fbq
Rikos
17.06.2022 12:38
Teksti: Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Seiskan arkisto
Sellimurhaaja
Tällainen prosessi odottaa Vantaan matkasellimurhasta syytettyjä - käräjäoikeus antoi välituomionsa
Rikos
17.06.2022 12:38
Teksti: Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Seiskan arkisto

Seiska uutisoi toukokuussa laajasti Vantaan sellimurhan oikeuskäsittelystä. Tuolloin esimerkiksi toinen syytetyistä riehui käräjäoikeudessa jonkinlaisen teräaseen kanssa.

Eilen torstaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi välituomiollaan syytetyt, 23-vuotiaan Perttu Pyynösen ja 19-vuotiaan Abshir Muyen mielentilatutkimukseen ja vaarallisuuden arviointiin. Oikeuden mukaan miehet ovat syyllistyneet rikoksiin Vantaan vankilan matkasellissä. Käräjäoikeus ei kuitenkaan ota tässä vaiheessa kantaa rikosnimikkeisiin. Syyttäjät vaativat kaksikolle ensisijaisesti elinkautisia rangaistuksia murhasta ja törkeästä raiskauksesta.

Syyttäjät esittivät oikeudelle vaarallisuusarvion ja mielentilatutkimuksen tekemistä, koska tapaus on poikkeuksellinen. Oikeus suostui vaadittuihin toimenpiteisiin. Aluesyyttäjä lausui loppulausunnossaan oikeudelle, että henkirikos oli murhaksikin poikkeuksellisen raaka.

THL:n mukaan mielentilatutkimus tarkoittaa tuomioistuimen määrämää tutkimusta, jossa otetaan kantaa rikoksesta syytetyn tai tuomitun syyntakeisuuteen rikoksen tekohetkellä sekä arvioidaan hänen hoidon tarvettaan tutkimuksen päätyttyä. Mikäli henkilö todetaan tutkimuksessa syyntakeiseksi hänen katsotaan rikoksen tekohetkellä tiedostaneen toimensa sekä niiden seuraukset. Tämän vastakohta on syyntakeettomuus. Toisinaan rikoksen tekijä voidaan myös tuomita alentuneesti syyntakeisena.

Vaarallisuusarvioinnissa nimensä mukaisesti arvioidaan henkilön vaarallisuusastetta toisen ihmisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle. 

Pyynönen on saanut aiemmin ihmissuhdedraamaan liittyvästä murhan yrityksestä 10 vuoden ja 6 kuukauden pituisen vankeusrangaistuksen, mutta käräjäoikeuden langettama tuomio ei ole lainvoimainen.

Myös toisella syytetyllä, Muyella on rikostaustaa, hänet on tuomittu tapon yrityksestä.

Lue myösVantaan sellimurhasta syytetty rehvasteli kuulusteluissa vessaharjasta – salissa kiisti kaiken: Onko taustalla pelko raiskaustuomiosta?

Sellimurhaaja
Näin Pyynönen riehui käräjäoikeudessa tapauksen ensimmäisenä käsittelypäivänä.

Erikoista käytöstä

Seiska on aiemmin uutisoinut erityisesti Pyynösen erikoisesta käytöksestä käräjäoikeudessa. Teräaseen kanssa heilumisen lisäksi mies myöhemmin hihkui toisen syytetyn Muyen otettua oikeudessa vastuun matkasellin tapahtumista itselleen.

– Siinä se tuli, mies karjui äänekkäästi.

– 013, hän huusi mystistä koodia samalla, kun hän tuuletti villisti.

Lue myös: Vantaan sellimurhasta syytetty hihkui käräjäsalissa - huusi mystistä koodia

Pyynönen reagoi iloiten siihen, että Muye kertoi Pyynösen olleen nukkumassa, kun uhrin päähän oli pakotettu muovipussi. Aiemmin poliisikuulusteluissa Muye oli kertonut Pyynösen pitäneen uhrin jaloista kiinni, kun hän oli itse laittanut muovipussin uhrin päähän. Uhrin on julkisuudessa kerrottu kuolleen tukehtumalla.

Aiemmin on uutisoitu siitä, että uhriin kohdistettu häikäilemätön väkivalta johtui tämän seksuaalirikoksista. 21-vuotiaana kuollut uhri oli tuomittu raiskauksesta ja kahdesta törkeästä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikosten uhreina olivat 14- ja 15-vuotiaat tytöt.

Lue myös: Vantaan sellimurhasta syytetty jatkoi sekoiluaan: heilutteli keskisormea ja kieltäytyi tuomarin käskystä - näin hän puhui uhrista: "Olen kutsunut häntä koiraksi"

 Video: Perttu Pyynönen käyttäytyi uhmakkaasti oikeudessa.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »