Oho
Katso kuvat!

Western-teemaa Kiihtelysvaarassa elävä Juha Pyykkö kertoo: Viina ja luonto yhdistivät suomalaissiirtolaiset ja intiaanit USA:ssa!

31.08.2020 21:44

Pohjois-Karjalan Kiihtelysvaarassa asuva Juha Pyykkö, 66, on aina tuntenut hengenheimolaisuutta intiaaneja kohtaan. Hänen luotsaamansa Chippewa Range -lännenkylä 35 kilometrin päässä Joensuusta on Suomen ainoa paikka, jossa järjestetään ohjatusti lännenhenkistä ohjelmaa. 

– Entisessä elämässä olen ollut varmasti keskilännessä lantapaukkuna. Suomalaisillahan on yhteys intiaaneihin, Juha muistuttaa.

Suomesta lähti 1800- ja 1900-luvun vaihteessa tuhansia siirtolaisia Pohjois-Amerikkaan. Suomalaisia ja intiaaneja yhdisti runsaan alkoholin käytön lisäksi kitkaton suhde luontoon. He myös solmivat parisuhteita keskenään, ja heidän jälkeläisiään kutsutaan fintiaaneiksi.


Ranch
– Harrastus karkasi pahasti käsistä. Ostin nämä maat puolisoni kanssa vuonna 1999. Vaikka olemme jo eronneet, niin naimisissa olen tämän paikan kanssa, Juha kertoo Seiskalle tiluksillaan. 
 

Ranch

Kulisseissa on kuvattu useita tv-sarjoja, kuten Karjalan Kunnailla, ja sketsisarjoja Justimus ja Biisonimafia, Juha luettelee.

Lassoaa
Lännenkylässä voi kokeilla tomahawk-kirveen, kaksiteräisen tapparan ja hevosenkengän heittoa, ammuntaa vanhoilla lännen aseilla, lassoamista ja ruoskaa.

Keitä ovat fintiaanit?

Joukko suomalaisia siirtolaisia asettui Pohjois-Amerikkaan 1800-luvulla. Raskaan kaivostyön sijaan suomalaiset ottivat vastaan maata, jota he alkoivat viljellä Ojibway-intiaaniheimon naapureina. Kylien välillä käytiin kauppaa ja koettiin hengenheimolaisuutta. Yhdistävä tekijä oli muun muassa molempien heimojen saunominen eli oleilu hikimajassa.

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Timo Korhonen, YLE
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!