fbq
Rikos
19.10.2022 13:56
Teksti: Monica Ollas ja Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan arkisto
arman alizad aleksi valavuori
IS: Aleksi Valavuorelle ja Arman Alizadille syytteet väärä isä -tapauksesta - Arman Seiskalle: "Annan viranomaisille työrauhan"
Rikos
19.10.2022 13:56
Teksti: Monica Ollas ja Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan arkisto

Urheilupersoona Aleksi Valavuorta, toimittaja Arman Alizadia ja erästä radiotoimittajaa syytetään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Syytettyjen penkillä on myös mies, joka tunnetaan niin sanottuun väärä isä -tapaukseen liittyen. Seiskan tietojen mukaan muiden vastaajien syytteet liittyvät tapauksen käsittelyyn julkisuudessa. 

Syytteet ovat tulleet vireille 13. lokakuuta Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeusjutuille ei ole vielä käsittelypäiviä, mutta niitä käsitellään erillisissä oikeudenkäynneissä.

Syytteistä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Lehden mukaan vastaajia uhkaa sakkorangaistus.

Tämä tapauksesta tiedetään

Seiska on uutisoinut asiasta aiemmin.

Vääränä isänä julkisuuteen tullut mies on kertonut esimerkiksi iltapäivälehdille joutuneensa maksamaan elatusapua lapselle, jonka biologinen isä hän ei ole.

Lue myös: IS: Arman Alizadia epäillään rikoksesta ”väärä isä” -tapaukseen liittyen – Alizad Seiskalle: ”Perusarvoihini kuuluu…”

Arman kommentoi rikosepäilyä Seiskalle viime vuonna. 

– Olemme tehneet vuosia julkisuudesta olleesta ”väärä isä” -tapauksesta Nelosen Pohjantähden alla -sarjaan dokumentaation. Se on faktaa. Ohjelma on edelleen nähtävissä Ruutu-palvelussa, Arman sanoi.

Lue myös: Kukas se siellä? Romutransu Markus Kuotesaho yllättää Arman Alizadin uudessa sarjassa: ”Hän on todellinen shamaani”

Alizadin ohjelmassa "väärä isä" ei esiinny omalla nimellään, ja hänen kasvonsa on peitetty.

– Olemme tuotannoissamme hyvin tarkkoja siitä, että kunnioitamme ihmisten yksityisyyttä. Käsittelen rankkoja aiheita, mikä vaatii erityistä huolellisuutta tuotantotiimiltämme. Sen vuoksi ohjelmassa "Riston" nimi on muutettu ja kasvot peitetty, Arman totesi Seiskalle.

Seiska tavoitti Armanin Italiasta tuoreiden syytteiden tiimoilta.

– En halua kommentoida tätä. Annan viranomaisille työrauhan, toimittaja toteaa Seiskalle.

Tällaisesta rikoksesta on kyse

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen on asianomistajarikos eli tutkinta aloitetaan vain asiaa koskevan henkilön vaatimuksesta - sikäli, kun poliisi katsoo, että asiassa on syytä epäillä rikosta.

Rikoslaji tarkoittaa käytännössä sitä, että asianomistajasta levitetään julkisuudessa tietoa, joka on omiaan aiheuttamaan hänelle vahinkoa tai kärsimystä. 

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen eroaa kunnianloukkauksesta siten, että tiedot ovat sinällään oikeellisia, kun taas kunnianloukkauksessa on kyse paikkaansapitämättömistä tiedoista.

Yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä voi seurata sakkorangaistus tai enintään kaksi vuotta vankeutta.