Sisu

Hammaslääkäri Tanskasta asti! Suomen ainoiden jääkarhujen herkkuina ovat jäätelö, hunaja ja hedelmät

Oho | 24.01.2021 11:02

Suomen pohjoisimmassa eläinpuistossa Ranualla on ollut jääkarhuja 1990-luvulta lähtien. Tällä hetkellä eläinpuistossa asustelevat Suomen ainoat jääkarhut Venus-emo poikansa Sisun kanssa.

Venus on 16-vuotias. Se tuli aikoinaan Ranualle Saksasta. Neljävuotiaan Sisun isä Manasse tuli Ranualle Kolmårdenista Ruotsista vuonna 1991.

Lähes 28-vuotias Manasse jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivojen sekä sairastamisen vuoksi vuonna 2017.

Lue myös: Ulkonäkö pettää! Ranualla asuva yhdeksänvuotias Muru on aito peto – kuvat!

Venus viihtyy pesässä

Läheisistä sukulaissiteistä huolimatta Sisu ja Venus eivät tule oikein toimeen keskenään. Tämän vuoksi niillä onkin omat pesät ja aitaukset. Äiti ja poika ovat luonteeltaan hyvin erilaiset.

– Venus on paljon harkitsevaisempi ja hyvin oppivainen. Remuluista Sisua ei paljoa opiskelut kiinnosta, eläintenhoitaja Satu Tolvanen kertoo.

Jääkarhut pitävät talvesta eivätkä hätkähdä koviakaan pakkasia. Kuvauspäivänä Ranualle oli juuri satanut lunta, ja Sisu nauttikin lumesta täysin tassuin. Venus sen sijaan pötkötteli mieluummin lämpimässä pesässään.

– Venus ei tule ulos, ellei jotain jännää tapahdu. 

jääkarhu

Paastoa kahdesti viikossa

Eläintenhoitajan heittämät hedelmät ja leivänpalaset eivät selvästi olleet tarpeeksi jänniä Venukselle. Sisu sen sijaan mutusteli herkkuja tyytyväisenä. Erilaiset hedelmät ja leipä ovatkin jääkarhulle oiva välipala.

Yllättäen tullut lumi kuitenkin hämmensi nuorta jääkarhua. Päärynän lentäessä jäälle Sisu kokeili jäätä tassulla varovaisesti ikään kuin kokeillen kestääkö jää. Kun se murtui, karhu pudisteli tassuaan ihmeissään.

– Nyt kastui varpaat. Olen aina sanonut, että olette hyviä uimaan, mutta enää en kyllä tiedä, eläintenhoitaja Satu naureskelee.

Lue myös: Ranuan eläinpuistossa harvinainen tapahtuma: Venus-jääkarhu sai pentuja - kuvat!

Pääsääntöisesti nallejen ruokavalio koostuu kuitenkin lihasta.

– Sitä menee keskimäärin 10–15 kiloa päivässä kummallekin. Jäljelle jäänyt liha punnitaan. Näin tiedetään tarkkaan, miten paljon ne syövät. Paastopäivä niillä on kaksi kertaa viikossa kuten luonnossakin.

– Jääkarhuilla on hyvin monipuolinen ruokavalio. Ne syövät possua, nautaa, poroa, kanaa ja lohta. Tällä hetkellä hirvi on tosi in. Ja toki hunaja on herkkua.

jääkarhu

Paljon virikkeitä

Jotta eläimet eivät tylsistyisi, pyrkivät hoitajat järjestämään niille erilaisia virikkeitä.

– Talvisin toki lumi on jo itsessään virike, mutta kesällä ne tykkäävät leikkiä vedessä olevilla palloilla ja tukeilla. Lisäksi viemme joskus uusia tuoksuja aitaukseen, kuten pippuria tai hajuvettä. Niitä ne voivat haistella, että mikähän täällä on käynyt.

Eläintenhoitaja kertoo, että ruskeakarhut ja jääkarhut käyttäytyvät melko samankaltaisesti. Karhut ovat yleensä leppoisia eläimiä. Ne vaikuttavat kömpelöiltä muihin petoeläimiin verrattuna, mutta hermostuvat herkästi äkillisistä liikkeistä.

– Jääkarhuilla on erityispiirteenä tamppaus, eli ne rikkovat jäätä tömäyttämällä etutassujaan maahan. Hermostuessaan ne tekevät samaa. Se tietää, että nyt tilanne pitää rauhoittaa.

jääkarhu

Jääkarhutkin sairastuvat

Elämä ei ole aina pelkkää leikkiä. Joskus käy niin, että jääkarhu sairastuu. Sen huomaa siitä, että sen käytös muuttuu.

– Kun karhu vaikuttaa apealta eikä syö edes hunajaa, niin siitä tietää, että on jokin ongelma. Viime syksynä kun Venuksella oli hammasongelmia, se hieroskeli päätään tassuihin.

– Hoitaminen ei ole näiden kavereiden kanssa ihan yksinkertaista. Tätä hammasoperaatiota varten meille tuli Tanskasta asti hammaslääkäri. Venuksen pesästä tehtiin leikkaussali, siellä oli röntgenkin. Se toipui leikkauksesta hyvin, tosin mitään kylmää ruokaa sille ei saa antaa, varmaan hammasta vihloo vähän edelleen.

Lue myös: Oletko koskaan miettinyt, miltä hymyilevä ja selällään kelluva jääkarhunpentu näyttää? Katso!

Sisu sen sijaan tykkää herkutella kylmilläkin ruoilla.

– Se saa välillä jätskiä eli jäädytettyä melonia tai jään sisällä olevia omenanpaloja, eläintenhoitaja Satu kertoo hymyillen.

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Timo Lindholm
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!