielä tuolloin tiennyt, että hänen haaveensa toteutuisi vain muutama vuosi myöhemmin. Sitä ennen hän ehti muuttaa Tampereelle opiskelemaan tiedotusoppia. Opinnot avasivat ovet oululaiseen sanomalehti Kalevaan.

– Sieltä minut poimittiin Yleisradiolle, ja pääsin jo 21-vuotiaana tekemään tv-uutisia Pasilaan. Etenin aika nopeasti urallani ja voisikin sanoa, että takanani on loistava tulevaisuus, Mikko murjaisee.

– Ehdin tehdä tv-uutisten reportteritöitä 2,5 vuotta. Jälkeenpäin ajatellen olisin varmaankin jäänyt pysyvästi pääkaupunkiin, ellei Tohlopista olisi otettu yllättäen yhteyttä.

Lue myös: Tätä asiaa harva tajuaa Mikko Alatalosta! Yllättävä yhteydenotto johti 40 vuoden televisiouraan – ”Voisikin sanoa, että takanani on loistava tulevaisuus”

Ajankohtaisen kakkosen toimittajaksi pestattiin nuori Mikko Alatalo vuonna 1974.
Ajankohtaisen kakkosen toimittajaksi pestattiin nuori Mikko Alatalo vuonna 1974.

Nuoruushaave toteutui

Elettiin loppuvuotta 1974, kun Tampereen tv-studioilta tarjottiin Mikolle pestiä himoitsemaansa Ajankohtaiseen kakkoseen.

– Näin se nuoruuteni haave sitten toteutui. Samana vuonna oli myös ilmestynyt debyyttilevyni Maalaispoika oon, joka ampaisi kärkilistoille. Sen jälkeen keikkaa alkoi pukata niin paljon, että sitä on riittänyt näihin päiviin asti.

– Kaiken tämän lisäksi legendaarinen tv-tuottaja Porski Porola pyysi minua uutuusohjelma Iltatähteen juontajaksi, ja sitäkin kuvattiin Tohlopissa. Pian tein kolmea työtä: Ajankohtaista kakkosta, Iltatähteä ja sitten vielä siihen keikat päälle.

Lue myös: Tämä mies ”tuhosi” Suomen nuorison! Näin Mikko Alatalo raivostutti naisjärjestöt televisio-ohjelmallaan

Tämä mies ”tuhosi” Suomen nuorison: Mikko juonsi legendaarista Hittimittaria, joka esitteli Suomen ja Viron nuorisolle muun muassa Sex Pistolsin.
Tämä mies ”tuhosi” Suomen nuorison: Mikko juonsi legendaarista Hittimittaria, joka esitteli Suomen ja Viron nuorisolle muun muassa Sex Pistolsin.

”Hömppäviihteen” pilaama

Kaikkia viihdeohjelmat eivät vakuuttaneet. Mikko muistelee Ylen entisen esimiehensä kommentteja hänen siirryttyään Ajankohtaisesta kakkosesta ”hömppäviihteen” pariin.

– Hän manasi, että nyt meni hyvä ajankohtaistoimittaja pilalle, kun vaihtoi komedian puolelle! Samoin eräs TV2-pomo uhkaili, ettei minulla ja niin ikään kaupallisen television puolelle loikanneella Salmisen Reijolla olisi enää koskaan mitään asiaa Ylelle. Mutta me kumpikin palasimme: Reijo Thilia Thaliaan ja minä Tammerkosken sillalle, joka oli 90-luvun suosituin kesäohjelma.

– Siinä välissä esittelin Hittimittarissa Dingon, Miljoonasateen, Yön ja muita nousevia nimiä. Myöhemmin Kolmoskanavan Jukeboksissa Kikka näytti nänninsä, mistä nousi aivan valtava kohu, Mikko naureskelee.

Mikko palasi Ylelle 90-luvulla juontamaan Tammerkosken sillalla. Hän isännöi huippusuosittua ohjelmaa vuodet 1995–2001. Juice Leskinen oli Mikon vieraana 1998.
Mikko palasi Ylelle 90-luvulla juontamaan Tammerkosken sillalla. Hän isännöi huippusuosittua ohjelmaa vuodet 1995–2001. Juice Leskinen oli Mikon vieraana 1998.
Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Pasi Murto, Seiskan arkisto, Yle ja Mikon kotialbumi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!