Hyppää pääsisältöön
Espanjansiruetanaan tepsii olut.

Seksihulluilla etanoilla on yksi vihollinen: näin pääset niistä eroon!

Seksinnälkäiset, Espanjasta lähtöisin olevat etanat uhkaavat nyt myös Euroopan pohjoisempia maita.

Myös Suomeen levinnyt espanjansiruetana (Arion vulgaris) uhkaa tuhota muut etanalajikkeet Britanniassa. Tohtori Leslie Noble Aberdeenin yliopistosta varoittaakin, että espanjansiruetanat ovat todella aktiivisia lisääntyjiä ja niiden tiedetään tuottavan jopa kaksi kertaa niin paljon munia kuin brittiläiset lajikkeet. Mikäli espanjansiruetanat lisääntyvät Britanniassa elävien, hyvin kylmää sietävien etanoiden kanssa, saattaa hybridistä tulla voimakas vihollinen maanviljelijöille. Ikävä kyllä espanjansiruetana lisääntyy tarvittaessa myös ilman kumppania.

Älä myrkytä

Arion vulgariksen uskotaan levinneen Britanniaan mantereelta tuotujen ruoka- ja puutarhatuotteiden mukana. Lajin tiedetään hävittäneen muita etanalajikkeita asuttamiltaan alueilta. Myös viljelijät ja puutarhaharrastajat ovat saaneet tuta sen haitat. Tutkijat varoittavat kuitenkin, että myrkylliset kemikaalit, joilla etanoita vastaan taistellaan, ovat haitallisia myös niiden luonnollisille vihollisille, kuten mustarastaille ja silleille.

Erittäin haitallinen vieraslaji

Sen sijaan tohtori Noble neuvookin aseistautumaan etanoita vastaan oluella. Kun olutta laittaa lautasille, ja levittää lautasia ympäri puutarhaa. Hiivaisen juoman houkuttelemat etanat hukkuivat olueen.

– Kotona pantu olut on paras, mutta se on melko työlästä, Noble sanoo.

Vinkistä kannattaa ottaa vaarin, sillä espanjansiruetana on Suomessakin luokiteltu erittäin haitalliseksi vieraslajiksi.

Lähde: Mirror


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!