fbq
Rikos
27.05.2022 13:25
Teksti: Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Lehtikuva, Keskusrikospoliisi
Lasse Erik Lehto
Suomalaista rikoshistoriaa: Ilpo Härmäläisen murhaaja tuomittiin elinkautiseen - "mainosmies" joutuu liki 70-vuotiaana vankilaan
Rikos
27.05.2022 13:25
Teksti: Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Lehtikuva, Keskusrikospoliisi

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tänään perjantaina (27.5.) päätöksen Ilpo Härmäläisen liki 30 vuotta vanhasta henkirikoksesta.

Oikeus katsoi murhasta syytetyn Lasse Erik Lehdon olevan syyllinen Härmäläisen raakaan murhaan. Kyseessä on pisin henkirikoksen ja langettavan tuomion välinen aika maamme rikoshistoriassa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Ilpo Härmäläinen oli kadotessaan 33-vuotias turkulainen lakimies. Hän oli naimisissa ja pienen poikavauvan isä.

Härmäläinen poistui kotoaan Turun ydinkeskustasta 3.8.1994. Vaimolleen hän oli kertonut menevänsä katsomaan jotakin asuntoa ”mainosmiehen” kanssa.

Härmäläinen ei koskaan palannut kotiin.

Ilpo Härmäläinen
Ilpo Härmäläistä on kuvailtu tunnolliseksi ja sosiaaliseksi ihmiseksi.


Mainosmies on nyt murhasta tuomittu 68-vuotias Lasse Erik Lehto. Tekoaikaan hän oli 41-vuotias mainostoimistoyrittäjä.

Lehdon ja Härmäläisen yhteys oli muodostunut liiketoimien kautta. 

Oikeus katsoo, että mainosmies on houkutellut Härmäläisen purjeveneeseensä, jossa tämä on ampunut uhrinsa. Tämän jälkeen mies pudotti ruumiin mereen.

Uudestaan tutkintaan

Ilpo Härmäläisen henkirikos oli pitkään selvittämättä. Poliisi kuitenkin avasi tutkinnan uudestaan 2020-luvulla ja otti teosta tuomitun Lehdon kiinni elokuussa 2021, kun tämä oli matkustamassa Ahvenanmaalle.

Samainen mies oli kiinni otettuna kyseisestä henkirikoksesta jo vuonna 1995, mutta tuolloin tutkinta ei edennyt.

Ilpo Härmäläisen ruumis oli kateissa aina tämän vuoden maaliskuuhun asti. Tuolloin se löydettiin Turun Airiston alueelta merenpohjasta.

Ruumiin kerrottiin olleen poikkeuksellisen hyvässä kunnossa vajaan kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Ruumis pystyttiinkin nopeasti toteamaan Härmäläiseksi. Ruumis oli paketoitui muovipusseihin, ja siinä oli painona seitsemän kiloa painava ankkuri.

Lehdon ex-vaimo oli muistanut kesken oikeusprosessin, että purjeveneestä oli hävinnyt ankkuri samoihin aikoihin Härmäläisen katoamisen kanssa.

Ex-vaimo ei kuitenkaan pystynyt oikeudessa todistamaan, että merestä löydetty ankkuri olisi ollut juuri purjeveneestä loppukesästä 1994 kadonnut ankkuri.

Käräjäoikeudessa oltiin jo kevättalvella odottamassa tuomiota ilman ruumiin löytymistä, mutta sen yllättävä löytyminen pidensi oikeuskäsittelyä aina tähän päivään asti.

Lue myös: TIS-Marlonin raiskaussyytteiden käsittely alkoi suljetuin ovin: ”En ole tehnyt tuota asiaa”

Purjevene
Kuvassa etualalla purjevene, jossa oikeus katsoo murhan tapahtuneen.

Tuomio

Oikeus katsoo Lehdon motiiviksi sen, että tämä pelkäsi Härmäläisen puhuvan poliisille Lehdon tekemistä talousrikoksista, jotka liittyivät kaksikon liiketoimiin.

Lehto on sittemmin tuomittu rekisterimerkintärikoksesta, veropetoksesta sekä laittomasta uhkauksesta. Laiton uhkaus sijoittuu vuoteen 2006, kun hän oli uhannut tappaa entisen alaisensa. 

Lehto on kiistänyt koko poliisitutkinnan ja oikeuskäsittelyn ajan syyllistyneensä Härmäläisen henkirikokseen.

Oikeuden mukaan hän on kuitenkin syyllistynyt murhaan. Elinkautisen tuomion lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhrin omaisille liki 60 000 korvauksia. Tämän päälle hän saa maksettavakseen oikeudenkäyntikulut.

Lue myös: Mitä tapahtui Hannu Pikkaraisen kotibileiden jälkeen? Siivosi ensin keittiön ja meni makuuhuoneeseen - sitten soitettiin hätäkeskukseen

Mainosmies uotila
Lehto on peittänyt kasvonsa kameroiden kuvatessa oikeussalissa. Vieressä asianajaja Heikki Uotila.
Tilaa Seiskan uutiskirje! »