fbq
Kotimaa
21.12.2022 11:43
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Timo Korhonen
jorma saahko, lotta saahko
Virui maassa tunteja! Lotta ja pappa -duon Jorma Saahko, 87, vietti sairaalassa viikkoja - tarvittiin murtunut lonkka, jotta sai kotiin lisäapua
Kotimaa
21.12.2022 11:43
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Timo Korhonen

Lotta-Sofia Saahko, 29, ja hänen pappansa, Jorma Saahko, 87, nousivat julkisuuteen Lotan ja papan koronalaulut -somekanavan myötä. Jormalla on diagnosoitu Alzheimer eli muistisairaus. Sairaus on pysynyt hyvin kurissa lääkityksellä. Valkeakoskella pappalassa asuva Lotta on toiminut aiemmin Jorman omaishoitajana.

Lue myös: Lotta ja pappa -duon Jorma Saahko, 87, joutui sairaalaan

Jorma liukastui marraskuussa postinhakureissullaan. Hän virui maassa 2,5 tuntia ennen kuin naapuri kuuli avunhuudot ja soitti ambulanssin.

Lotta oli onnettomuuden aikaan Lontoon-matkalla.

Jorman murtunut lonkka leikattiin. Hänellä todettiin verenmyrkytys. Myös sydämentahdistin reistaili. Niinpä Jorman sairaalareissu venyi puolentoista kuukauden mittaiseksi.

Apua kotiin

Eilen tiistaina (20.12.) Lotta julkaisi Youtubeen ilouutisia: Jorma on päässyt sairaalasta kotiin ja lonkka on paranemaan päin.

Viime keväänä Lotta menetti pappansa omaishoitajuuden. Koko Pirkanmaan alue yhteinäisti kriteerejä, joiden perusteella omaishoitajuudesta päätetään.

Jorma oli näillä uusilla mittareilla niin hyvässä kunnossa, ettei Lotalle enää myönnetty omaishoitajuutta. Lotta ja Jorma paheksuivat päätöstä, sillä Lotta oli sitä mieltä, ettei muistisairas Jorma pärjää arjen askareissa ilman apua.

Lue myös: Shokkikäänne! Lotta menettää Papan omaishoitajuuden - tyrmistyi päätöksestä: "Mua niin suututtaa!"

Rollaattori avuksi

Nyt, kun Jorma on liikuntarajoitteinen murtuneen lonkkansa vuoksi, enemmän apua on vihdoin tarjolla. Lotta ja pappa iloitsevat videolla kaikista uusista palveluista, joita Jorma nyt saa.

Jorma sai sairaalasta kotiin rollaattorin, jota hän käyttää liikkumisen apuna. Jorma on myös saanut turvarannekkeen, josta voi hälyttää apua hädän hetkellä.

Nykyään kotihoito käy Jorman luona kolmesti päivässä jakamassa lääkkeet ja hoitamassa haavoja. Jorma saa myös ruokapalvelun kotiin. Hänelle tuodaan kolmesti viikossa valmiita, lämmitettäviä annoksia.

Jorma käy päiväkeskuksessa säännöllisesti, ja siellä hän pääsee hoitajan kanssa suihkuun. Kotona Jorman olisi hankala mennä suihkuun, sillä se sijaitsee lonkkamurtumapotilaalle hankalasti kellaritiloissa.

- Hienoa, kun kaupunki tarjoaa apua. Nyt on kyllä asiat hoidettu viimeisen päälle, Lotta kehuu.

Jatkossa Jorman ei tarvitse myöskään liukastella ulos postilaatikolle, sillä posti toimitetaan suoraan hänen ulko-ovensa eteen. Lotta sopi asiasta Postin kanssa.

Jorma kertoo videolla vointinsa olevan hyvä. Hän syö yhä kipulääkkeitä lonkkansa takia.

- Ei muuta kuin ruispeipää ja pilleriä vuoronperään, Jorma letkauttaa.

Jorma löysi sairaalasta myös uuden ystävän. Hän ja puhelias huonetoveri soittelevat nyt toisilleen päivittäin.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »