Katso videot!

Ulkonäkö pettää! Ranualla asuva yhdeksänvuotias Muru on aito peto – kuvat!

Oho | 12.01.2021 19:33

Ranuan eläinpuistossa asuva yhdeksänvuotias Muru näyttää rutistettavan ihanalta pörröisine turkkineen ja nappisilmineen. Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä kyseessä on aito peto. Naalit ovat Suomessa äärimmäisen uhanalaisia, niitä elää luonnossa vain 10-15 yksilöä.

Muru

Muru syö kalaa ja kanaa kerran päivässä noin 170 grammaa. Myös kananmunat uppoavat nopeasti parempiin suihin. Muru on elämästä nautiskelija, ja sen lempiasia elämässä onkin ruoka. Ruokailujen välissä Muru tykkää lepäillä.

Muru

Naalin turkki on kesällä tummanharmaa tai ruskea, mutta talveksi se saa hienon valkoisen turkin. Talvisin saakin olla tarkkana, että erottaa Murun lumihangesta. Luonteeltaan utelias Muru tunnistaa nimensä ja juoksee iloisesti paikalle sitä kutsuttaessa.

Lue myös: Arktiset asukit Sisu ja Venus tähtinä! Ranualla on Suomen pohjoisin eläinpuisto – maamme ainoat jääkarhut eivät tule toimeen keskenään

Turkki ei kastu läpi

Kolmevuotias Alma ja puolivuotias Tytti nautiskelevat Ranuan talvesta muun muassa mäkeä laskemalla. Iltapäivisin ne löytää parhaiten omasta kotipesästään päiväunilta. Tytti tuli Ranualle orpona löytöeläimenä.

Saukko

Vesistöjen lähellä asuvat saukot voivat saada jälkeläisiä mihin aikaan vuodesta tahansa, yleensä kuitenkin alkukesästä. Alma ja Tytti syövät kumpikin kalaa, lihaa ja jauhelihaa noin kaksi kiloa päivässä. Sukkulamaisen ruumiinmuodon omaava saukko on erinomainen uimari, ja se voi uida tiheän turkkinsa ansiosta talvellakin palelematta. Se voi myös sulkea korvat ja sieraimet sukeltaessaan.

Saukko

Ääntelee laulamalla

Aasialainen koiraeläin vuorisusi eli dhole on erittäin uhanalainen . Maailmassa on vain noin 2 500 aikuista yksilöä. Seitsemänvuotiaat Jekku, Raiku ja Kuje tulivat Ranualle viisi vuotta sitten Espanjasta Fuengirolasta.

Vuorisusi

Vuorisudet ovat hyvin sosiaalisia eläimiä, ja ne liikkuvatkin usein 5−12 yksilön laumoissa. Ne ovat myös erinomaisia uimareita. Ne eivät hauku tai ulvo, mutta ääntelevät muuten paljon laulua muistuttavalla äänellä. Vuorisusi syö lihaa noin kilon päivässä, ruokavalioon kuuluvat niin possu, nauta, kana kuin riistakin. Luonnossa vuorisusi elää kaikenlaisessa elinympäristössä viidakoista vuoristoihin.

Hippaa ja painia

Ranuan eläinpuistossa asuu tällä hetkellä kuusi sutta. Susipariskunta Ruskan ja Roudan neljä pentua, Rauni, Ajatar, Louhi ja Vellamo syntyivät puoli vuotta sitten. Pennut leikkivät keskenään samantyylisiä leikkejä kuin koiratkin. Päivät kuluvatkin rattoisasti painien, hippaa leikkien tai korppeja jahdaten.

Susilauma

Susia ruokitaan kerran päivässä, jolloin niille tarjotaan muun muassa possua, nautaa, kanaa tai riistaa. Päivässä koko laumalle menee lihaa noin 16 kiloa. Sudet pitävät paastopäivän kolmesti viikossa, sillä ne eivät luonnossakaan saa koko ajan saalista. Sudet elävät piilotellen, ja eläinpuistossa niitä voikin nähdä parhaiten talvella.

Huskysafarit järjestää Arctic Borealis Huskies. – Lähdemme safareille suoraan eläinpuiston edestä, asiakas saa itse ohjata huskyvaljakkoa, yrittäjä Lionel Clauser kertoo hymyillen.
Huskysafarit järjestää Arctic Borealis Huskies. – Lähdemme safareille suoraan eläinpuiston edestä, asiakas saa itse ohjata huskyvaljakkoa, yrittäjä Lionel Clauser kertoo hymyillen.

 

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Timo Lindholm
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!