Tinja, 23, sai narkolepsian sikainfluenssarokotteesta – väsymys kuin olisi valvonut kaksi vuorokautta

Oho | 31.12.2020 11:01

Järvenpäälainen Tinja Ajanti, 23, oli yksi noin 200 suomalaisesta, joka sairastui narkolepsiaan eli nukahtelusairauteen Pandemrix-rokotteen vuoksi. Tinja sai sikainfluenssaa vastaan suunnitellun rokotteen koulussa vuonna 2009. Hän oli tuolloin 12-vuotias.

Tinjan sairastuminen tuli ilmi, kun koulussa huomattiin hänen nukahtelevan tunnilla.

– Narkoleptikon väsymys on samaa luokkaa kuin terveellä ihmisellä, joka olisi valvonut muutaman vuorokauden putkeen, Tinjan isä Toni Ajanti kertoo.

Tinjan sairastuminen varmistui kivuliaalla selkäydinnäytteellä, ja koulussa hänen sairastumiseensa suhtauduttiin ymmärryksellä. Tinjalla oli lupa mennä nukkumaan kesken koulupäivän hänelle varattuun tilaan, jos siltä tuntui.

– Sain myös lähteä kävelemään luokassa, jos tuntui, etten pysy hereillä oppitunnin aikana.

 Tinja on iloinen isänsä antamasta avusta. – Kun väsyttää, niin ei vain jaksa olla skarppina kaikkien asioiden kanssa mitä pitää hoitaa, että saa lääkkeet ja korvaukset.
 Tinja on iloinen isänsä antamasta avusta. – Kun väsyttää, niin ei vain jaksa olla skarppina kaikkien asioiden kanssa mitä pitää hoitaa, että saa lääkkeet ja korvaukset.

Tätä on narkolepsia

• Sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti 5–13- kertaisen riskin sairastua narkolepsiaan, joka on keskushermostoperäinen liikaunisuus. Vuosina 2009–2010 melkein kolme miljoonaa suomalaista sai Pandemrix-rokotteen.

• Narkolepsia on krooninen unihäiriö, jolle on ominaista pakonomainen nukahtaminen paikallaan ollessa tai odottamattomasti kesken syömisen, puhumisen tai jopa kävelyn.

• Narkolepsiaan liittyy muisti- ja oppimisvaikeuksia, automaattisia liikkeitä ja kaksoiskuvien näkeminen ja näön hämärtyminen. Lisäksi siihen liittyy äkillinen lihasjänteyden pettäminen tai vähentyminen, katapleksia, joka kestää muutamasta sekunnista minuutteihin.

• Narkolepsia on parantumaton tila, mutta se ei vaikuta elinikään. Hankalaoireisena se on jokapäiväisen elämän kannalta hyvinkin kiusallinen, vaarallinenkin sillä pakonomaiseen torkahteluun ja katapleksiaan liittyy kohonnut onnettomuusriski.

• Lääkehoidolla voidaan lievittää moninen potilaiden oireita. Nukahtelua voidaan lievittää valvelääkkeillä ja muilla tarkkaavaisuushäiriön hoitoon käytetyillä lääkkeillä. Katapleksian ja hypnagogisia oreita voidaan lievittää depression hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Lue lisää narkolepsiasta tuoreimmasta Seiskasta!

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Matti Matikainen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!