Oho
Katso videot!

Seiskan toimittaja opetteli lypsämään käsin: Lehmät söivät mekkoni!

10.07.2017 13:37

Seiskan kesätoimittaja Jasmin Määttä joutui tositoimiin, kun hänet passitettiin navettaan.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Korpiniemen tila avasi ovensa Seiskan kesätoimittajalle, joka halusi oppia käsin lypsämisen jalon taidon. Korpiniemellä on käytetty lypsykonetta 1970-luvulta lähtien, mutta manuaaliset taidotkin ovat tallella.

Tilalla on 35-päinen lypsylehmälauma. Osa märehtijöistä vierastaa hieman ihmisiä. Toimittajan onni oli, että maatilan väki valitsi opetusvälineeksi Marjon, joka tuottaa tilan lehmistä eniten maitoa ja on muutenkin ihmisystävällinen.

Yleensä navettaan pukeudutaan tummaan haalariin ja kumisaappaisiin, mutta toimittajan valitsi asukseen vanhan ajan paimentytön asua muistuttavan tirolilaismekon.

Asun punainen väri kiinnitti kuitenkin uteliaiden lehmien huomion. Pian kauran syömisen sijaan eläimet mutustelivatkin toimittajan mekkoa.

 

Ammupelko katosi

Korpiniemen tila on tuottanut maitoa yli sadan vuoden ajan. Koskisen isäntäpari ei edes muista milloin lehmiä olisi viimeksi lypsetty pelkästään käsin.

 Vaikka kesätoimittaja vierastaakin isoja eläimiä, niin lehmien uteliaan ja empaattisen luonteen ansiosta hän tunsi olevansa loppujen lopuksi kuin yksi naudoista.

Pienen tutustumishetken päätteeksi Marjon utareesta tuli kuin tulikin maitoa, vaikka toimittajan otteet olivatkin hyvin amatöörimäiset.

Suoraan utareesta ei monikaan viitsisi maitoa kuitenkaan lähteä maistamaan, sillä se on noin 30-asteista. Tankissa maito jäähtyy pian kolmeasteiseksi, jolloin se oli rasvaista, mutta maistuvaa.

 

Teksti:Jasmin Määttä
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

Katso video!

Totuus syöpää sairastavan Janita Lukkarisen voinnista paljastuu Seiskan koskettavassa minidokumentissa: ”Kuolen 27-vuotiaana – olen jo niin huonossa kunnossa”

Esko Eerikäiseltä tiukkaa tekstiä koronarajoituksista ja pelosta: ”Kyttääminen ja syyllistäminen ei vie asiaa mihinkään!"

BB-Valvomo: Kati menetti yöunensa häätöäänestyksen tuloksen takia – ei voinut uskoa yhtä asiaa: ”Aika järkytys!”

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!