Järvenpäälainen Tinja Ajanti, 23, oli yksi noin 200 suomalaisesta, joka sairastui narkolepsiaan eli nukahtelusairauteen Pandemrix-rokotteen vuoksi. Tinja sai sikainfluenssaa vastaan suunnitellun rokotteen koulussa vuonna 2009. Hän oli tuolloin 12-vuotias.
Tinjan sairastuminen tuli ilmi, kun koulussa huomattiin hänen nukahtelevan tunnilla.

Halvaus ilahtumisesta
Rokotteesta sairastui myös Tinjan pari vuotta vanhempi veli, jonka oireet ovat vakavampaa sorttia.
– Lisäksi hän sairastui katapleksiaan, joka aiheuttaa lihasjänteyden äkillisen katoamisen voimakkaan tunnereaktion yhteydessä. Jos veljeni säikähtää tai ilahtuu, hän ikään kuin halvaantuu kaulasta alaspäin ja kaatuu, Tinja selittää.
Tinjalla ja hänen veljellään ei kummallakaan ollut narkolepsiaan altistavaa geeniä, mutta silti he molemmat sairastuivat.
– Ihmeellisintä on se, että nuorimmaisen kohdalla narkolepsiaan altistava geeni löytyi, mutta hän ei sairastunut, vaikka saikin rokotteen samoihin aikoihin, Toni-isä sanoo.

Kun Tinjan sairastumisen jälkeen isovelikin alkoi oireilla, perhe ei ottanut uskoakseen sitä todeksi.
– Luulimme aluksi hänen vain pelleilevän siskonsa kustannuksella, mutta näytteenoton jälkeen karmaiseva totuus paljastui. Perheestämme kaksi lasta oli sairastunut Pandemrix-rokotteen vuoksi narkolepsiaan, Toni-isä sanoo.
Perheelle sairastumiset olivat kova isku. Kumpikin sairastuneista lapsista oli urheilullisia: Tinja harrasti kilpavoimistelua ja veli pelasi salibandya.
Tätä on narkolepsia
• Sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti 5–13- kertaisen riskin sairastua narkolepsiaan, joka on keskushermostoperäinen liikaunisuus. Vuosina 2009–2010 melkein kolme miljoonaa suomalaista sai Pandemrix-rokotteen.
• Narkolepsia on krooninen unihäiriö, jolle on ominaista pakonomainen nukahtaminen paikallaan ollessa tai odottamattomasti kesken syömisen, puhumisen tai jopa kävelyn.
• Narkolepsiaan liittyy muisti- ja oppimisvaikeuksia, automaattisia liikkeitä ja kaksoiskuvien näkeminen ja näön hämärtyminen. Lisäksi siihen liittyy äkillinen lihasjänteyden pettäminen tai vähentyminen, katapleksia, joka kestää muutamasta sekunnista minuutteihin.
• Narkolepsia on parantumaton tila, mutta se ei vaikuta elinikään. Hankalaoireisena se on jokapäiväisen elämän kannalta hyvinkin kiusallinen, vaarallinenkin sillä pakonomaiseen torkahteluun ja katapleksiaan liittyy kohonnut onnettomuusriski.
• Lääkehoidolla voidaan lievittää moninen potilaiden oireita. Nukahtelua voidaan lievittää valvelääkkeillä ja muilla tarkkaavaisuushäiriön hoitoon käytetyillä lääkkeillä. Katapleksian ja hypnagogisia oreita voidaan lievittää depression hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä.
Lähde: Terveyskirjasto.fi