fbq
Rikos
17.06.2022 12:10
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan arkisto
Pataässä karaokesurma
36-vuotias mies ammuttiin julmasti Pataässä-karaokebaarin edessä - ampujalle yli 10 vuoden vankeustuomio
Rikos
17.06.2022 12:10
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan arkisto

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 29-vuotiaan Jere Santeri Iljamanin 10 vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen. 

Käräjäoikeuden mukaan Iljaman ampui maaliskuun lopulla 36-vuotiaan miehen helsinkiläisen Pataässä-ravintolan edustalla. Tekijä ampui uhria lähietäisyydeltä, ja tämä menehtyi luodin aiheuttamien vammojen seurauksena. 

Oikeudenkäynnin aikana ei selvinnyt syytä siihen, miksi Iljaman ampui uhria. Iljamanin kertomuksen mukaan hän ei tuntenut uhria entuudestaan, ja aseen laukaiseminen oli vahinko.

Iljamanin mielestä tilanne oli jännittynyt ja uhkaava, joten hän ajatteli pelotella uhria ottamalla housuihinsa kätketyn aseen esille. Hän alleviivasi lisäksi olleensa humalassa.

Lue lisää: Helsinkiläisen karaokebaarin edessä itkeviä ihmisiä: ”Paras ystäväni teurastettiin tähän viime yönä”

Oikeus ei kuitenkaan uskonut miehen selityksiä. Lisäksi silminnäkijän todistelu tilanteesta kertoi jotain aivan muuta. Todistajan mukaan Iljaman oli ampumisen jälkeen vielä sanonut, että "seuraavaksi vedän päähän".

Oikeus viittasi päätöksessään myös ravintolan videotallenteisiin. Oikeuden mukaan niistä pystyi päättelemään miehen toimineen määrätietoisesti, päättäväisesti ja nopeasti.

Tuomiolauselmasta ilmenee oikeuden päätelleen, ettei Iljamanin käyttäytyminen tue hänen kertomustaan vahinkolaukauksesta. Iljaman oli paennut paikalta välittömästi tilanteen jälkeen ja kertoi myöhemmin kuulusteluissa heittäneensä pistoolinsa pusikkoon. Asetta ei kuitenkaan ikinä löytynyt.

Aamulla hän oli mennyt Pasilan poliisiasemalle tunnustamaan tekonsa. 

Oikeuden mukaan Iljaman ei kuitenkaan auttanut rikoksen selvittämistä, sillä hän kieltäytyi enimmäkseen vastaamasta kysymyksiin.

Deaktivoitu AK-47 löytyi autosta

Miehen hallusta löytyi myöhemmin myös AK-47 rynnäkkökivääri. Asetta hän oli säilyttänyt autossaan, joka oli ollut pysäköitynä Pataässän lähellä. 

Rynnäkkökivääri ei kuitenkaan ollut toimintakuntoinen. Poliisin mukaan aseen piippu oltiin hitsattu kiinni runkoon, ja aseesta puuttui lukko. Iljamanilla oli kuitenkin hallussaan myös aseeseen sopivia patruunoita rumpulippaan verran.

Lue myös: Lisätietoa Helsingin karaokeammuskelusta: 36-vuotias mies kuoli kadulle aamuyöllä - 29-vuotiasta epäillään taposta

Mies oli tunnustanut pitäneensä rynnäkkökivääriä hallussaan, mutta hän totesi sen olleen deaktivoitu ja siten koriste-esineeksi katsottava.

400 pistooliin sopivia patruunoita hän oli säilyttänyt toisessa omistamassa autossaan, joka oli pysäköitynä muualla.

Iljaman tuomittiin taposta sekä törkeästä ampuma-aserikoksesta 10 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen.

Iljaman määrättiin korvaamaan uhrin omaisille kärsimyksestä ja hautajaiskuluista yhteensä yli 26 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »