fbq
Rikos
08.05.2022 20:05
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Poliisi
Rikos
Koulukiusattu Patrick joutui maksamaan itsensä puolustamisesta 20 000 euroa – ”Kiusaaja oli sadistinen vallankäyttäjä”
Rikos
08.05.2022 20:05
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Poliisi

Suomalainen oikeusjärjestelmä antaa välillä tuomioita, jotka eivät välttämättä mahdu kansalaisen oikeustajuun. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi yhden tällaisen tuomion helmikuussa 2021.

Jutussa oli kyse siitä, kun 19-vuotias koulukiusaaja kohtasi vuosien jälkeen yläasteella kiusaamansa 18-vuotiaan miehen Vantaan Koivukylän S-marketin parkkipaikalla.

Valvontakamera tallensi

Valvontatallenteesta näkyy, miten koulukiusaaja hyökkää nuoremman miehen kimppuun raukkamaisesti takaapäin. Koulukiusaaja tönäisee takaapäin uhrinsa pankkiautomaattia päin ja alkaa pahoinpidellä tätä.

Pian kuitenkin paljastuu, että voimasuhteet ovat muuttuneet kouluvuosista. Kiusattu nimittäin antaa kiusaajalleen kunnon selkäsaunan.

Lue lisää: Hurja video Vantaalta: alistusvideota tekevä koulukiusaaja hyökkää kiusattunsa päälle takaapäin, mutta saakin itse elämänsä selkäsaunan – oikeus antaa tyrmistyttävän tuomion!

Pahaa-aavistamaton vihreäpaitainen kiusattu nousee autostaan. Farkkupaitainen kiusaaja lyöttäytyy vanaveteen.
Pahaa-aavistamaton vihreäpaitainen kiusattu nousee autostaan. Farkkupaitainen kiusaaja lyöttäytyy vanaveteen.

Kiusaajalle minisakot

Kun asia helmikuussa 2021 eteni käräjäoikeuden käsittelyyn, koulukiusaajalle luettiin syyte pahoinpitelystä, mutta itseään puolustanut kiusattu sai syytteen törkeästä pahoinpitelystä.  

Oikeus tuomitsi tappelun aloittaneen koulukiusaajan 180 euron sakkoihin pahoinpitelystä. Hän joutui maksamaan kiusatulleen 150 euroa kivusta ja särystä.

Itseään puolustanut kiusattu puolestaan sai törkeästä pahoinpitelystä vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Lisäksi käräjäoikeus määräsi hänet maksamaan koulukiusaajalle yli 18 000 euron korvaukset.  

Molemmat osapuolet valittivat tuomiosta hovioikeuteen, mutta tammikuussa pidetyssä pääkäsittelyssä osapuolet kuitenkin ilmoittivat päässeensä asiassa sovintoon.

Tuomion mukaan kiusattu oli suostunut lopulta maksamaan koulukiusaajalle 20 000 euron kertakorvauksen kaikista kuluista, kuten muun muassa kärsimyksestä ja pysyvästä haitasta.

Kiusaaja käy takaapäin kimppuun, mutta saakin kunnon selkäsaunan.
Kiusaaja käy takaapäin kimppuun, mutta saakin kunnon selkäsaunan.

”Sadistinen vallankäyttäjä”

Seiska tavoitti koulukiusaajansa piesseen Patrickin kommentoimaan tapaustaan. Nykyään 21-vuotias opiskelija kertoo yllättyneensä, että hänen juttunsa nousi Seiskan nettisivuston ykkösuutiseksi viime viikolla.

– Olen hämmentynyt, sillä olen saanut jutusta paljon palautetta. Vähintään 99 prosenttia palautteesta on tosin positiivista, Patrick sanoo alle vuorokausi nettijutun julkaisun jälkeen.

Patrick yhtyy yleiseen mielipiteeseen, että hän sai itsensä puolustamisesta kohtuuttoman kovan tuomion.  

– Koko juttu oli tosi väärin minua kohtaan, sillä puolustin vain itseäni. Hän on sellainen kaveri, että jos hän olisi saanut minut tiputettua, niin hän olisi hakannut minut henkihieveriin. Minähän olin oikeastaan armollinen, kun päästin hänet aina jaloilleen, Patrick sanoo.

Patrick ei kiistä sitä, että antoi tilanteessa myös omien nyrkkiensä puhua.

– Minulla oli paljon adrenaliinia veressä, koska tiesin hänen olevan vaarallinen tyyppi. Tunnelataus oli myös kova, koska kyseessä oli koulukiusaajani.

– En kokenut, että olisin voinut lähteä tilanteesta pois. En olisi myöskään halunnut, että tilanne jatkui kaverin ensimmäisen putoamisen jälkeen.

Koulukiusattu mies antaa nyrkkiensä puhua. Koulukiusaaja ottaa heti lukua.  Tämä kuva on kiusaajan ystävien ottamasta videosta.
Koulukiusattu mies antaa nyrkkiensä puhua. Koulukiusaaja ottaa heti lukua.  Tämä kuva on kiusaajan ystävien ottamasta videosta.

Patrick vahvistaa, että oli kyseisen miehen koulukiusauksen kohteena yläasteella.

– Hän sai tietää, että minulle oli annettu ADHD-diagnoosi. Hän huomasi, että se oli heikko kohta minulle, ja että olin aina peloissani ja sydän hyppäsi kurkkuuni, jos joku puhui asiasta minulle.

– Jos en toiminut hänen mielikseen, niin hän ryhtyi käyttämään diagnoosiani lyömäaseenaan. Hän saattoi haukkua minut pystyyn kaikkien nähden, jolloin lähdin vain itkien kotiin. Olin niin haavoittuvassa tilanteessa kuin olla ja voi.

Patrick uskoo tietävänsä, miksi joutui kiusaajan hampaisiin.

– Hän oli muita isompi ja harrasti sadistista vallankäyttöä. Minä en kuitenkaan suostunut kumartelemaan häntä. Kun hän löysi heikon kohtani, niin hän pisti minut aivan paskaksi. Hänestä näki, että hän nautti satuttamisestani.

– Hän kiusasi paljon muitakin oppilaita, ja hallitsi pelolla kaikkia. Kukaan ei uskaltanut mennä kertomaan opettajille.

Patrick kertoo, että suostui sovittelemaan asian hovioikeuden käsitellessä asiaa.

– Suostuin lopulta maksamaan hänelle 20 000 euroa, koska halusin päästä tästä jutusta eroon. Jouduin vetämään tämän läpi opiskelijaresursseillani, enkä jaksanut enää lähteä taistelemaan, vaikka olisi pitänyt.

Kiusattu kohtasi kiusaajansa viimeksi sovittelutilanteessa.

– Hän ei pystynyt edes katsomaan minua silmiin, niin kuin ei oikeudessakaan pystynyt. Hän vaikutti todella pelokkaalta, mutta itsepä on ahdinkonsa aiheuttanut, Patrick sanoo.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »